Profesor Zlatuška o Blažkovi: Musí se svléknout do naha a vysvětlovat

01.08.2012 14:04

Bývalý senátor a rektor Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška se netají svým nesouhlasem se jmenováním Pavla Blažka novým ministrem spravedlnosti. Ve svém komentáři pro Lidové noviny píše, že Blažek je podle něj spoluzakladatelem křivé firmy a žádá, aby veřejně vysvětlil svoji podnikatelskou minulost.

Profesor Zlatuška o Blažkovi: Musí se svléknout do naha a vysvětlovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Jako příklad ilustrující "zákulisní dovednosti" nového ministra uvádí Zlatuška založení firmy Vysoké učení Brno, v níž se v roce 2001 Blažek spojil se Zdeňkem Koudelkou a Michalem Haškem. "Už podnikatelská minulost spojená s lidmi, kteří se dnes pyšní když ne přímo pochybně, tak alespoň problematicky získanými tituly, by měla stát za veřejné vysvětlení," je přesvědčen Zlatuška.

Samotné jméno firmy bylo podle něj zvoleno s jasně klamavým cílem tak, aby připomínalo Vysoké učení technické v Brně. Již podle názvu lze dovozovat, že jde o křivou firmu usilující o provozování soukromé vysoké školy. Koudelka se s Blažkem v prosinci 2000 složili vkladem půl milionu korun do celkové milionové hodnoty akcií. V představenstvu je doplnil JUDr. Radovan Novotný, který si v současné době odpykává sedmiletý trest za korupci.

Firma Vysoké učení Brno, a. s., požádala o státní souhlas s působením jako soukromá vysoká škola a o akreditaci magisterského studia několika studijních oborů. Akreditační komise nakonec návrh, který měl všechny nectnosti dnes vytýkané nekvalitním školám, zamítla.

Ať začne vysvětlovat

"Je s podivem, že premiérovi úmysl jmenovat do vlády člověka, jehož minulost skrývá takovou nehoráznost, nevymluvil jeho ministr školství Petr Fiala, který se příslušného jednání akreditační komise 30. a 31. října 2001 v Příměticích u Znojma osobně účastnil," diví se bývalý senátor. A dodává, že vzal-li si premiér do vlády ministra s takovou minulostí, ztrácí jeho vláda jakýkoliv zbytek oprávnění vměšovat se do vysokoškolské problematiky.

Podle Zlatušky by měl Blažek veřejně osvětlit každý detail tohoto svého angažmá. "Bez ohledu na to, že se stylizuje do tichého a veřejné show nemilujícího člověka. A bez ohledu na to, že po neúspěchu akreditačních pokusů svou firmu s Koudelkou převedli jinam a po následném přejmenování na Víno Marcinčák se nad ní zavřely vody," je přesvědčen.

"Je nemyslitelné, aby se tváří v tvář okolnostem svého takto vysoce problematického konání nevysvlékl do naha v plném světle reflektorů. Jinak nelze věřit, že doba, kdy se do politiky dostávali lidé s čistě veksláckou minulostí a charakterem, by snad už mohla být za námi," uzavírá svůj úhel pohledu pro LN Zlatuška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…