Poslanci navrhují změnu ve financování výroby elektřiny z podporovaných zdrojů

20.01.2013 19:43

Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo vyplácet operátorovi trhu s elektřinou peníze na výrobu elektřiny z podporovaných zdrojů měsíčně, a nikoli čtvrtletně, jak je tomu nyní. Navrhla to skupina opozičních i koaličních poslanců v novele zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou předložili ve Sněmovně.

Poslanci navrhují změnu ve financování výroby elektřiny z podporovaných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Častější výplata peněz má podle nich systém převodu peněz zlevnit a celý jejich návrh má systém i zjednodušit.

Peníze na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů vyplácí výrobcům podle zákona operátor trhu částečně z poplatků za přenos a distribuci a částečně z dotace ze státního rozpočtu. Dotaci vyplácí čtvrtletně od ministerstva průmyslu a obchodu. A pokud operátor nemá v mezidobí potřebné peníze na výplatu podpor, musí si je půjčit. Podle poslanců se ukazuje, že náklady na úvěry by prodražily podporu obnovitelných zdrojů o 80 až 100 milionů korun.

Ze zákona také navrhují vypustit povinnost operátora trhu podávat žádost o poskytnutí dotace. Tato povinnost je podle nich nadbytečná, protože ji obsahuje již zákon o rozpočtových pravidlech. Operátor trhu bude dostávat peníze vždy k 25. dni v měsíci, a to dvanáctinu rozpočtované částky.

Poslanci navrhují, aby Sněmovna jejich návrh schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Mohla by se jím zabývat již na své únorové schůzi. Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů má letos představovat stejně jako loni 11,7 miliardy korun. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…