Ponert, Popelka, Holešovská výzva...Víte, kdo je spojuje? Vít Bárta

30.12.2012 5:48

Dosáhnout pádu vlády a prosadit změnu volebního zákona a všeobecné referendum chtějí nejen některé politické strany, ale i řada nevládních organizací. O jejich společný postup se snaží poslanec Věcí veřejných Vít Bárta.

Ponert, Popelka, Holešovská výzva...Víte, kdo je spojuje? Vít Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Na půdě Poslanecké sněmovny se hned po vánočních svátcích sešli poslanec Vít Bárta a senátor Tomio Okamura se zástupci Holešovské výzvy. Jednali o postupu proti vládě a při prosazování změny Ústavy, aby lidé mohli volit přímo jednotlivé poslance. „Na 19. ledna zveme všechna protivládní hnutí na společné setkání, na kterém bude stanoven další postup pro organizaci celospolečenského protestu proti nelegitimitě Nečasovy vlády,“ řekl po jednání v parlamentu zástupce Holešovské výzvy Jaroslav Popelka.

Prosadit přímou volbu poslanců a odvolatelnost politiků

Proč převzal iniciativu nad stmelením protivládních aktivit právě poslanec Věcí veřejných Vít Bárta? „Když jsme před dvěma lety kandidovali ve sněmovních volbách, měli jsme s mnoha nevládními organizacemi a iniciativami mnoho společných východisek, ať už přímou volbu poslanců nebo odvolatelnost politiků. Proto je logické, že s nimi dnes vedeme diskusi spíš než jiné politické strany jako ODS nebo TOP 09,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Ale vysvětlila, že diskusi nevede přímo strana, ale jde o poslaneckou iniciativu Víta Bárty.

Spojit všechny nespokojené s Nečasovou vládou

Vít Bárta má ovšem v těchto krocích podporu celé strany. „Věci veřejné si myslí, že je třeba vytvořit koalici všech, kteří jsou nespokojeni se systémem vládnutí, se současným volebním systémem a kteří chtějí, aby byl prosazen takový volební systém, aby bylo možné volit konkrétní lidi a omezila se tak moc stranických sekretariátů,“ prohlásil předseda Věcí veřejných Radek John.

V pád vlády Klasnová nevěří

Šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Klasnová potvrdila, že v jednáních s nevládními organizacemi a mimoparlamentními aktivitami hodlá strana pokračovat, i když ona osobně je prý velmi skeptická, že by mohlo dojít v lednu k vyslovení nedůvěry Nečasově vládě. „Myslím si, že Karolina Peake patrně podpoří kabinet Petra Nečase, protože by zřejmě došlo k dalšímu štěpení poslanců LIDEM, někteří by nechtěli vyslovit nedůvěru vládě, budou se snažit udržet si pozice,“ řekla ParlamentnímListům.cz Klasnová. Dodala, že je zvědavá, jak se Karolina Peake zachová, když „jí vyrazili z ministerstva obrany“.  

Sjednotit všechny kritiky Nečasovy vlády nebude snadné

Sjednotit všechny aktivity proti Nečasově vládě však nebude jednoduché, jak naznačuje postoj autora Holešovské výzvy Václava Prince. Jaroslava Popelku a  Věru Řezníčkovou, kteří dnes vystupují za Holešovskou výzvu a kteří jednali se zákonodárci Bártou a Okamurou, označuje za radikály, kteří se od původních myšlenek Holešovské výzvy odklonili. Přesto je rozhodnut se společného setkání 19. ledna zúčastnit. „Chci podpořit lidi, kteří myslí racionálně, nechtějí rušit politické strany, nevolají po totalitním systému nebo povinných volbách,“ prohlásil Princ pro ParlamentníListy.cz.

Další nevládní organizace ProAlt informaci o jednání ve sněmovně zaznamenala, ale zřejmě se jich nebude účastnit. „Domnívám se, že se nepřipojíme, protože s Holešovskou výzvou nespolupracujeme,“ řekl Jan Černý z ProAlt, ale zdůraznil, že jde o jeho osobní názor.

Skutečná demokracie chce postupovat bez politických stran

„My jsme na prvním setkání 17. prosince ve sněmovně s panem Bártou také byli,“ potvrdil redakci Zdeněk Ponert za myšlenkový proud Za skutečnou demokracii. „Řekli jsme svůj jasný postoj ke klíčovým změnám, hlavně volebního zákona, aby občané měli právo podílet se na rozhodování přímo nebo prostřednictvím svých vybraných zástupců. Ale chceme se účastnit těchto setkání, abychom se rozhodli, jestli půjdeme spolu s politickými stranami nebo bez politických stran,“ říká Ponert a netají se tím, že Skutečná demokracie by dala přednost postupu bez politických partají.

Nevadí mu termín jednání, ale místo, kde se má uskutečnit. „Než nás policisté pustili přes recepci ve sněmovně, ztratili jsme spoustu času. Na odborech by tyto problémy odpadly.  A chceme diskutovat veřejně, aby se celé jednání přenášelo na internetu a lidé se mohli pomocí telefonických linek zapojovat do diskuse,“ žádá Ponert. Skutečná demokracie chystá na jarní měsíce třídenní akci pochodů a manifestací pod názvem Naše občanské jaro 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…