Příští protest nebude v sobotu, varuje odborář. Chce ochromit Prahu

17.04.2012 6:54

ROZHOVOR Velká demonstrace odborů i dalších s vládou nespokojených iniciativ vypukne v sobotu 21. dubna v Praze na Václavském náměstí. Připravuje se na ni i hlavní manažer Asociace samostatných odborů a její předseda v Libereckém kraji Milan Šubrt.

Příští protest nebude v sobotu, varuje odborář. Chce ochromit Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úbytek lidu byl znatelný, posuďte sami

Jakou očekáváte účast na demonstraci?

Loni v květnu přišlo podle údajů policie na naši největší demonstraci v Praze 45 tisíc lidí. Teď bychom mohli tento počet překonat. Organizují ji dvě odborové centrály - Českomoravská komora odborových svazů a Asociace samostatných odborů. Panuje mezi námi určitý rozpor v přístupu k demonstracím.

Jaký?

My jako Asociace samostatných odborů jsme radikálnější. Chceme Prahu ochromit a zaplnit. Doporučujeme udělat protestní akce ve všední den, protože v sobotu v Praze nejsou mnozí ministři ani poslanci. Chceme, aby demonstraci a velký počet protestujících Pražané viděli. I za cenu toho, že se zdrží autobus či tramvaj. Aspoň si nás všimnou a třeba se zamyslí nad našimi požadavky. Takže doufám, že v dalším období se odborářské protesty budou konat nikoli v sobotu, ale ve všední den.

Proti čemu protestujete?

Proti vládním reformám. Nelíbí se nám některé záležitosti. Podle nejnovějších návrhu vlády se například sníží čistá mzda. Už od začátku letošního roku platí malá novela zákoníku práce. Týká se i přesčasů. Zaměstnavatel může zaměstnancům předložit ustanovení pracovní smlouvy, že jeho mzda je stanovená včetně práce přes čas. Pokud to zaměstnanec podepíše, může se stát, že odpracuje za rok 150 hodin přesčasů prakticky zadarmo. Další věc, která nás zlobí, je prodloužení práce na dobu určitou ze dvou let na tři. Může se prodloužit ještě dvakrát, takže to je celkem devět let. Když si pak jdete zařídit půjčku třeba na bydlení do banky, uvidí smlouvu na dobu určitou a hypotéku vám nedají. Také se nám nelíbí, že člověk, který poruší léčebný režim v neschopence, může přijít o práci. Rozhodně se nechci zastávat lidí, kteří v té době pracují načerno, nebo sedí někde v hospodě. Ale bojíme se zneužití té věci, kdy si na z nějakého důvodu nepohodlného člověka kontroly vymyslí a pak ho propustí. Snižuje se tříměsíční  odstupné při ukončení pracovního poměru z nadbytečnosti. Nyní je to jinak. Pokud tam pracujete rok, dostanete měsíční, za dva roky dvouměsíční, až po třech letech tři. Což je nevýhodné zvláště pro mladé. Navíc ještě vláda připravuje velkou novelu zákoníku práce. Tyto kroky nahrávají jednoznačně zaměstnavatelům a zhoršují pozici zaměstnance. Vypadá to na nové nevolnictví v Čechách.

Mluvíte o zaměstnancích, omezení se ale týkají i lidí bez práce?

Ano, ti si mohli přivydělat čtyři tisíce měsíčně - roznášet letáky, uklízet či vybalovat zboží v obchodech a podobně. To je teď zakázané.

Jak kromě demonstrací proti reformním záměrům vlády bojujete?

Jsme účastníci tripartity spolu se zástupci zaměstnavatelů a vlády. Tady předkládáme návrhy z pozice odborů, aby došlo ke korekci navrhovaných zhoršených podmínek v zákoníku práce a dalších sociálních věcí týkajících se zaměstnanců, rodin s dětmi, důchodců. Zlobí nás také zaměstnávání cizinců mimo Evropskou unii. Když nemáme práci pro naše lidi, proč je vozíme odjinud. Vláda se však chová tak, že jako jediná má pravdu. Naše připomínky vyslechne a tím to končí. Proto připravujeme demonstrace. Chceme opravdový sociální dialog, aby vláda zastavila reformy, které zavedla a vážně o nich diskutovat. Nejsme proti reformám, ale žádáme je pozměnit.

V předvečer týdne protestů se k nadcházejícícm setkáním pro ParlamentníListy.cz vyjádřili kromě příznivce Holešovské výzvy i odboráři, kteří již dlouhodobě vyjadřují nesouhlas s vládním establishmentem. Už teď jsou ale k jejich výsledkům skeptičtí.

Vládě je to jedno. Vše si rozkrade

"S vládou to nehne, ta k demonstracím přistupuje ve stylu: klidně si protestujte, my si to tu rozkrademe," řekl ParlamentnímListům.cz zkraje týdne šéf Svazu odborů a služeb Jaromír Dušek.

Na demonstraci svolanou na konec dubna očekává masivní účast. Ani ta však ale prý s vládními garniturami zřejmě nehne. "Doufám, že 21. dubna přijde na Václavské náměstí několik set tisíc lidí. I to je ale na pád těch gaunerů, co nám vládnou, málo. Ti chtějí tento stát jenom zprivatizovat. Demonstrace o víkendu, kdy si oni užívají na svých panských sídlech, je k odchodu nepřiměje," dodal Dušek s tím, že protivládní protesty se rozhodně "neobejdou bez razantních stávek."

Duškův kolega z Asociace samostatných odborů, Bohumír Dufek, se na týden protestů připravuje už v předstihu. "Připravujeme se velmi intenzivně, v následujícím týdnu nás čeká řada jednání, sejdeme se s ProAltem, zástupci Holešovské výzvy i dalšími iniciativami. Je čas, aby vláda skončila, tato vláda by neměla vládnout dál," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že každé vyjádření protivládních nálad, i to nejmenší, je cenné.

Lidi, probuďte se. Skončete s Kauflandem

"Češi se snad probudí, přestanou nakupovat v Kauflandu a začnou si vážit sami sebe a svého zdraví," dodal odborář.

To šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása vidí situaci mírněji. Má však strach, že ještě nenastala doba na to, aby vláda skutečně padla. "Národní rada zdravotně postižených se zaměří na jeho vyvrcholení v sobotu 21. dubna na Václavském náměstí. Obávám se ale, že atmosféra není taková, aby na to vláda reagovala výrazněji," řekl ParlamentnímListům.cz Krása.

Trvalý tlak. To je, oč tu běží

A co že by podle něho takovou atmosféru vyvolalo?"Akce typu té, která se chystá na 21. dubna, by musely být časté, rychle za sebou. Vytvořil by se aktivní nesouhlas s vládní politikou a trvalý tlak," dodal s tím, že nejde o protesty primárně proti vládě jako takové, ale proti vládní politice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban, Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…