Poslanec Chlad má přání: Chovejme se k sobě stejně jako teď o Vánocích, po celý rok

24.12.2012 13:00

ANKETA Vánoce jsou tu a snad ve všech domácnostech se peče, vaří, smaží, ale také blahopřeje a u štědrovečerního stolu se scházejí rodiny pospolu, i když jindy na to není čas. A jak tráví Vánoce naši zákonodárci? ParlamentníListy.cz oslovily některé z nich, aby prozradili, jaké budou Vánoce letos u nich.

Poslanec Chlad má přání: Chovejme se k sobě stejně jako teď o Vánocích, po celý rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Svátky nám vracejí delší dny, jako začátek nového života

„Vánoce budu trávit v kruhu rodinném na chalupě,“ svěřuje se komunistický předseda Vojtěch Filip. Tradice, jak přiznává, mají u nich rádi a dodržují je. „Jablíčkama počínaje a koledami konče,“ směje se Filip. „Osobně vnímám Vánoce jako svátky, které nám vracejí delší dny, jako začátek nového života, nové etapy, navíc se blíží Nový rok,“ říká Filip. Mimoto je to pro něj důležitý čas, který může strávit v klidu s rodinou. „Nikdo mě v té době neruší, takže si opravdu mohu užívat rodinné pohody,“ dodává.

Skořápky nepouštíme, někdy je lepší nevědět, co bude

Komunistický poslanec Vladimír Koníček bude trávit Vánoce doma, v Uherském Hradišti, jako obvykle, s rodinou. Vánoce má rád, ale tradiční zvyky se prý omezují na smaženého kapra s bramborovým salátem. „Olovo opravdu nelijeme a jablíčko ať si každý rozkrojí dle vlastní úvahy“ směje se Koníček. „A že bychom pouštěli skořápky, to také ne. Ono je možná lepší nevědět některé věci dopředu,“ dodává poslanec.

Doma sami nemuzicírují a místo pohádek je prý lepší Dickens

Také senátorka Eliška Wagnerová bude trávit Vánoce s manželem, který si ostatně nezřídka žertem stěžuje novinářům, že jeho choť už není v Brně, a kdo že mu bude vařit a starat se o něj. Takže Vánoce budou u Wagnerů zcela určitě doma.

Své vánoční zvyky prý omezují na smaženou rybu a bramborový salát. A koledy? „Tak my jsme s manželem dva, takže si spíš ty koledy poslechneme, ale že bychom sami muzicírovali, tak to opravdu ne,“ směje se Eliška Wagnerová. Není prý ani nijak zvlášt významný fanoušek pohádek. „To se spíš v televizi ráda podívám na takové filmy, jako jsou například Dickensovy příběhy, třeba Oliver Twist,“ říká senátorka. „Tomu bych určitě dala před pohádkami přednost.“

Na horách je život těžší, ale lidé jsou si blíž

Pro Rudolfa Chlada (TOP09), je to nejkrásnější den v roce. Svátky bude trávit „tam u nich“, na horách, kde léta působil jako náčelník Horské služby a pomáhá i dnes. „Lidé se k sobě chovají tak, jak by se měli chovat pořád. Jsou najednou nějací milí a slušní,“ říká poslanec. Dalším šťastným okamžikem je pro něj to, že se schází jejich velká rodina. „Během roku na to nebývá čas, ale na Vánoce se všichni sejdou. A je nás hodně a trvá to po celé Vánoce,“ směje se poslanec. Jak říká, jsou to dvě věci, které dělají Vánoce ještě krásnějšími.

„Tradice se u nás dědí,“ říká Rudolf Chlad. Vzpomíná, jak chodili do kostela a s tátou chodili kolem poledního na Štědrý den na procházky. „No, a já tu tradici předávám dál, dětem i vnoučatům,“, dodává poslanec. Kromě hřbitova, kam jdou pozdravit ty, co už s nimi nejsou, navštěvují i lidi, kteří přímo nepatří do rodiny. I pro ně mají dárky, takže na horách, jak říká, se rádi setkávají.

Tradice Štědrého večera také dodržují. „Kapr samozřejmě musí být, ale pochopitelně i rozkrájená jablíčka nebo skořápky, jako lodičky na vodě. Bez toho by to nebylo ono,“ směje se. Stromeček mají Chladovi přírodní. „Tu vůni nic nenahradí a prořezávky se v lese stejně musejí provádět, takže tím aspoň přinášejí lidem vánoční atmosféru a radost,“ upozorňuje Chlad, který sice chápe ochránce přírody, ale nic se prý nemá přehánět.

A co by Rudolf Chlad popřál lidem? „Já bych moc rád, kdyby se lidé k sobě chovali tak, jako na Vánoce, po celý rok. „My na horách, se chováme k sobě přece jen trochu jinak, než lidé z nížin či měst. Asi proto, že život je tu těžší,“ říká poslanec, který léta sloužil jako náčelník Horské služby a pomáhá i dnes. „Když se někdo dostane do nesnází, pomůžu mu, a je mi úplně jedno, kdo to je. Tak snad opravdu bych všem přál trošku více obyčejné lidské slušnosti, ale i zdravíčko a kousek toho obyčejného lidského štěstí“ přeje na závěr Rudolf Chlad.

Ne každému se svátky vydaří

„Po 22. září, kdy jsme vyhořeli, tak aby toho nebylo málo, sotva jsme to dali dohromady, tak nám komplet protekly stoupačky,“ líčí svoje „adventní radosti“ Vítězslav Jandák. Musejí se prý vykopat a udělat znova. „Jsou to opravdu svátky, jen co je pravda. Já jsem si na Vánoce nikdy moc nepotrpěl. Já mám moc rád Velikonoce, ty mají větší smysl, jak pro mne, tak i z liturgického vnímání,“ říká Jandák.

Letos tedy Jandákovi budou trávit Vánoce u dcery, protože jejich dům je neobyvatelný. „Metr od postele rozkopané zdi, to opravdu není zrovna na sváteční náladu,“ říká Jandák.

Na vánoční obyčeje si nepotrpí, ale kapr prý určitě bude. „U nás, v Jižních Čechách to prostě musí být, bez kapra nebo bez ryby by to prostě nešlo,“ směje se Jandák. „Ostatně, kapra mám moc rád,“ přiznává se.

A co by Slávek Jandák popřál našim lidem k Vánocům? „No, když už jsme mluvili o kapru a o vodě, tak snad aby už konečně odplavala tahleta vláda,“ říká od srdce.

O Vánocích se můžeme zastavit, zamyslet a radost sdílet

To u Skokanů se slaví Vánoce se vším všudy. „Všechny ty tradice jsou krásné. Od stromečku k jablíčkům, skořápkám i lití olova,“ svěřuje se poslanec Skokan (VV). Samozřejmostí jsou i dopisy Ježíškovi, které mu prý zcela určitě docházejí.

„Vánoce jsou pro mne úžasné svátky klidu a pohody, kdy se můžeme zastavit, zamyslet a sdílet radost s blízkými,“ říká Petr Skokan. „A samozřejmě jsou to svátky dětských rozzářených očí, které ty svátky ještě umocňují.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…