První důrazné NE z klubu VV. Josef Dobeš s vládou hlasovat nebude

23.04.2012 13:21

Nestranický člen poslaneckého klubu Věcí veřejných Josef Dobeš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentoval aktuální politickou situaci. Informoval, že vládu stojící na přeběhlících z frakce Karolíny Peake, svým hlasem nepodpoří.

První důrazné NE z klubu VV. Josef Dobeš s vládou hlasovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dobeš ocenil, že Kateřina Klasnová rezignovala na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Dala tak podle něho najevo, že nelpí na funkcích. „Je to gesto, kterým dává najevo, že poslanci VV nelpí na funkcích. V tom marasmu, který nás obklopuje, je to sympatické gesto,“ řekl Dobeš pro ParlamentníListy.cz.

Premiér snad není takové podlosti schopen

Kateřina Klasnová uvedla a Karolína Peake naznačila, že premiér Petr Nečas telefonuje zbylým poslancům VV a snaží se je přetáhnout na stranu přeběhlíků. Dobešovi se nechce věřit, že by byl Petr Nečas, navíc s vlastní zkušeností ODS se Sarajevským atentátem na Václava Klause a vznikem Unie svobody, schopen takto nečestného jednání.

„Mně se tomu nechce věřit, že by toto premiér dělal. Mně osobně premiér nevolal. Potřeboval bych potvrzení, že se tak skutečně dělo. Svých kolegů v poslaneckém klubu se na to zeptám. Kdyby se tak stalo, tak by premiér klesnul hrozně nízko. Že by premiér obvolával nějaké nerozhodnuté poslance, tomu se mi fakt nechce ani věřit,“ dodal Dobeš.

Kalouskův balík podporovat nebudu

Josef Dobeš nechápe, proč chce ODS vypovědět koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými. Neví o tom, že by to premiér jakkoli zdůvodnil. Vít Bárta totiž již není členem ani VV, ani poslaneckého klubu. „Nejsem členem VV, takže jsem nebyl u příprav včerejšího setkání předsedy Johna s předsedy dalších stran. Čili nemám informace, jak se zdůvodňovalo vypovězení koaliční smlouvy. Připadá mi, že pro to nejsou důvody. Napřed tam byla nějaká záminka, že v klubu VV je Vít Bárta, ale tomu tak už není. Žádný vliv na poslance VV neuplatňuje. Sám bych chtěl vědět, co tím důvodem pro vypovězení koaliční smlouvy je,“ uvedl exministr školství Dobeš ParlamentnímListům.cz.

Předseda VV Radek John naznačil, že by VV mohly podporovat vládu a i ty zákony, na kterých se VV s ODS a TOP 09 dohodly ještě v rámci koalice. „Já chci vědět, na základě čeho se Radek John takto rozhodl a jaký měl mandát. Já si teď za sebe nedovedu představit, že bych osobně hlasoval pro tyto věci. Programem VV nebylo zvyšování DPH. Byli jsme vázáni koaliční dohodou, ale když nás nechtějí v koalici, již jí vázáni nejsme. Nechápu, proč pan Kalousek za ty dva roky neudělal nějaká prorůstová opatření. Celý ten balíček je značně nesourodý. Nechám si vysvětlit, proč by člen klubu VV, ať už straník či nestraník, měl hlasovat pro tato opatření. Nerozumím tomu a nejsem ztotožněn s tím, že bych pro to měl hlasovat,“ vysvětlil poslanec.

Vládu zrádců, přeběhlíků a pučistů nepodpořím

Josef Dobeš sám svůj hlas při hlasování o důvěře či nedůvěře vládě založené na přeběhlících nedá. Je to podle něho nemorální.

„Nedovedu si ze zásadních principů představit, že se měla podporovat vláda, která vznikla na základě přeběhnutí poslanců. Pokud Věci veřejné toto udělají, tak podpoří tu věc, že se u nás vyplatí přebíhat z jedné strany do druhé. Mám morální problém podpořit vládu, která nevzešla z voleb, ale vzešla ze zrady, rozštěpení a přeběhnutí. Když vláda bez mého hlasu přežije, tak mám svobodu volného poslance, že všechny rozumné návrhy slučitelné s mým pravicově konzervativním pohledu podpořím. Co se z toho bude vymykat, nepodpořím. Nechci posvětit vládu přeběhlíků a pučistů. To si nedovedu představit, stejně jako si konzervativní lidé v ODS nedokáží představit vládu s Unií svobody, kterou založili lidé, kteří také zradili a přeběhli a zpronevěřili se voličům,“ nebral si servítky Dobeš.

Trpící kariéristka Peake

Ostře zkritizoval i vůdkyni přeběhlíků Karolínu Peake: „Lídr přeběhlíků se dostal kariérně až na vrchol s Věcmi veřejnými. Peake se nastartovala pro vrcholnou politiku ve VV a v tu chvíli jí tam bylo dobře. Svého manžela přivedla jako volebního manažera. Když já dneska slyším, jak tam strašně trpěla, tak nerozumím tomu, proč do toho utrpení přivedla svého muže, aby se podílel na volební kampani a proč tam setrvávala tak dlouho. Šla po čím dál vyšší a vyšší politické funkci. Je pro mě morálně nepřijatelná, abych takovou kariéristickou osobu, která přeběhla, podporoval.“

Dobeš tento týden bude absolvovat řadu zdravotních vyšetření a měl by být ve sněmovně až příští týden. „Kdyby ale došlo čistě náhodou na nějaké hlasování o důvěře či nedůvěře vládě či se chystala jiná důležitá hlasování, tak to bych si rozhodně nenechal ujít,“ zasmál se Josef Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…