Průzkum: Nástup KSČM už nevadí ani většině Pražanů

20.11.2012 7:01

Krátce po krajských volbách se především na pravici objevovaly hlasy varující před opětovným nástupem komunistů. Třiadvacet let od Listopadu 89 KSČM ve dvou krajích dokonce zvítězila. Postupně se však ukazuje, že to lidem zřejmě nevadí a to ani těm nejmladším do devětadvaceti let. I když právě ti jsou s výsledkem voleb zřejmě spokojeni nejméně.

Průzkum: Nástup KSČM už nevadí ani většině Pražanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Jednoznačným vítězem říjnových krajských voleb se stali komunisté. Ve Zlínském a Jihočeském kraji sice dochází po nástupu KSČM  k moci k demonstracím, ale z celorepublikového hlediska opětovný nástup komunistů zřejmě vadí málokomu. Ukázal to průzkum společnosti STEM o němž informuje úterní Právo.

S vítězstvím levice jsou spokojeni i v Praze

„Analýza v nejpočetnějších krajích ukazuje na poněkud větší celkové rozpaky ve Středočeském a převažující spokojenost s úspěchem KSČM v Ústeckém kraji, doprovázenou však rozpaky nad celkovým vítězstvím ČSSD,“ uvedl STEM. Úspěch komunistů občané nejčastěji přisuzují celkové nespokojenosti s politickou situací v zemi a s ostatními politickými stranami.

Jen 11 procent lidí hodilo hlas do volební urny komunistům proto, že chtěli podpořit jejich celostátní politiku, a pouhá čtyři procenta kvůli krajské politice a nabídce kandidátů," píše dále deník. Komunistům nahrává obraz politiků, kteří jako jediní nejsou namočeni v žádné korupční aféře, protože nebyli u moci. Průzkum také ukazuje, že třetina lidí se pro určitou volbu rozhodla až v období sedmi dnů před volbami.

Za zmínku stojí, že vítězství levice přivítali podle agentury i Pražané. Výsledky ukazují, že 61 procent obyvatel metropole je spokojeno s celkovým vítězstvím ČSSD a 55 procentům nevadí, že druhou nejúspěšnější stranou se stali komunisté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…