Protest pěkně od plic: Ať jdou s ACTA do p*dele, dělají z nás idioty

12.02.2012 10:46

REPORTÁŽ Na protest proti smlouvě ACTA přišly na náměstí ve Valašském Meziříčí necelé dvě stovky mladých lidí a s vyjádřením svého názoru nedělali vůbec žádné okolky. Kritice se nevyhnula ani vláda nebo média.

Protest pěkně od plic: Ať jdou s ACTA do p*dele, dělají z nás idioty
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protest proti smlouvě ACTA

Někteří v typických maskách, jiní s šátkem přes pusu, v rukou transparenty s nápisem STOP ACTA. Protest začal v Meziříčí v sobotu úderem třetí hodiny. „Slyšíte mě, alespoň trochu? Pojďte všichni na náměstí k nám, ať se můžem vyfotit, kolik nás tu je. Jsem rád, že je nás tu tolik. Neděláte to pro sebe, ale pro budoucnost tohoto státu a naše děti,“ říká do megafonu Jakub Kuběň, spoluorganizátor akce.

Na náměstí v Meziříčí se sešlo asi sto padesát většinou mladých lidí. Jejich cílem bylo dát najevo svůj nesouhlas s protipirátskou smlouvou ACTA. „Ať jdou do p*dele,“ jednoznačně se vyjadřoval dav na adresu obchodní dohody proti padělatelství. „Chceme dát naší vládě najevo, že nesouhlasíme s cenzurou internetu. Cenzura na internet nepatří. Byl založen jako svobodné médium, kde se svobodně mohou šířit názory a myšlenky všech lidí a ne aby někdo, kdo chce vydělávat víc peněz, se na něm obohacoval,“ promlouval k lidem Kuběň.

Smlouva prý může zakázat i prodej vypalovaček

Organizátoři happeningu ve stručnosti seznámili přihlížející s podstatou smlouvy. „ACTA je zákonný rámec, je velmi nekonkrétní. Proto se nám snaží všichni nakecat, že se nic neděje. Právě tím, že je smlouva tak nekonkrétní, proto je to tak nebezpečná. Zakazuje ve svém důsledku i prodej blbých vypalovaček. Je to zařízení, které umožňuje vypalování autorských materiálů,“ popsal po svém obsah smlouvy Kuběň. Aktivisté se obávají také ztráty soukromí a osobních údajů. Zároveň upozorňují na to, že smlouva byla v přípravě od roku 2006. „Jednali za zavřenými dveřmi. Smrdí to?“ ptal se Kuběň davu. A dostal opět jednoznačnou odpověď halasným ano. Většina lidí tu přišla cíleně akci podpořit. „Jsem člověk, který nesouhlasí s celou vládou a vedením. Když ve vedení státu lidé kradou, jak to má pak vypadat,“ podotkl naštvaně Rudolf Jurijk z Rožnova.

Happening se obešel bez policie

V desetistupňovém mrazu bylo náměstí jinak vymetené. Ani místní strážci zákona se neukázali. Zřejmě nepovažovali za vhodné na tuto veřejnou diskusi dohlížet. „Vidíte tu někde policistu? Je zima, mráz, že by ani fízla nevyhnal. Měli by jim koupit teplejší uniformy,“ vtipkovali přítomní na adresu mužů zákona. V závěru proslovu se hlavní aktér pustil i do nejmenovaných médií, protože dostatečně o problému prý neinformují. „To nám musí jen ukazovat, že při mínus patnácti stupních mrzne voda? To nás mají všichni za idioty? Chceme, aby nás měli za idioty?“ provolával. „Né, ozvalo se,“ ozvalo se opět mezi lidmi.

Stop Acta, stop Acta, stop Acta, skandovali průběžně lidé na náměstí. Asi za půl hodiny po proslovu začali podepisovat petiční archy. „Zorganizovali jsme tuhle akci jako nespokojení občané. Nejsme Anonymous nebo piráti. Jen nesouhlasíme s tím, aby nám sebrali práva, která se nám s příchodem internetu zdají naprosto normální,“ vysvětlil Kuběň pro ParlamentníListy.cz.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Česká republika zatím pozastavila ratifikaci smlouvy ACTA a bude ji analyzovat. Podobný postup zvolilo i Polsko nebo Slovensko. V sobotu demonstrovali lidé asi ve dvaceti městech republiky. Dohromady jich vyšlo po celé zemi do ulic zhruba 2500.

Cílem dohody ACTA mezi Evropskou unií, Austrálií, Kanadou, Japonskem, Jižní Koreou, Mexikem, Marokem, Novým Zélandem, Singapurem, Švýcarskem a USA má být posílení vymáhání práv duševního vlastnictví a boj proti padělanému zboží, pirátské hudbě a filmům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…