Profesorka Dvořáková: Vynuťte dodržování zákonů. Jinak se rozkrade, co ušetříte

05.04.2012 15:49

Bude pro občany lepší variantou to, když padne vláda, nebo naopak? Zatímco různé iniciativy i odbory mají v tomto směru jasno a volají po demisi vlády, která se i sama o sobě chvěje díky napjatým vztahům v koalici hlavně díky Věcem veřejným, objevují se i zcela opačné názory.

Profesorka Dvořáková: Vynuťte dodržování zákonů. Jinak se rozkrade, co ušetříte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Například protikorupční fond Karla Janečka ve středu oznámil, že za stávajících podmínek je pro Čechy lepší, když současná vláda zůstane. Bojí se totiž toho, že by politiky, jež známe, vystřídali jen nové tváře, ovšem v pozadí se stejnými „loutkovodiči“.

Podle politoložky VŠE Vladimíry Dvořákové však držet vládu za každou cenu nemá smysl. „Je to samozřejmě složité, každá krize, a tím spíš ta vládní, je křižovatkou. To, zda povede k něčemu lepšímu, či horšímu, se však těžko odhaduje. Vyústění předjímat nelze,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Zcela jasně však pohlíží na důvody, kterými vláda, včetně premiéra, argumentuje, že jsou směrodatné pro snahu vládu udržet.

„Hovořit o tom, že je nutné prosadit reformy za každou cenu, a tím legitimovat nutnost setrvání této vlády, je nesmysl. Deficit rozpočtu je samozřejmě důležitý, to zpochybňovat nechci, avšak dokud se tu nezačne pracovat na obnově a vytváření právního státu, nemá smysl reformy dělat. Ty úspory by stejně zmizely někde jinde, než jak je nyní prezentováno,“ konstatuje dál Dvořáková.

Nápad, který ve středu představila Veřejnost proti korupci společně s dalšími iniciativami, jež se nechtějí jen nečinně dívat na současný vývoj v zemi a chtějí proto ustavit občanskou vyšetřovací komisi, se však politoložce příliš nezamlouvá.

„Víte, ty občanské komise vznikají většinou jen v nějakém revolučním období, v právním demokratickém státě by k jejich vzniku neměl být žádný důvod. Je spíš daleko důležitější vyvíjet trvalý tlak na to, aby se odstraňovaly nestandardní záležitosti, postupy, aby se na ně upozorňovalo. A to je práce všech občanů, investigativních novinářů i různých občanských aktivistů. Ti všichni se musí naučit hlasitě říkat, co je špatně, a pak může dojít k obnově a vytváření právního státu, v kterém takové komise opravdu nejsou nutné,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Vladimíra Dvořáková.  

Aktivisté musí počítat s tím, že státní moc proti nim zasáhne

Když už padla zmínka ohledně občanských aktivistů, požádaly ParlamentníListy.cz politoložku o reakci na úterní zásah policie proti dvěma aktivistům Skutečné demokracie nedaleko Úřadu vlády.

„Neviděla jsem to osobně, nicméně je třeba říci obecně, že každý má právo se vyjadřovat a nemělo by mu být upíráno – pokud nejde o podněcování k násilí a nenávisti. Věc má ale samozřejmě dvě strany jako mince – i stát může zasáhnout. Každý občan, který se rozhoduje veřejně vyjadřovat svůj nesouhlas či protesty některou z forem občanské neposlušnosti, musí počítat a být si vědom rizika, že za to může být mocí státu postižen. To případné stíhání nijak nesnižuje důvod toho, proč dotyčný protestuje, či s něčím nesouhlasí. I Gándhí, ale třeba u nás nyní ten olomoucký řidič, co přimaloval tykadla politikům, musel být připraven na tvrdé postihy za to, že veřejně dávají najevo odpor proti nějakému systému,“ řekla politoložka Dvořáková.

Podle ní je vždy nutné v takových případech pečlivě zvažovat, do jaké míry a v čí prospěch dochází k ochraně práv. A mělo by to být otázkou hlavně pro právníky, zda v případě úterního incidentu proti dvěma mužům byl významně přesilový zásah policistů nutný.

Nepřiměřený silný zásah může vypovídat o slabosti moci

„Pokud by šlo o nepřiměřený zásah, podobně jako tomu bylo před několika lety na té technopárty, vždy vláda riskuje to, že to zvedne velkou vlnu nevole proti ní a naopak sympatií k těm, vůči kterým bylo zasahováno. Ve vyhrocené situaci by mohli být považováni i za mučedníky, a to samozřejmě může nést svá další rizika. Obecně však lze uzavřít faktem, že neadekvátní, přesilové zásahy ukazují vždy na slabost té moci, která je v takové podobě namířila,“ zakončila svůj pohled na věc pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…