Premiér Rusnok zatím nevidí důvod, proč měnit ministra Fischera

21.07.2013 19:01

Premiér Jiří Rusnok zatím nevidí důvod, proč by měl uvažovat o výměně ministra financí Jana Fischera, který je podle něj kompetentní a výkonný. Předseda úřednické vlády to řekl novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

Premiér Rusnok zatím nevidí důvod, proč měnit ministra Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Jan Fischer

Problémy, které Fischer má s vysvětlováním původu peněz, jimiž byl uhrazen dluh po jeho neúspěšné prezidentské kampani, jsou podle premiéra mediální záležitost. Podle Rusnoka platí, že premiér je za složení vlády odpovědný a má teoretickou i praktickou možnost kohokoliv z týmu vyměnit. Rusnok ale "zatím ani náznakem" k takovému závěru nedospěl a neměl prý ani za potřebné o takovém kroku uvažovat. "Jan Fischer v tomto směru podle mne žádné resty nemá," prohlásil premiér Rusnok.

Fischer sám tento týden prohlásil, že několikamilionové dluhy jsou v souladu se zákonem umořené, on má kauzu za uzavřenou a o rezignaci neuvažuje. Ministr dluhy z kampaně vyřešil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty, pochybnosti vzbudilo také jejich rychlé splacení za pomoci sponzorů ve chvíli, kdy vyšlo najevo jeho vládní angažmá.

Za financování je prý odpovědný volební tým

Předseda vlády dnes zdůraznil, že podle zákona je za financování kampaně odpovědný Fischerův tým, nikoliv neúspěšný prezidentský kandidát. "Ale Jan Fischer, protože je slušný člověk, to samozřejmě nebude házet na volební tým a té záležitosti se aktivně chopil," hájil ministra premiér.

Připomněl, že ještě před pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS) oznámil šéf týmu Jan Pirk, že dluhy budou umořeny do konce července. Fischer podle Rusnoka pak usoudil, že problém je nutné vyřešit před jeho nástupem do vlády. "To udělal, udělal to způsobem, který byl asi k dispozici a který považoval za korektní," poznamenal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…