Protikorupční Janeček popsal, jak se s Rathem bavil o Tvrdíkovi

29.08.2012 11:22

Podnikatel a protikorupční aktivista Karel Janeček se rozhodl uvést na pravou míru spekulace ohledně jeho návštěvy Davida Ratha v litoměřické vazební věznici. Zejména popsal, jak se spolu bavili o Jaroslavu Tvrdíkovi, neboť se objevily spekulace, že chtěl z Ratha vymáčknout nějaké kompromitující informace právě na někdejší šedou eminenci ČSSD.

Protikorupční Janeček popsal, jak se s Rathem bavil o Tvrdíkovi
Foto: hns
Popisek: David Rath a Karel Janeček

V blogu na Aktuálně.cz popsal, jak jej o pomoc požádal Rathův advokát Adam Černý. „Při setkání u mě v kanceláři mě přesvědčivě vysvětloval, že Rath je obětí komplotu poté, co se stal nepohodlným pro členy mocenských struktur u nás,“ popisuje. Požádal prý o složení části kauce 10 milionů a apeloval na podnikatele, že jako bojovník proti korupci by měl mít zájem řešit extrémní nespravedlnost.

Protože však případ do detailu nesledoval, dal si podmínku, že učiní maximum, aby si bývalého středočeského hejtmana prověřil a proto trval i na osobním setkání v litoměřické vazební věznici. Advokát domluvil návštěvu na čtvrtek na čtrnáct hodin.

Již ráno však prý server Česká pozice získal informaci o možnosti zaplacení kauce finančníkem, ovšem bez dovětku, že trvá na setkání s Rathem. „To naznačuje, že informace zřejmě neunikly z vězeňské služby. Lze si představit i variantu, že informace pustili Rathovi právníci, aby „vystrašili“ některé další politiky,“ spekuluje protikorupčník.

Následně přiznává, že složení kauce od začátku považoval za pouze hypotetickou možnost, ale zajímala jej teoretická možnost, že by Rathovým prostřednictvím mohl rozkrýt mnohem závažnější a rozsáhlejší korupci.

Když se ve věznici sešel s Rathem, zeptal se jej na situaci. „Rath mi do očí, bez sebemenšího zaváhání a zcela vážně, tvrdil, že je naprosto nevinný, že efektivně pracoval pro stát a nikdy se nezúčastnil žádné korupce,“ popisuje. Následně se prý zadržovaného poslance zeptal na několik korupčních kauz, načež Rath začal sám pomlouvat Jaroslava Tvrdíka (Rathovi advokáti i on sám tvrdili, že Janeček se na Tvrdíka vyptával a chtěl získat informace o jeho činnosti- pozn. red.). Poslouchat vylhané pomluvy však prý podnikatele nebavilo a raději se začal vyptávat na pobyt ve věznici.

„Páteční prohlášení na tiskovce, kde advokáti mluvili o mých údajných nabídkách za kompromitaci pana Tvrdíka, jsou lži, jaké jsou ostatně u tohoto zlojeda standardem,“ uzavírá své svědectví Karel Janeček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…