Prezident může klidně nafackovat Kalouskovi, padlo u Jílkové a Zeman se smál

20.04.2012 4:41

Přímo volený prezident by byl jakousi prodlouženou rukou občana a mohl by za něj profackovat i Miroslava Kalouska, když to má ministr financí tak rád. To navrhoval Jiří Čunek v pořadu Máte slovo, když vyjmenovával výhody přímé volby.

Prezident může klidně nafackovat Kalouskovi, padlo u Jílkové a Zeman se smál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Z jakého důvodu je lepší přímá volba, než když hlasovali poslanci a senátoři? Podle moderátorky Michaely Jílkové to bude stát 620 milionů, zatímco nepřímá volba vyšla jen na statisíce. „O hlavě státu jinak rozhodnou zjevy typu Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky,“ argumentoval Miloš Zeman, když se přímé volby zastával.

Podle něj občané nebudou "kšeftovat", a jsou tudíž důvěryhodnější než politici. Navíc podle jeho propočtů nemusí stát přímá volba tolik – stačí ji propojit s eurovolbami a její cena klesne na dva až tři miliony.

V tom mu dala za pravdu i socioložka Jiřina Šiklová, která je jinak odpůrkyní přímé volby. „Tolik milionů obyvatel se nedá podplatit a nebudou jako Kristýna Kočí,“ uznala na jedné straně. „Je to ale populistické gesto,“ dodala s tím, že lidé mají v paměti poslední volby a jejich „čachry“. „Je to facka daná vládě a politikům. Vy jste nám tak protivní, že si to chceme zvolit sami,“ vzkázala Šiklová.

Jsou důvěryhodnější občané nebo politici?

Podle Šiklové je ale právě přímá volba špatná – narážela hlavně na prezidentovy kompetence a srovnávala je například se Spojenými státy. „Jiřinko, nezlob se na mě, ale jestli je něco demagogického, tak je to právě toto,“ oslovil ji familiérně Zeman. „V USA je prezident v čele exekutivy,“ dodal a srovnával pravomoci českého prezidenta s rakouským. „Musíme se ptát, jestli jsou jako voliči důvěryhodnější občané, nebo politici,“ poukázal na kauzy z poslední doby.

V tom mu dal za pravdu i senátor Jiří Čunek a zmínil důležitou pravomoc prezidenta, kterou ale Václav Klaus nevyužívá – může chodit do parlamentu. U přímo zvoleného prezidenta by tato funkce byla podle něj ještě více důležitá a snad i využívaná. „On může být prodlouženou rukou občana a třeba nafackovat Kalouskovi, protože on to má tak rád,“ prohlásil a rozesmál tím Zemana.

Do pořadu Máte slovo na ČT byli pozváni i zástupci „mladé generace“ – gymnazistka z Tachova a student pražské Střední průmyslové školy dopravní. Oba se snažili politikům a socioložce sekundovat, mnohokrát ale byli vyargumentováni. Například když student zastávající se přímé volby navrhl, aby si kandidáti platili své kampaně ze svého.

Na to ostatní diskutující reagovali tak, že potom by mohl snadno zvítězit třeba Andrej Babiš, zato profesor s nízkým platem by byl bez kampaně a nikdo by ho nezvolil. A Zeman by musel prodat chaloupku, dodala Jílková.

„Když nějaký tunelář nasadí do kampaně obrovské prostředky, tak vyhraje?“ ptal se Zeman. Podle jeho názoru totiž peníze v kampani nejsou až tak důležité. „Je to jako Olga Zubová, pokud vám to jméno ještě něco říká,“ zavzpomínal na představitelku Strany zelených. Ta měla kdysi „plakáty oblepenou celou Prahu“, přesto nakonec ve volbách získala 0,8 procenta hlasů.

Požírači buřtů a pijáci piva vás stejně nezvolí

Podle Zemana by měl každý kandidát spíš předložit voličům svůj životní příběh včetně nezdarů. A odpovídat na jejich otázky. Ne pořádat „megakoncerty“ na svou podporu. „Hle, požírači buřtů a pijáci piva přišli na moje shromáždění jen proto, že mě mají rádi a budou mě volit!“ popisoval podle něj častou iluzi. Lidé se prý naopak nedají koupit. „Udělejme to jako Honza Švejnar,“ navrhl. Ten podle jeho slov projel kraje, žádné buřty ani pivo neměl a pouze odpovídal na otázky voličů. A udělal nejlépe.

Navíc by podle Zemana byl takový postup levný – v rámci dvou až tří milionů. Podobně by navrhoval i strop kampaně.

I kdyby byl takový poměrně nízký strop nastaven, musely by se sehnat finance. Podle Čunka by se mohl zřídit u každého kandidáta fond, kam by lidé házeli třeba i stokoruny a pod svou částku by se následně podepsali. „Chceme, aby dary mohly dávat jen fyzické osoby a ještě do nějakého limitu,“ ozval se Jiří Dienstbier, další z možných kandidátů na prezidenta. Limit by mohl být například ve výši dvou až trojnásobku průměrného platu.

„Myslíte jen tak někomu dát 75 tisíc a pak za to nebudu nic chtít?“ zeptala se ironicky moderátorka Jílková. Podle Dienstbiera je ale tato částka natolik nízká, že tím nikdo kandidáta nezaváže. A nebude se moci stát, že si ho „koupí“ právě třeba zmíněný Babiš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…