Profesor Zelený zavzpomínal na Havla: Byl hříčkou v rukou jiných, netušil, co se kolem něj děje. Chtěl jen debatovat s kumpány ve Slavii

12.12.2014 4:48

TŘI ROKY BEZ VÁCLAVA HAVLA Profesor ekonomie Milan Zelený si neumí představit, že by eventuální nový„havlovský“ kandidát na prezidenta mohl Česku do budoucna jakkoliv pomoci. Podle něj prý ani sám Havel ne. Jak ParlamentnímListům.cz v rozhovoru na téma odkazu Václava Havla tři roky po jeho úmrtí řekl: „Češi si zvorali své privilegium přímé volby hned napoprvé, doufejme, že naposled. Jinak o tuto demokratickou výsadu zcela zákonitě přijdou." Odhalil však i jiné své názory a pohledy.

Profesor Zelený zavzpomínal na Havla: Byl hříčkou v rukou jiných, netušil, co se kolem něj děje. Chtěl jen debatovat s kumpány ve Slavii
Foto: Oficiální stránky Milana Zeleného
Popisek: Profesor Milan Zelený

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Brzy uplynou již tři roky od smrti Václava Havla. Jak se podle vás, pane profesore Zelený, proměnilo obecné vnímání této osobnosti? Existuje vůbec objektivní, spravedlivé hodnocení?

Čas a historický pohled vždy napravují a korigují neobjektivní vnímání osobností a jevů v současnosti dění. Mlha řídne, klapky spadají z očí, propaganda slábne. Stejně je tomu i u Václava Havla a chápání jeho skutečné role i osobnosti v sametové revoluci. Účastníkům zbyly jen symboly, busty, názvy a nostalgické fotografie. Historické hodnocení doby je dlouhodobý proces, který dnes u nás, po 25 letech, teprve začíná.

Stalo se někdy, že by vás něco z toho, co bylo kdy řečeno nebo učiněno ohledně exprezidenta Havla, naštvalo nebo vytočilo? Či naopak potěšilo?

Mě už jen tak něco nevytočí ani nenaštve, obzvláště ne to, co bylo řečeno. To, co bylo učiněno tehdy, v roce 1990, mě naštvalo a vytočilo už tehdy, dnes již ne. Být naštvaný „zpětně“ je bezvýznamné. Havel učinil mnohé, co učinit neměl. To mělo vadit tehdy, ale nevadilo. Takže je to už voda pod mostem. Mám tím na mysli například dohody s komunisty, jmenování Čalfy aj., dohoda s Klausem, podpora kupónovky, rozbití JZD Slušovice, rozbití Československa, zničení zemědělství, podpora zahraničních rozprodejů, jmenování absurdních „postav“ do funkcí, atp. Bylo by toho na celé knihy.

Jak vnímáte to, jakým způsobem je Havlův odkaz, jeho památka a vše s ním související medializováno?

Havlův odkaz je, že nejsme jako oni. Necháme je být, podnikat a řídit v míru a pokoji, v pravdě a s láskou. Myslím, že je toto medializováno plně, správně a s pochopením. O žádném jiném odkazu nevím.

Krátce po smrti Václava Havla dostalo pražské ruzyňské letiště jeho jméno. Ne každý se s tím chtěl tehdy smířit. Možná máte možnost objektivnějšího pohledu na věc, když většinu času žijete za oceánem – myslíte, že čas nějakým způsobem vše již obrousil?

Já si nepamatuji, že by někdo tehdy protestoval; spíše vím, že tam lidé věšeli gobelíny. Nevím přesně, co měl Havel s tím letištěm společného, nevím ani, zda by s tím on sám souhlasil, aby neslo jeho jméno. Název Ruzyně byl krásným symbolem rozmachu ČSA. Nyní je ČSA v hlubokém úpadku do provincialismu, bezvýznamnosti a pokorejštění. Mrtví bohužel nemohou ovlivnit, jak s jejich jmény nakládají dosud žijící.

S odstupem času a bez emocí, po třech letech od smrti Václava Havla. Jak hodnotíte jeho význam činy a myšlenky, politickou ideologii  i chyby, které udělal? Nějaké jste již zmínil, ovšem třeba vám leží na srdci ještě nějaká v přímých souvislostech?

Musím předeslat, že já vlastně hodnotím po 25 letech, co jsem opět odešel, ne teprve po třech. A ano, Havlovy chyby jsem již částečně vyjmenoval výše. O jeho správných činech vím velmi málo, jeho politickou ideologii neznám. Myslím si však, že nevěděl, co se děje a proč, ani co se děje s ním osobně. Byl hříčkou v dění, které nedokázal pochopit, a přenechával proto skutečné „dění“ jiným. Byl nakonec produktem své doby a nic než komunismus vlastně nepoznal. Jeho touhou vždy bylo vést dialog s mocí; vést pak dialog sám se sebou již nedokázal. Věci se děly a on přihlížel. Neměl představu o budoucnosti, chtěl debatovat s kumpány ve Slavii.

V souvislosti s výročím 17. listopadu 1989 se objevila celá řada názorů, která osobnosti Václava Havla a kultu, který kolem něj vzniká, dávala trhliny. Samozřejmě se to některým lidem velmi nelíbilo. Otázkou tak je, zda někteří konkrétní lidé z nějakého důvodu (třeba osobního) o Havlovi úmyslně nelžou? Pokud ano, jaký by za tím mohl stát motiv?

O Václavu Havlovi lidé nemusí lhát: prostě jej vnímají rozdílně, protože on sám byl rozpolcený a sám sebe nedokázal definovat. Byl všemi směry potřebný, pro všechny: pro komunisty, pro chartisty, pro „Plastiky“, pro literáty, pro klausisty, pro Američany, Němce i Korejce… Nevím, o čem by komukoliv bylo třeba lhát; stačí si přece jen vybrat.

Nepřemýšlel jste o tom, co by asi Havel dnes řekl současnému prezidentovi Miloši Zemanovi na to, jak vykonává svou funkci?

To opravdu nevím. Veřejně určitě nic. V soukromí, možná: „Miloši, nemíchej se do věcí, kterým nerozumíš. Věř mi, dej na slova zkušených. A přestaň kouřit.“

V souvislosti s debatou nad Milošem Zemanem se začíná také ale hovořit o tom, že možná bude v příští volbě hlavy státu vygenerován nějaký nový ,,havlistický" kandidát. V kuloárech zaznívají  jména jako například Pánek či Halík. Pokud takovouto teorii vůbec jste ochotný připustit, koho byste tipoval vy osobně?

Neumím si představit, že by „havlovský“ kandidát mohl Česku do budoucna jakkoliv pomoci, ani sám Havel totiž ne. Češi si „zvorali“ své privilegium přímé volby hned napoprvé, doufejme, že naposled. Jinak o tuto demokratickou výsadu zcela zákonitě přijdou. Ta dvě jména mi nic neříkají, jejich názory a postoje jsou zřejmě nejasné a zamlžené, spíše havlovské. Osobně bych raději viděl širší škálu dobrých starostů, kteří mohou něco ovlivnit, a ne dalšího prezidenta „pro legraci“ na Hradě. Je to v ČR bezvýznamná funkce, náchylná ke ztrapňování.

Existují podle vás nějaké politické síly v současnosti, které následují odkaz Václava Havla? A naopak nějaké takové, ze kterých by zřejmě, dle vašeho mínění, exprezident asi radost neměl?

O žádných následnických politických silách nevím, Havlův odkaz jistě nebyl politický, ale spíše mravokárný. Myslím, že Havel by neměl radost z ničeho, kromě snad těch symbolů, co po něm zůstaly. Symbolům vždy přikládal velikou váhu, a tak ty by možná ocenil.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…