Poslanec ODS Šťastný: Kalousku, jsem taky debil, ale šťastný

23.09.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec ODS Boris Šťastný označil milionářskou daň za zrůdný bič na schopné, úspěšné a pracovité a nedovede si představit, že by vláda udělala v daňovém balíčku pouze kosmetické změny. Podle něho premiér Nečas zbytečně přebírá odpovědnost za něco, co nepochází z dílny ODS.

Poslanec ODS Šťastný: Kalousku, jsem taky debil, ale šťastný
Foto: hns
Popisek: Boris Šťastný v půlnočním rozhovoru

Jaký je váš obvyklý program o půlnoci ze soboty na neděli?
 
Většinou odpočívám.
 
A jakým způsobem?
 
Různě. Bývá to jedna z mála chvilek, kdy se dívám na televizi. Většinou si pustím nějaký dobrý film a k tomu si dám sklenku červeného.
 
Teď už k politice. Miroslav Kalousek na veřejné debatě de facto řekl, když hájil další zdanění bohatších občanů, že používat pojem milionářská daň může jen debil.

Přiznávám, že jsem také debil, ale jsem šťastný debil, protože na rozdíl od pana Kalouska mám čisté svědomí v tom, že se snažím hájit pravicové principy.

No a když pan Kalousek říká, že před členy ODS se o té dani musí hovořit jako o solidárním příspěvku, nemůže to tak trošku vypadat, že dělá debily z občanských demokratů?

Miroslav Kalousek se snaží pro milionářskou daň, což je levicová zrůdnost útočící na schopné, úspěšné a pracovité lidi, najít nejvhodnější marketingový termín a pro svůj lidovecko-topkařský doublethink, kdy čím více zvyšuje daně, tím více o sobě hovoří jako o pravičákovi, používá právě takové newspeakové termíny. Snažil se najít výraz, který by nebolel a snažil se zakrýt pravou podstatu věci.

Je ale fakt, že i pojem milionářská daň je nepřesný. Když vyděláte milion, neznamená to, že jsme hned milionářem, neboť většina podnikatelů a živnostníků ty peníze pak znovu investuje do rozvoje podniku a tvorbu pracovních míst.

A jak byste to tedy pojmenoval vy?

Zrůdný bič na schopné, úspěšné a pracovité.

Nemrzí vás, že ačkoli máte výhrady k daňovému balíčku, tak s vámi pan premiér nejedná, a jedná pouze se šesticí takzvaných rebelů?

Já jsem nikdy nežádal o nějaká individuální jednání a ani je neočekávám. Já to považuji za nesystémový a nefér přístup. Pokládal bych za nenormální, aby se vedla individuální jednání o věcech, které jsou součástí programu ODS a jejího ideového směřování. Pak by musel premiér Nečas vést individuální jednání s každým členem ODS a vysvětlovat mu, proč zvyšuje daně. To jistě nemůže a nechce.

A není to tak, že konkrétně s vámi osobně premiér nejedná proto, že si myslí, že děláte akorát bu, bu, bu a nakonec pro všechno stejně hlasujete?

Já nevím, co si o mně myslí pan premiér, ale můj názor je pořád stejný. K tomu minulému balíčku, který nebyl sněmovnou schválen, jsme my, poslanci, přišli jako slepí k houslím. Byl přijat na jednáních, o nichž jsme nebyli informováni a neměli jsme možnost do nich zasáhnout. Před tím jsem možnost zasáhnout neměl. Nyní, kdy se jednání znovu otevírá, jsem řekl, že si nedovedu představit, že bych balíček v totožné podobě podpořil.

Takže v případě, kdyby vláda přišla pouze s nějakou kosmetickou změnou, jen na oko, tak pro něj hlasovat nebudete…

Nevěřím, že by došlo ke změnám čistě na oko. Věřím, že musí dojít ke změnám, které budou reflektovat nepřekročitelné priority ODS.

HN napsaly, že v poslaneckém klubu ODS je nad rámec rebelů a vás dalších deset více či méně klausovců, kteří mají problém se zvyšování daní. Co si o tom myslíte?

To je zajímavá otázka. Nevím, zda každý, kdo je proti zvyšování daní, může být označen za klausovce. Možná ano, protože Václav Klaus na takovém principu ODS založil a nastavil její programové priority. Měli bychom si připomenout, že byly doby, kdy se z takových věcí neslevovalo a byly zásady a principy ODS, přes které nejel vlak. Toho byl Václav Klaus garantem.

A ty počty odpůrců zvyšování daní?

Neumím spekulovat o tom, kolik lidí má jaký názor, ale faktem je, že za mnou už určitou dobu chodí celá řada lidí a přidává se k mým názorům a stanoviskům.

Objevují se hlasy, že premiér Nečas se uzavřel do svého světa, nekomunikuje s ODS a místo argumentů používá hrozby a snaží se protlačovat věci silou místo toho, aby přesvědčil racionálními argumenty. A jediným jeho argumentem je, že když to tak nebude, padne vláda. A jakoukoli kritiku bere jako útok na sebe…

Já si v tomto ohledu nemyslím, že situace je nějak odlišná od dob minulých. Pamatuji si na stejnou rétoriku Mirka Topolánka. Říkám jen, že v určitých věcech jsou ústupky Miroslavu Kalouskovi a TOP 09 mnohem větší, než mnoho z nás dokáže překousnout. Bohužel delší dobu se vedení ODS a předseda vlády podle mého názoru nesprávně ztotožňují s řadou návrhů a politických rozhodnutí, které vůbec nejsou z dílny ODS a pocházejí z ministerstev, které nemá pod kontrolou ODS.

Jako příklady můžu uvést ono zvyšování daní, otázku zdravotnické reformy či nereformy, otázku problémů s úřady práce, S-karty, problémy na ministerstvu kultury. Premiér často poněkud dobrácky přebírá za všechny návrhy a kroky TOP 09 odpovědnost a zaštiťuje je svou osobou. Je to od něj možná silný výraz loajality vůči koaličnímu partnerovi, ale já osobně si myslím, že důležitější je loajalita ke své vlastní straně a našim idejím. Myslím si, že bychom měli vysvětlit veřejnosti, že za řadu věcí nemůžeme a neneseme odpovědnost.

Vy jste brojil na plénu sněmovny proti majetkovým přiznáním. Proč?

Tento návrh z dílny levice je typickým zvěrstvem připravovaným pro každého z občanů této země. Obecně říká, že každý občan, který má nějaký majetek, je předem podezřelý a je předem zločinec. A úředníci a fízlové ho pak budou buzerovat. Má to být přeci úplně naopak. Každý, kdo se něčeho dopustí a nabude majetek nelegálně, má být za to postižen. Aby takto byli postihováni slušní lidé, je naprosté zvěrstvo a návrat k praktikám minulého režimu. Je to zavádění presumpce viny.

Jen mě trochu mrzí, že v ODS z nás proti tomu za řečnickým pultíkem mnoho nevystoupilo. Nevím, jestli to bylo tím, že byl pátek odpoledne a kolegové byli unavení, nebo je to proto, že zapomínáme na to, proti čemu ODS vždy bojovala: proti všemocnosti státu a jeho narušování posvátnosti soukromí a občanských svobod každého z nás. 

        

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…