Politolog Sokol vidí šanci pro ODS: Živnostníci jinou volbu nemají

03.04.2013 17:34

ROZHOVOR Občanští demokraté ještě mají šanci získat ztracené voliče zpět, musí pro to ale něco udělat. Situaci mezi dvěma nejsilnějšími vládními stranami pro ParlamentníListy.cz analyzuje politolog Petr Sokol. Ten zmínil i hlavní důvod, proč je vláda tolik nepopulární: místo kritiky opozice vedou koaliční strany bitvy mezi sebou.

Politolog Sokol vidí šanci pro ODS: Živnostníci jinou volbu nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

ODS se snaží zachránit si reputaci a předkládá své návrhy třeba v podobě snižování daní pracujícím důchodcům, zastavení růstu cen energií, zlepšení vzdělání, boje s korupcí atd. Myslíte, že jde o splnitelné sliby?

Teoreticky lze legislativním procesem prosadit všechno. Spíše si myslím, že jde o začátek příprav na volby a že pro politickou stranu, která s něčím takovým přichází, není až tak klíčové, jestli to prosadí, ale aby to prosazovala. A myslím, že tak i ODS bude postupovat.

Někteří upozorňují na to, že se tohle všechno už dávno mělo prosadit… Uvěří tomu proto občané? Mají třeba speciálně živnostníci důvod věřit ODS a volit ji?

Jestli začnou prosazovat tento program, který do určité míry odpovídá zájmům skupiny živnostníků, tak asi ano. Určitě platí, že tady není žádná alternativa. TOP 09 se v posledním funkčním období profilovala jako strana, která je sice napravo, ale několikrát navrhovala věci, které šly přímo proti zájmům živnostníků. Proto soudím, že pokud se ODS vrátí k tomu svému starému programu podpory živnostníků, tak jí to do určité míry voliče přinést může.

Je v rámci stávajícího vedení strany možné, aby se něco takového událo? Často zazní mnoho slov, ale činy nikde…

Volič se nakonec rozhoduje podle toho, co se děje v kratším období před volbami, takže si myslím, že je stále šance. Existují takové lakmusové papírky, které to podle mě rozhodnou. Není v tuhle chvíli jasné, že to zafunguje, ale když se podíváme třeba na věc, která je v debatě o návratu k pravicovým principům ODS typická – zvýšení daní pracujícím důchodcům. Tam ODS vždy získávala voliče a může je tam znovu získat.

Když ODS ten návrat zpět do voleb prosadí, lidé to konkrétně pocítí a důvěru by v tomto smyslu mohla ODS získat zpátky. Pokud by se úspěchy nedostavily ani v těchto věcech, pak to bude s návratem voličů velmi složité.

Hlavním tématem ODS vždy byly nízké daně. Je ještě reálné dnes na tuto rétoriku zaujmout?

Domnívám se, že žijeme v trochu výjimečné době a částečně se dá zvyšování daní propojit s problémem celosvětové hospodářské krize. Pokud se zvolí postup, že ve chvíli, kdy budeme za jejím vrcholem, můžeme se začít vracet ke snižování daní - tohle je podle mě jediná příležitost, jak rétorika o snižování daní může začít fungovat.

Samozřejmě rétorika o snižování daní od někoho, kdo daně před tím zvýšil, byť málo, nemusí být důvěryhodná, pokud k tomu nebude vysvětlující příběh.

Jakým způsobem by se občanští demokraté měli vyrovnávat či vymezovat vůči TOP 09? Zevnitř ODS začíná zaznívat, že ODS ve vládě spíše platí účty za nepopulární kroky resortů TOP 09.

Vzhledem k tomu, že ODS je výjimečnou stranou, kde se zatím všichni předsedové stali premiéry, tak je zvyklá nést odpovědnost za vládu a chovat se jako hlavní vládní strana. To vede třeba k tomu, že občanští demokraté doposud nevyvolávali vládní krize kvůli vlastním programovým zásadám a spíš se snažili bránit pokusům, které rozehrával Miroslav Kalousek nebo před tím Věci veřejné a teď jejich následovníci.

ODS si na sebe bere zodpovědnost za celou vládu a je to vlastně tradice té strany. Teď začala ODS ztrácet nad TOP 09, které pomohly prezidentské volby a podle mého soudu ODS rozum velí se začít vůči TOP 09 vymezovat. Když se podíváme kupříkladu na problematiku sKaret, tak tam se to už vlastně začíná dít. Zda to bude volič vnímat, to je otázka. Je to logické a pragmatické rozhodnutí se vůči svému konkurentovi začít vymezovat, vždyť za rok jsou volby.

Ministr Kalousek si poslední dobou z ODS dělá srandu. Agendu 2014 označil za chaotickou lidovou tvořivost, Nečas je podle něho na odpis, a další výroky… může to tu stranu podle vás poškodit nebo to naopak pomůže a ukážou se rozdíly?

Spíše se ukazují rozdíly. Navíc u Miroslava Kalouska je pro mě od začátku ne úplně jasná ta politika, se kterou přišel zejména on, tedy že hlavní střet není veden s opozicí, ale je veden uvnitř koalice. To je hlavním důvodem, proč je na tom dnes vláda s popularitou tak špatně. 

Podíváme-li se na televizní debaty, mnohdy se stane, že tam proti sobě sedí představitelé ODS a TOP 09 a opoziční představitel tam chybí. I to je výrazem skutečnosti, jak se vede spor v koalici a jak ta koalice může či nemůže fungovat.

ODS se profilovala jako víceméně euroskepická strana s důrazem na ekonomickou svobodu a malý stát a odmítala témata jako přílišná ekologie, genderová problematika atp. To naopak TOP 09 podporuje. Může to být pro některé voliče ODS překážka, aby volili TOP 09? Nebo se dá říct, že běžný volič tato témata nevnímá a je to pod jeho rozlišovací schopnost?

V prezidentské volbě jsme viděli, že pro drtivou většinu voličů jsou tyto věci neviditelné a lidé se rozhodují podle toho, kdo se jim zdá, že bude aktuálně potenciálně nejschopnější porazit levici a rovnocenně s ní soupeřit. A k tomu subjektu se hlavní proud voličů na pravém spektru přikloní.

Na druhou stranu jistě existuje skupina tradičních voličů ODS, kteří ji volili právě kvůli těm vámi zmíněným hodnotám. A ti TOP 09 nikdy volit nebudou. Nedovolím si ale odhadnout, jaký poměr mezi těmito dvěma skupinami je.

ODS a TOP 09 jsou dnes na startovní čáře zhruba na stejné úrovni a za půl či tři čtvrtě roku se rozhodne, kdo bude lídrem. Může také dojít k situaci, kdy strany poběží bok po boku kolem patnácti procent a pak ty hodnotové rozdíly ve zmiňovaných tématech mohou začít hrát roli a lidé se podle nich mohou začít rozhodovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…