Profesorka Dvořáková: Lidé volili knížete v domnění, že je něco jako Havel

16.01.2013 14:57

Část lidí je prý přesvědčena o tom, že Karel Schwarzenberg je něco jako Václav Havel a proto mu dala v prvním kole prezidentských voleb svůj hlas. V rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz to řekla politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková s tím, že navíc u Schwarzenberga je cítit silný podpůrný vliv médií.

Profesorka Dvořáková: Lidé volili knížete v domnění, že je něco jako Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Výsledky Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v přímé volbě prezidenta jsou podle politoložky Vladimíry Dvořákové hodně vyrovnané. A před druhým kolem pak bude na stole prý otázka, které voliče mohou ti dva od svých neúspěšných kolegů převzít - to znamená voliče Jana Fischera nebo Jiřího Dienstbiera.

„Řada jejich voličů nebude volit Miloše Zemana a stejně tak řada voličů nebude volit Karla Schwarzenberga. To je zatím nejasné, ale podle mne je to tak padesát na padesát,“ sdělila Dvořáková pro První zprávy. Zdůraznila ale, že v každém případě je u Schwarzenberga cítit role médií, která podpořila „knížete“.

„V momentě, kdy bylo jasné, že Fischer působí v debatách nepřirozeně, tak šlo o to, kdo bude ten druhý. Osobně si myslím, že v tomto okamžiku by měl Dienstbier větší šanci proti Zemanovi než Schwarzenberg, ale média se opravdu velmi výrazně postavila proti – Dienstbier by totiž Schwarzenbergovi bral levicové voliče. A bral by voliče středu a nevládní sektor,“ řekla k vlivu médií.

Podařilo se mu odpoutat od vládních funkcí

Podle ní ale byla hlavně aktivní ta část lidí, která trpí iluzí, že Schwarzenberg je něco jako Václav Havel. Přímo na jedničku se pak Karlu Schwarzenbergovi v kampani podařilo odpoutat od skutečnosti, že je předsedou TOP 09, vicepremiérem a ministrem zahraničí Nečasovy vlády.

„Je neuvěřitelné, jak se podařilo mediálnímu diskurzu vyvázat Schwarzenberga z odpovědnosti za vládnutí. Povedlo se jim to...už se jim to povedlo, když volili prvovoliči TOP 09. Dám osobní zkušenost. Potkala jsem paní při venčení ratlíka, věděla jsem, že má obrovské sociální problémy a ta mně sdělila, že jde volit Karla Schwarzenberga. To je absolutně mimo sociální realitu! Myslím si proto, že šlo o mediální diskurz a šlo o to, kdo bude ten druhý ze čtyř kandidátů,“ zdůraznila dále pro server politoložka s tím, že rozhodně však na ní zajímavě působil i ten fakt, že Miroslav Kalousek chodil s plackou, že svého předsedu volí.

„To jsem si říkala, že volební tým rozhodne, že Kalousek tu placku rozhodně mít nesmí,“ podotkla k tomu.

Nepřepískl to jeho volební tým šílenými výkřiky?

„A pak zde zasáhly zřejmě i vlivy vládních skupin. Je pravda, že charisma Schwarzenberga je při osobních setkáních mnohem přátelštější, než bylo v minulosti. Na druhou stranu, co mě zaujalo, jestli to nepřepískává jeho volební tým. Šílené výkřiky jako ´kníže nemá vyhráno!´ a mobilizační výkřiky u mnohých nerozhodnutých voličů vyvolávají spíše negativní reakce,“ zmínila dále.

„Někteří lidé si kladou otázku, o jaké hodnoty tady vlastně jde? Zvláště když je zde princip občanství, rovnosti, zákaz používání šlechtických titulů od roku 1918. Ta kampaň je naprosto v rozporu s tradicí masarykovské republiky. A přestože to má podporu mnoha lidí z občanské společnosti, najednou toto část potencionálních voličů odrazuje.“

Měl jít do konfliktu

Za přímo komické pak považuje tvrzení ministra zahraničí, že chce obnovit důstojnost České republiky po Klausově působení.

„Což mne fascinovalo, protože on byl ve své podstatě celou dobu ministrem zahraničí! Tak měl jít do konfliktu a ve vládě prosazovat evropskou politiku. Ale on to prostě vynechal. Přesto dokáže mnoho lidí oslovit, umělce, opakuji, je to neuvěřitelná mediální kampaň,“ dodala politoložka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…