Proč nemá Mynář bezpečnostní prověrku, ptá se Schwarzenberg

27.09.2013 18:17

Bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zaráží skutečnost, že prezidentův kancléř Vratislav Mynář nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Zatímco exministr poukazuje na skutečnost, že jako kancléř může nahlížet do všech zásadních záležitostí, podle bývalého kancléře Jiřího Weigla se nejedná o nic překvapivého.

Proč nemá Mynář bezpečnostní prověrku, ptá se Schwarzenberg
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář a Miloš Zeman ve Valašských Kloboukách

"To je opravdu neslýchaný případ, nejvyšší úředník, jenž nemá prověrku," řekl Schwarzenberg. "Jakožto kancléř máte možnost vše se dozvědět a nahlédnout prakticky do všech pro vás zajímavých záležitostí," upřesnil. Podle dnešního vydání deníku MF Dnes mají prověrku požadovaného stupně Mynářovi podřízení. Samotný kancléř se ale některých jednání, která podléhají utajení, nemůže účastnit.

"Získání prověrky na stupeň tajné trvá obvykle více než půl roku. Takže na tom, že ji pan Mynář dosud nemá, nevidím nic neobvyklého. Je to jistě omezení, ale dočasné povahy," uvedl Weigl. Prezident Miloš Zeman jmenoval Mynáře ředitelem své kanceláře v březnu. Mlynář se kvůli tomu musel vzdát funkce předsedy "prezidentské" Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Od té doby není ani v předsednictvu strany. Nyní však v barvách SPOZ kandiduje v předčasných sněmovních volbách.

Mynář míří do Poslanecké sněmovny

Již dříve uvedl, že pokud získá poslanecký mandát, své pokračování ve funkci kancléře zváží. Podle informací Hrad doufá, že se Mynář dostane do Poslanecké sněmovny a nebude muset čekat na udělení prověrky. Jako lídr zemanovců Mynář uvažoval o tom, že by roli kancléře využil ke zviditelnění SPOZ před nadcházejícími parlamentními volbami. Zeman sice prohlásil, že hradní úřad nemá být využíván k propagaci jakékoli politické strany, Mynářova kancléřská funkce ovšem někdejšímu předsedovi SPOZ pomohla vstoupit ve větší známost mezi voliči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…