Profesor Zelený: Koruna je obětí spekulací. Krize vůbec neskončila, potrvá desítky let

21.01.2015 10:41

ROZHOVOR Jak světově uznávaný ekonom Milan Zelený říká, oslabování koruny je násobeno historickým oslabováním eura. Rozdíl mezi Švýcarskem, kde frank stoupá až do negativních úroků, a Českem je přitom propastný. Možná i proto, že směnné vztahy jsou globálně velmi neprůhledné díky státem podporovaným spekulacím... ParlamentnímListům.cz však tento profesor řekl víc – třeba i o tom, proč se rozhodl založit nadaci.

Profesor Zelený: Koruna je obětí spekulací. Krize vůbec neskončila, potrvá desítky let
Foto: Vojtěch Vlk
Popisek: Milan Zelený

Anketa

Očekáváte v roce 2015 předčasné sněmovní volby?

85%
15%
hlasovalo: 27308 lidí

Pane profesore, co říkáte na oslabování české koruny v minulém týdnu? Co z toho může běžný občan usuzovat, jak se bránit?
Oslabování koruny je násobeno historickým oslabováním eura. Rozdíl mezi Švýcarskem, kde frank stoupá až do negativních úroků, a Českem (proti dolaru ztrácí nejvíc na světě) je propastný. Směnné vztahy jsou globálně velmi neprůhledné díky státem podporovaným spekulacím. Ale trendové propady prostě odrážejí neochotu investorů českou měnu držet. Kdo a proč by měl držet českou měnu? Většina „českých“ produktů (zahraničně vlastněných) se prodává v řadě měn, kromě české. Pokles koruny tedy zvýhodňuje zahraniční vlastníky, kteří mohou v ČR levně nakupovat subdodavatelské služby. A zároveň se prodražuje dovoz. Kladný může být nárůst domácí produkce, kdyby tomu nebránil stranicky zdeformovaný stát. Jak se bránit? Žádný recept „hotovka“ není.

Je tedy v silách obyčejného řadového občana se nějak bránit?
Dlouhodobě je důležité: Za prvé pochopit, co se děje a proč? Za druhé přizpůsobit se novým podmínkám a za třetí využít nových příležitostí. Což je tedy rada spíš pro Švýcary než pro Čechy. Tudíž, jak se bránit? Je to i věc vzdělání a chápání světa kolem nás.

Hodně se vedou diskuze o tom, že Řecko stojí zřejmě opět před krizí, kterou mohou spustit Řekové tím, že začali hromadně vybírat své úspory z bank. Pokud máte také tyto informace domníváte se, že by se případný kolaps bankovního systému dotkl následně i dalších zemí?
Řecko je symptom mnohého, ale ne příčinou čehokoliv. Osobně jsem očekával, že EU nejdříve opustí Německo nebo Anglie, ne Řecko. Nejen Řecko, ale celá Evropa nikdy krizi nepřekonala. I globální růst je v prudkém poklesu. Různé výkyvy nahoru a dolů jsou přirozené, ale pohybují se kolem nové normály, tak jako celá globální ekonomika. Procházíme dlouhodobou, sekulární stagnací a transformací (s výjimkou ČR) – určitě pro několik příštích dekád. Odhad celkového globálního růstu Mezinárodního měnového fondu (MMF) byl pro rok 2015 degradován na pouhá 3,5 procenta. Nikomu nepomohou opakované mediálně-politické proklamace konce krize nebo recese. Neexistuje pro to žádný důvod, žádné vysvětlení, žádná příčinná analýza – jen víra a žmoulání mediálního růžence. Jakákoliv akce, na jakékoliv úrovni, bez hlubokého pochopení, co se děje a proč, je výrazem bezmocnosti, ne naděje. Proto i to naše úsilí o založení aktivní Nadace ZET.

Prozraďte tedy víc. Co bylo impulsem k tomu, abyste se vůbec rozhodl založit nadaci? Čím se bude zabývat a jaké si klade cíle?
Nejde ani tak o impuls, ale o vyústění 20 let pozorování dění v ČR a snah o znovuobnovení národní podnikatelské vrstvy. Jsem přesvědčen, že Češi mají na to, aby se opět stali autonomními a originálními podnikateli á la Baťa. Není perspektivní podrobovat vlastnické, inovační a strategické funkce subdodavatelským službám pro (státem nákladně nalákané) zahraniční subjekty. Mezi cíli Nadace ZET lze jmenovat například: Tvorba inovačně-podnikatelské kultury; Rozvoj regionů pomocí triády podnik-univerzita-samospráva; Česká škola podnikového řízení (odkaz Baťa); Podpora a rozvoj podnikatelských a podnikových univerzit; Integrované propojení vzdělávání a praxe; Realizace inovačních a podnikatelských záměrů studentů na světové úrovni. Výrazně regionální zaměření se odráží v baťovském principu „Uděláme si to sami“.

Jakou očekáváte odezvu a co budete považovat za úspěch?  
Odezva bude záležet na tom, jak se nám v ČR podaří angažovat moderní podnikatele, podnikatelské univerzity a přímo volené samosprávy ve spolupráci na rozvoji regionu. Zkušenosti posledních 25 let nejsou povzbudivé. Proto jde o nadaci česko-americkou, abychom neztratili kontakt se světem, který akceleruje k nové ekonomice, vzdělávání i politické autonomii. Změna je podstatou a zákonem života. Těm, kteří vycházejí pouze z minulosti či současnosti, se budoucnost zcela jistě vyhne. Národ, který dodnes nenaplnil úžasné vidiny Komenského, Baťů a Čapka má svůj rozkvět stále před sebou. Za úspěch bych považoval každý jednotlivý podnik, který se vydá svojí vlastní, českou cestou. Česko zůstává jednou z mála společností, která nepochopila, že globální kontext ve kterém funguje, se totálně a nezvratně změnil. Nadace ZET neopustí své principy, ať již v ČR, nebo kdekoliv jinde ve světě.


 


 


 


 

          


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…