Politolog o dění v justici a policii: Došlo na slova Kristýny Kočí

23.07.2012 10:58

Politolog Josef Mlejnek mladší se v komentáři pro dnešní Lidové noviny zamýšlí nad tím, co stojí za soubojem mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a policejním prezidentem Petrem Lessym nebo mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem o Lenku Bradáčovou. Ve svých úvahách se vrací až do roku 2010 k dnes již slavným nahrávkám nezařazené poslankyně Kristýny Kočí.

Politolog o dění v justici a policii: Došlo na slova Kristýny Kočí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí

„Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou policii, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil,“ pronesla Kristýna Kočí v nechvalně proslulé nahrávce „s kapučínkem“. Většina lidí asi považuje slova „blonďaté bestie“ za pusté blábolení, ale ouha. O vnitřnostech českého politického života vypovídají víc než kdejaká politologická studie. Včetně citované pasáže,“ soudí politolog.

Nezávislost vyšetřovatelů především

Oba zmíněné souboje jsou vlastně dvěma stranami téže mince. Radek John (VV) se ještě jako ministr vnitra dostal do sporu s premiérem Petrem Nečasem při jmenování Petra Lessyho policejním prezidentem, a aby tento spor vyřešil, nechal Lessyho takříkajíc královsky pomazat nezávislou komisí. Téhož by v těchto dnech rád dosáhl ministr Blažek, jen by byl rád, aby mu nezávislí odborníci posvětili odstavení Bradáčové.

Při všech těch nezávislých odbornících nesmíme podle politologa zapomínat především na to, že v první řadě jde o nezávislost policie. S ohledem na politické tlaky představuje udržení této nezávislosti nekončící zápas, ve kterém není možné polevit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…