Postřižiny a pomazánkové euro. U Moravce se diskutovalo o potravinách

12.05.2013 13:54

Podle ministra zemědělství Petra Bendla je spor kvůli označení pomazánkového másla poměrně legrační problém. Sám předpokládá, že se Česko podvolí Evropské unii, název změní, ale produkt zůstane a bude se dál kupovat.

Postřižiny a pomazánkové euro. U Moravce se diskutovalo o potravinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Bendl dorazil na sjezd OSPZV-ASO ČR

„Je to opravdu takový legrační problém,“ komentoval Petr Bendl spor s EU kvůli pomazánkovému máslu. „Člověk by chtěl mít problémy, jako má Evropská unie,“ dodal v Otázkách Václava Moravce na ČT.

A co mu přijde na sporu legračního? Člověk je desítky let zvyklý na pojmenování „pomazánkové máslo“, ale najednou se název musí změnit. Česká republika pak musí začít „tančit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. Bude se tak vymýšlet nový název, na Evropskou unii totiž ministr nedoporučuje útočit kvůli zachování „pomazánkového másla“. „Je to hloupost jít do nějakého sporu kvůli podobné věci,“ míní Bendl.

„Je to takové švejkovství, do kterého budeme donuceni,“ hodnotí situaci podobně i majitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher. Přitom pomazánkové máslo bylo vyvinuto v České republice a záměna za máslo, jak se EU bojí, nehrozí.

„Pravděpodobnost záměny u zákazníků je prakticky nulová,“ myslí si Štecher. Podle něj se výrobek bude jmenovat jinak a akorát to bude odpovídat tomu, jak se co lidem v čele Evropské unie líbí. Na trhu ale zůstane ve stejném složení, takže se v praxi tolik nezmění.

Co třeba pomazánkové euro?

To stínový ministr zemědělství za KSČM Pavel Kováčik by měl hned několik nápadů, jak by se pomazánkové máslo mohlo nově jmenovat. „Jeden z kapitánů mlékárenského průmyslu vymyslel už ten název, tak by se to mohlo jmenovat pomazánkové euro, aby to připomínalo, kdo tu pitomost vymyslel,“ popisoval v OVM.

Pak už přišel s o něco realističtějším návrhem – například „bývalé pomazánkové máslo“. Toto označení by prý už nebylo proti regulím. Nebo kdyby byl název anglicky. „Zhruba čtyřicet let ho snídám, dneska jsem je snídal taky,“ popisoval s úsměvem Kováčik, o jak překvapivý problém s názvem jde. Následně předal ministrovi Bendlovi památný předmět s nápisem „Vzpomínáme na pomazánkové máslo“ – kdyby nakonec spor s EU skutečně nevyšel.

Evropská unie ale přichází s dalšími změnami v potravinářství. Například se objevil návrh, aby bylo stanoveno, kolik neohlášených kontrol musí u jídla minimálně být. „Spotřebitel je ten, v jehož zájmu se všechno má dít,“ vysvětloval Kováčik. „Proto mně nedělá žádné vrásky, že by měl být stanoven minimální počet kontrol,“ dodal s tím, že alespoň se nebude moci stát, že by nebyly žádné.

Je to jako v Postřižinách

Další změnou v oblasti potravinářství by mělo být sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. „Mně to připadá jako v Postřižinách, tam bylo moderní zpracování, tady je to slučování,“ přirovnával Kováčik.

Bendl ale tento koncept podporuje. Často se totiž prý stane, že zaměstnanci úřadů kontrolují stejnou věc, ale každý to dělá jinak, a akorát to do kontrol přináší zmatek. Musí se tak zpřesnit kompetence, aby bylo jasné, co se týká inspektorů a co veterinářů. Věcný záměr tohoto zákona by prý měl být hotový v září.

Dále by se nově mohlo u potravin zavést označení jejich jakosti – například u masa. „Zvýší to kvalitu informovanosti zákazníka,“ slibuje si ministr Bendl.

Jeho komunistický protějšek ale už tak nadšený není. „Já jsem pro, ať se zavedou, ať má zákazník jasno,“ říká na jednu stranu Kováčik, ale dodává: „Já bych hodně přemýšlel, jestli je reálné v tomto liberálním prostředí zavádět normy.“ Také podle něj nebude zákazníkům jasné, co je I. jakost a co už jakost II. Nebudou si to pamatovat. Proto prosazuje o tomto záměru rozsáhlejší diskusi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…