Prezidentem Franz nebo Fischerová. Nevěříte? Víme, jak to je možné

02.11.2012 21:45

Oblibu prezidentských kandidátů již dlouhou dobu naznačují internetové ankety. Ojedinělou v jejich přehledu je anketa Deníku politika, který dává prostor všem 28 možným kandidátům. Některých z nich se ParlamentníListy.cz zeptaly, zda tomu přikládají váhu před skutečnou volbou.

Prezidentem Franz nebo Fischerová. Nevěříte? Víme, jak to je možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Mnozí adepti usilující o kandidaturu na úřad prezidenta si často stěžují, že se v internetových anketách různých médií objevuje pouze vybraná kolekce kandidátů. Anketa se všemi, kdo by se rádi na Hrad dostali, funguje na webu Deníku politika. Žádný z námi oslovených kandidátů o ní však neslyšel.

Nejhlasitěji se proti vynechávání v anketách na internetu v minulosti ozvali přitom příznivci potenciálního kandidáta na Hrad a současného tajemníka hlavy státu Ladislava Jakla. V jeho případě ho dokonce jeden z internetových serverů zmiňoval v článku, v přiložené anketě pak už ale jeho jméno nefigurovalo.

Franz jasně vede, další mu jsou na hony vzdáleni

Podobná situace se opakovala u řady dalších potencionálních kandidátů. Server Deník politika však šel jiným směrem a na svůj web pověsil stálou anketu, v níž je uvedeno všech 28 jmen, přičemž dva z nich, Tomáš Vandas (KDU-ČSL) a exposlanec Jiří Karas (KDU-ČSL) již kandidaturu vzdali.

V anketě je možné udělovat jak kladné, tak i záporné hlasy. Bez zajímavosti však není, že jediní dva, kteří z celkových osmadvaceti jmen, mají pozitivní hodnocení, jsou Vladimír Franz a Táňa Fischerová. Franz má nyní (Pozn. edit. v pátek v podvečer, stav se totiž v průběhu dnů velmi zásadně mění) rekordních 1642 hlasů a Fischerová 183. Všichni ostatní mají jen minusové body.

Nejhůře si zde zatím vede Tomáš Vandas, který však již odstoupil. V anketě má 1222 záporných bodů. Hned za ním je Jan Fischer s 1164 zápornými body.

ParlamentníListy.cz některé z kandidátů oslovily s otázkou, zda vůbec o takové anketě slyšeli a zda jí přikládají určitou váhu, která by se mohla promítnout v jejich skutečném výsledku v přímé volbě, pokud do ní pochopitelně nakonec postoupí.

Kandidáti o anketě většinou nevědí

Kandidát na prezidenta za ODS Přemysl Sobotka, který k nominaci využil podpory stranických zákonodárců, o takové anketě dosud neslyšel. Každé ankety i výzkumy je však podle něho třeba brát s určitým nadhledem. Výsledky voleb bývají odlišné.

 „Vzhledem k tomu, že ty stránky nesleduji, tak samozřejmě nevím, o jaké složení lidí jde, kdo tam kliká a hlasuje, ale zase je to samozřejmě určitá čest, že se najdou lidé, kteří mi plusový hlas dají. Samozřejmě tím neopovrhuji, jen nevím, jak široká je obec těch lidí a do jaké míry je to reprezentativní vzorek,“ uvedla další oslovená ParlamentnímiListy.cz Táňa Fischerová. Ta pravděpodobně stihne dosáhnout hranice potřebných 50 tisíc podpisů.

VÍCE ZDE

Franz kritizoval Fischera, že platil cesty novinářům

Podobně to vidí i další z možných uchazečů, ač méně pravděpodobný, Slávek Popelka. „Ne, o tom jsem vůbec neslyšel. Navíc já teď už nějakou dobu žiji mimo civilizaci, nemám internet ani televizi, takže opravdu nevím, o co se jedná. Takové ankety určitě nějaký význam mají, není to ale pochopitelně takového rozsahu, aby to plně vypovídalo o veřejném mínění,“ odpověděl redakci.

Přestože ještě ne všichni uchazeči podali na ministerstvo vnitra svoji registraci do voleb a předvolební kampaň ještě ani zdaleka nezačala, mezi některými kandidáty to už začíná jiskřit.

Aktuálně se do sebe „pustili“ Vladimír Franz a Jan Fischer. Ukázalo se totiž, že Fischerův tým zaplatil několika novinářům náklady spojené s jeho cestou do USA. „Jsem šokován informacemi o pozadí mediálního pokrytí cesty Jana Fischera do USA, které přinesl týdeník Respekt. Kandidáta, jehož média označují za favorita voleb, doprovázeli novináři z deníku Právo a časopisu Týden. Na tom by asi nebylo nic zarážejícího, pokud by jejich zájem o tuto cestu byl čistý. Jenže nebyl," vyslovil se Franz v prohlášení.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Sběr podpisů finišuje. Jakl přesvědčuje poslance

„Novinářské cesty jsou běžným standardem v oblasti mediální komunikace, a každý novinář, který se jich zúčastní, musí při zpracování dbát ještě více než v jiném případě na objektivitu poskytovaných informací. A to je z výstupů obou médií v tomto případě jasně patrné,“ vzkázal mu na to zpátka Fischer.

Ač je uzavírka podání registrací kandidátů již 6. listopadu, ještě mohou nastat nepříliš očekávané zvraty. Třeba v případě Ladislava Jakla, jehož tým nyní začal oslovovat poslance, aby ho podpořili oni. K tomu totiž stačí „pouze“ dvacet zákonodárců. Na poslední chvíli ještě dohání potřebné množství podpisů občanů týmy Tomia Okamury, zmíněné Táni Fischerové i několika dalších.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…