Profesorka Dvořáková, paraziti a exekuce. Známe cukrátka Okamury a Babiše

29.04.2013 19:21

Podnikatelé Andrej Babiš a senátor Tomio Okamura ohlásili, že se budou chtít zapojit do politického života naplno. Babiš své plány zveřejnil tento víkend na ideové konferenci hnutí ANO 2011, Okamura již také oznámil založení politického hnutí Úsvit. Mají ale ve velké politice šanci na to se uchytit? Politolog Zdeněk Zbořil krčí rameny. Podle něj jsou šance pramalé...

Profesorka Dvořáková, paraziti a exekuce. Známe cukrátka Okamury a Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spoluautorkou mu byla jeho bývalá žena Mie Krejčíková-Okamura

Změnit českou legislativu má v plánu senátor Tomio Okamura. K tomu, aby mohl prosazovat hlavně myšlenky přímé demokracie, ale nemá dostatečnou podporu dalších politiků. Protože nechce zklamat své voliče, rozhodl se jít po vlastní linii a založit hnutí. Jeho cílem je prosadit zákon o plošném referendu a přímou demokracii. Ta by představovala například přímou volbu starostů nebo hejtmanů.

„Stále více lidí se mě ptá, kdy už založím stranu. No, tak toho se asi nedočkáme. Nemám ambici být ani předsedou strany a už vůbec ne být premiérem. Být premiér nebo ministr je podle mého velmi zodpovědná funkce. Musíte mít připravený tým lidí schopných skutečně a dobře pracovat,“ napsal ale ještě v únoru tohoto roku na svůj blog Okamura. Jak se zdá, nyní vše přehodnotil. Již dříve v Olomouci za účasti ekonoma Pavla Kohouta a bývalého poslance ODS Radima Fialy mluvil o plánech na založení politického hnutí.

„K mému nemilému překvapení si Senát obyvatelé zvolili tak, že jedna strana má většinu. Kandidoval jsem s tím, že jsem si myslel, že jsou občané nespokojení a že nezávislých nestraníků bude víc. Jsme tam ale jen dva. Jsem sám na vážkách, jestli jsou Češi a Moraváci opravdu tak nespokojení nebo jde jen o hospodské řeči,“ zmiňuje nyní Okamura coby senátor. Své další plány na to, jak chce zabodovat v politice, pak představí prý vbrzku.

Okamura na svém blogu již několikrát rozvířil veřejnou debatu. Například když na podzim napsal, že komunismus vychází z nejspravedlivějšího systému lidských dějin- Pařížské komuny- nebo když se rozepsal o nevzdělaných matkách, které si pořizují děti jen kvůli dávkám a vychovávají tak generaci "parazitů".

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Bojuje za potraviny a chce prosazovat funkční a levnější stát

Ale Okamura není sám, kdo se chce ve světě velké politiky prosadit. Jeden z nejvýznamnějších českých podnikatelů Andrej Babiš dává o sobě totiž slyšet prostřednictvím svého hnutí ANO 2011 již delší dobu. Tu je ho vidět v televizi, kde bojuje za české potraviny, jinde v médiích pak hovoří o tom, že je zapotřebí prosazovat funkční a levnější stát, který bude reagovat na potřeby občanů, zvýšení zaměstnanosti či solidaritu vůči slabým.

Hnutí, které má nyní zhruba 700 členů a 200 čekatelů, připravuje svůj volební program pro volby do sněmovny v příštím roce. Babiš to zveřejnil tento víkend na konferenci hnutí ANO 2011, kde ho kromě jiných podpořili i bývalý eurokomisař Pavel Telička či politoložka Vladimíra Dvořáková. Pomoci mu má také prý člen expertní skupiny NERV Pavel Kohout, který je ale rovněž dáván do souvislosti s Tomio Okamurou.

Jsou ale zmiňovaní právě ti, se kterými mohou oba podnikatelé takzvaně zabodovat mezi voliči?

Zbořil: Ten současný stav jen kritizují. To je zatím všechno

„Jsou to podle mne lidé, kteří se mohou k nějakému profesnímu sdružení přidat, ale těžko budou přesvědčovat potenciální voliče, že vědí, co tato země potřebuje, anebo co se má dělat. Jsou jen schopní ten současný stav kritizovat podobně jako Okamura či Babiš,“ upozornil v této souvislosti ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

„Ale aby byli důvěryhodní jako budoucí lídři nějakého politického hnutí, tak to jim dá ještě hodně práce,“ zmínil Zbořil pak k samotným podnikatelům včetně bývalého eurokomisaře Pavla Teličky.

„Víte, oni dosud žádný výkon v zájmu nějaké politické strany ještě nepředvedli, neboť to jsou jen potenciální kritici současného politického establishmentu. Ale takových kritiků je po republice spousta. Je ale pravda, že 90 procent voličů je naladěno proti systému, teď jde ale o to, aby jim voliči i uvěřili a dali jim svůj hlas v politické straně, která bude dělat onu 'jinou'politiku. Dělat ale jinou politiku neznamená jen vyrábět nějaké protesty,“ uvedl dále Zbořil pak třeba na adresu i místopředsedkyně Babišova hnutí Věry Jourové.

K „okamurovcům“ pak přidal Zbořil ještě jednu výtku.

„Zatím to, co navrhují, tedy změnu Ústavy, nebo změnu volebního systému, to je tak nekvalifikované, nebo tak sporné a obtížně srozumitelné, včetně možných dopadů na instituce, že tady ani není zřejmé, čím by si mohli své voliče získávat. Když někdo řekne, že změní způsob volby z poměrného na většinový, nebo opačně – tak to může na chvíli zaujmout, ale asi těžko to získá nějakou masovou podporu, protože to je příliš vzdálené každodenním starostem voličů,“ dodal Zbořil.

Herzmann: Lidé hledají alternativu. Pořád

„Samozřejmě, že populární osobnosti v čele stran mají situaci poměrně usnadněnou, ale nedá se říci, že populární předseda strany by znamenal automaticky úspěch strany a naopak, že by málo oblíbený předseda strany pak také stranu diskvalifikoval. Tady v Česku je ale situace taková, že pořád existuje nezanedbatelná skupina voličů, kteří hledají alternativu ke stávajícím zaběhlým stranám. Jsou to převážně voliči středoví až pravostředoví, byť v poslední době jsou nedostatečně obslouženi i někteří voliči pravicoví, kteří byli zklamáni ODS. Takže určitě tady prostor pro úspěch nových subjektů existuje, ale netroufám si ani v nejmenším naznačit, jestli to signalizuje potenciál právě pro ANO 2011, nebo pro hnutí či stranu pana Okamury,“ zmínil pak k aktivitám obou podnikatelů pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Herzmann.

Lidi, co obklopují miliardáře Andreje Babiše, Herzmann pak dokázal obtížně popsat coby budoucí politická esa.

Ta Jourová není moc známá...

„Víte, Telička, Jourová - k tomu se já budu těžko vyjadřovat, neboť když někdo hovoří v souladu s některou stranou a přitom s ní nemá formální vazbu, tak je to obtížné. Pokud by ale hnutí Babiše chtělo kandidovat v parlamentních volbách a paní Jourová bude v některé z kandidátek, otázkou pak bude, jestli to bude ta rozhodující tvář, i když je místopředsedkyní onoho hnutí. Málokdo si totiž dnes na její kauzu s uvězněním vzpomene,“ komentoval dále sociolog.

„Pokud vím, tak ekonom Kohout se sice vyjadřuje k některým tématům, k nimž se vyjadřuje i sám Okamura, ale já jsem nezaznamenal, že by se třeba on přímo spojoval se senátorem Okamurou, natož, že by pak přímo spolu zakládali nějaké hnutí. Musíme si počkat na to, až jak to bude ve skutečnosti vypadat,“ dodal Herzmann.

Chtějí "píchnout do hnízda" hazardu, lichvy a exekucí

Sama Jourová o víkendu na konferenci ANO 2011 řekla, že volební program hnutí by měl být hotov příští rok v únoru či v březnu a mezi hlavními tématy nebude zcela jistě chybět návod na zeštíhlení státu a zlepšení jeho hospodaření.

„S tím souvisí i to, aby se stát postaral o slabé, jde nám o větší solidaritu,“ uvedla Jourová. Hnutí prý ale chce řešit i další témata, jako je problém hazardu, lichvy, exekucí, daní či zásadní změny volebního systému. Podle Babiše prý lidem ANO 2011 nabídne konkrétní řešení jejich problémů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…