Pravicový profesor Pirk: Tato vláda je největším zklamáním od roku 1989

31.07.2012 8:03

Uznávaný kardiochirurg z pražského kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk se rozhodl v prezidentské kampani podpořit Jana Fischera.

Pravicový profesor Pirk: Tato vláda je největším zklamáním od roku 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Pirk

„Znám se s ním delší dobu, ale hlavním důvodem mého rozhodnutí bylo to, že z lidí, kteří se ucházejí o prezidentský post, je pro mne Jan Fischer nejlepším kandidátem,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Osvědčil se podle jeho slov ve funkci premiéra úřednické vlády. „Vystupoval distingovaně, kultivovaně, nevyvolával žádné třenice. Mohl by být výborným nestranickým prezidentem,“ je přesvědčen profesor Pirk.

Podpisový arch podepsal Fischerovi jako první

S hrdostí připomíná, že byl prvním, kdo podepsal, navíc veřejně, podpisový arch s podporou kandidatury Jana Fischera. „A jsem ochoten ho podpořit v kampani způsobem, na jakém se domluvíme. On má svůj plán, asi mu do toho zapadám, uvidíme, v čem mu budu nápomocný,“ dodává lékař. Je ochoten přispět do volební kampaně i vlastními nápady. „Třeba z toho něco využije. Ale záleží samozřejmě na jeho přání, je to přece jeho kampaň,“ dodává profesor Pirk.

Některé kroky Nečasovy vlády podporuje

Ale Jan Fischer není jediným z politiků, koho přední kardiochirurg chválí. Za dobrého ministra zdravotnictví považuje současného šéfa resortu Leoše Hegera. „Protože neřeší věci direktivně, ale snaží se o konsensus, aby se zdravotnictví racionalizovalo. Ale chápu, že je velmi složitá práce měnit nemocnice, rušit lůžka a převádět některá zdravotnická zařízení z urgentní péče na péči následnou, která v současné době zdravotnictví nejvíc chybí,“ oceňuje kroky ministra Leoše Hegera. Podle předního kardiochirurga mnohdy lidé po operacích zabírají místa v nemocnicích lidem, kteří potřebují akutní péči, protože chybějí lůžka v zařízeních s následnou péčí.

„Rok u nás ležel pacient po operaci srdce na intenzivní kardiochirurgické péči, protože kvůli dalším nemocem, které nebyly léčitelné, potřeboval zdravotní péči. Ale lůžek v zařízeních k tomu určených je příliš málo,“ vysvětluje profesor Pirk. Tyto kroky Nečasovy vlády podporuje.

Komunikace s veřejností se musí zlepšit

Lékař říká, že by měla lépe fungovat komunikace ministerstva zdravotnictví s veřejností. „I když je dnes komunikace lepší než za ministra Tomáše Julínka, je třeba ještě více vysvětlovat lidem, že mnohé lékařské zákroky je dnes už možné vykonávat ambulantně, není nutná hospitalizace v nemocnici,“ míní Jan Pirk. Zdůrazňuje, že budoucnost zdravotnictví bude v koncentraci vysoce odborné péče do špičkových ústavů, které budou využívat drahé přístroje a zaměstnávat nejlepší lékaře. „Když si nemocnice zakoupí přístroj za čtyřicet milionů korun, musí ho denně naplno využívat a pracovat s ním musí kvalifikovaný lékař. Jina  z drahého přístroje budeme dostávat falešné výsledky,“ vysvětluje Jan Pirk.

Někteří lékaři si v politice vedou dobře, jiní dělají víc škody než užitku

Jak uznávaný chirurg hodnotí činnost svých kolegů – lékařů - v politice? Mnozí z nich pracovali či pracují v Poslanecké sněmovně, Senátu, vládě, v krajích i Evropském parlamentu, někteří se objevovali v různých dobách a různých souvislostech na prvních stránkách novin – například Martin Barták, Michal Pohanka, Ivan David, Tomáš Julínek, Milan Cabrnoch, David Rath.

„Jsou lékaři, kteří si v politice vedou výborně jako současný ministr zdravotnictví Leoš Heger, ale další si vedou velmi špatně, dělají v politice víc škody než užitku. Ale nechci je jmenovat. Někdy je lepší ve vládě nestranický odborník než straník - neodborník,“ říká. Myslí, že úřednická vláda není vůbec špatná věc. Jako pravicový volič na počátku volebního období doufal, že se vládě podaří „díky silnému mandátu 118 hlasů ve sněmovně vést společnost jasným směrem“. „Ale její působení je pro mne největším zklamáním od roku 1989. Místo aby současná politická reprezentace vládla jako jednotný tým, táhla za jeden provaz, zmítá se v neustálých hádkách a jeden hází špínu na druhého,“ kritizuje kardiochirurg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…