Poslanec ČSSD tajemně z kuloárů: Slyšel jsem i jiná jména na výměnu ve vládě

20.09.2014 15:50

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů posledních dnů pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera vyjádří své názory na to, zda je možné zamezit tomu, aby se objevily případy jako v klatovské nemocnici, kde lékař trápil děti v důsledku své duševní choroby. A též o tom, zda se dá opravdu čekat rošáda na ministerstvech.

Poslanec ČSSD tajemně z kuloárů: Slyšel jsem i jiná jména na výměnu ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Lékař, který trápil v Klatovech děti, měl po odchodu z nemocnice možnost nastoupit do jiné nemocnice, aniž by kdokoli věděl o tom, s čím se potýkal. Zákonem upravit to, aby se to nestávalo, není asi možné. Ale přece jen - v čem se domníváte, že může být řešení toho, aby k něčemu podobnému docházelo minimálně. Hovoří se o lékařských prohlídkách při nástupu lékaře - jak je však vidět, nejsou všelékem (stejně jako u jiných profesí). Co s tím?

Poslanec Jiří Koskuba, který je zároveň primářem v pražské nemocnici Bulovka, předeslal, že nezná všechna fakta, a tak se omlouvá, že se vyjádří jen obecně.

„Každý zaměstnanec má projít vstupní prohlídkou. V naší nemocnici se tomu tak děje a jistě i jinde. Navíc máme předepsány povinné pravidelné preventivní prohlídky časově rozdělené dle stupně rizika práce. I ty se provádí. Avšak jakákoliv nemoc přeci vypukne, kdy si prostě umane. Natož pak diagnózy patřící do péče psychiatrů. Tomu nelze nijak předejít a ani zabránit. Bez ohledu na profesi. Nehledejme proto, prosím, v této nešťastné události žádnou senzaci. K tomu postačí bulvární tisk. Navíc negativně byly zasaženy svým způsobem obě zúčastněné strany. Je mi jich líto. Spíše buďme rádi, že nikoho to tentokrát nestálo život. A přejme si, aby nikoho z nás něco podobného nepotkalo. Tak i tak. A je jedno, zda v nemocnici, v letadle či od atomové elektrárny. Víc k tomu říci nemohu,“ uvedl poslanec a lékař v jedné osobě pro ParlamentníListy.cz.

Kubera: Virtuální realita vždy v takovýchto excesech spouští lavinu

Senátor Jaroslav Kubera opakovaně vždy konstatuje, že vždy, když se stane nějaká takováto mimořádná událost, objeví se rázem tlak na to, aby ‚někdo‘ zařídil – nejlépe pochopitelně politici – aby se tak nikdy už nestalo.

„Přece jsou známy případy, kdy ani ty nejlepší superpsychologické testy neodhalily agresivitu policistů či strážníků. Buď je dokážou před tím psychologem skrýt, nebo se ty nežádoucí vlastnosti a jevy – třeba až patologické – objeví až později v průběhu jejich služby. To nikdo dopředu odhadnout prostě nemůže. Bohužel, ta virtuální realita, v které se nacházíme, pak vždy spustí obrovskou lavinu toho, co by se mělo, jak a proč. V rámci toho pak dáváme stále větší sílu onomu ‚velkému bratru‘, který nás bude sledovat naprosto všude a doplatíme na to časem všichni. Excesům přitom samozřejmě zabránit nepůjde. Jenomže zatímco nám nevadí, když se v rámci nějakého takového boje proti něčemu jednou týká omezení nějaké skupiny, do které nepatříme, měli bychom si uvědomovat, že jednou to zasáhne i skupinu, která je ta naše. Bohužel, stát má tendenci ovládat ovečky stále víc. Čekat od toho ale, že to pomůže, aby nedocházelo někdy k vraždám dětí, které nás samozřejmě pobouří, nebo k tomu, že se duševně nemocný člověk dostane na místo, kde škodí dalším, bohužel nelze,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Rošáda na ministerstvech po volbách?

Špitá se, že pod ministrem Antonínem Prachařem, Svatoplukem Němečkem, Janem Mládkem nebo Jiřím Dienstbierem se začínají třást jejich křesla. Jelikož se za tři týdny konají volby, o své resorty po nich prý mohou přijít. Podle zpráv z kuloárů totiž koalice chystá vládní „škatulata“. Jak moc vidí oba politici tuto záležitost reálnou? Proč ano i proč eventuálně ne?

„Jsem poslancem vládní trojkoalice, takže jsem povinen odpovědět vám v duchu obvyklé štábní kultury: Rozhodně se jedná o nepodložené spekulace. Obávám se však, že se to po volbách může stát realitou. Ostatně nebyla by to ani první, ani poslední vláda, kde se tak stalo. Každý jsme nahraditelný. Jenom někteří si to neuvědomují. Podrobnosti mi jako řadovému poslanci opravdu nejsou známy. Nic proti tomu. Je to v kompetenci jedině pana premiéra,“ připomíná Jiří Koskuba ve svém komentáři.

Já v kuloárech slyšel i jiná jména, přiznává Koskuba

A dodává, že nevládne ČSSD ovšem sama. A tak jistě bude záležet i na eventuální dohodě čelných představitelů trojkoalice. „Jenže tam já nedohlédnu. Je však pro mne poněkud překvapivé, že z vámi uvedených čtyř jmen jsou tři sloužící v oranžových barvách. To pomíjím, že já v kuloárech zase slyšel jiná. Nesluší se proto, abych spekuloval. To by bylo laciné. Prostě uvidíme. Potom to můžeme okomentovat,“ pokračoval dále Jiří Koskuba. Zde je nutno dodat, že spekulace se skutečně rozšiřují stále dále a některé sahají i do jiných politických stran, a tudíž i jiných rezortů – například ministerstva obrany či kultury. Ovšem Koskuba ještě u tématu chvíli zůstal.

„Jenom na okraj. Například panu ministrovi zdravotnictví Němečkovi nezávidím od samotného počátku. Nemyslím si, že si zase zasloužil tolik kritiky od pana prvního vicepremiéra. Pohybuje se totiž v jistých předem mnohdy i nevhodně nastavených mantinelech. A změnit je, bude-li kdy vůbec vůle, je běh na dlouhou trať. Navíc je v tomto případě více než jinde ovlivňují politická rozhodnutí, která sám změnit nemůže. To abych byl spravedlivý. Přestože si jako skoro každý předchozí ministr též vzal do úst mou mateřskou, již odfakultněnou, nemocnici, které by se možná rád zbavil. Bulovka je prostě léta takovou nemocniční Popelkou. Ale neměnil bych s ním. Více k tomu říci nemohu. Navíc si myslím, omlouvám se, že čtenáře zase až tolik případná obměna na ministerských křeslech nezajímá. Kolem nás je řada jiných všednějších problémů,“ uzavřel Koskuba komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz.

Kubera: Něco na tom být může. Ale spekuluje se vždy – nezbývá než vyčkat

Senátor Jaroslav Kubera připustil, že některé okolnosti mohou naznačovat to, že spekulace nejsou daleko od pravdy. „Pokud chtěl premiér obsadit post ministra pro místní rozvoj hned a Andrej Babiš požaduje, aby se s tím vyčkalo až po volbách, může to nasvědčovat tomu, že se o nějaké rošádě skutečně uvažuje. Může dokonce dojít k tomu, že by se ČSSD zbavila nějakých klíčových ministerstev, aby se zbavila toho, co ta ministerstva budou muset nezbytně udělat ve svých rezortech. Tím by pak sociální demokracie mohla argumentovat voličům, že ona nemůže za to, co se děje, protože má jiná ministerstva, kde se nějaká radikální rozhodnutí, jež by se dotkla citelně života lidí, dělat muset nebudou. Takové to přerozdělení toho, že někdo získá smetanu a na jiného zbyde lógr. V každém případě uvidíme. Ono se teď před volbami hodně slibuje nemožné na všech frontách, hodně se spekuluje i se ve velkém množství vytahují různé nefér taktiky. Nezbývá než počkat, jak to dopadne,“ zakončil i senátor ODS svůj pravidelný komentář pro ParlamentníListy.cz.

  • Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…