Pryč s chamtivými parazity. Rebelové hrozí Praze okupací náměstí

25.10.2011 6:01

Heslo „Occupy Wall Street" („Obsaďte Wall Street") se stalo v posledních týdnech hitem světového i českého mediálního prostoru. Už přes měsíc se organizují protestní demonstrace, které zejména na západ od našich hranic nabývají na mohutnosti. Kdybychom se ale zeptali několika náhodně vybraných protestujících v New Yorku, nebo v Římě, pravděpodobně bychom se podivili nad růzností motivů, které je na demonstraci přivedly.

Pryč s chamtivými parazity. Rebelové hrozí Praze okupací náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Oficiální web protestujících (occupywallstreet.org) je co do vylíčení východisek stručný: velké banky a nadnárodní korporace nabourávají demokratický systém, jedno procento nejbohatších lidí si ohýbá právo ve svůj prospěch, socializujeme ztráty, nikoli však zisky, bohatství země není spravedlivě distribuováno. Cíl hnutí inspirovaného tzv. arabským jarem zní proto jasně: „obnovení demokracie v Americe". Mlhavé programové ukotvení dovoluje organizátorům vystupovat ve jménu 99 procent populace bránící se jedinému procentu nejbohatších. Protestující odmítají vertikální struktury na úkor horizontálních.

Jak uvedl Václav Bělohradský v nedělních Otázkách Václava Moravce, demonstranti dokonce na svých shromážděních odmítají mikrofon jako nástroj, který popírá demokracii, protože jeden mluví k mnohým, protože mikrofon je symbolem umlčení těch, kteří ho nemají v ruce.

Více z nedělních OVM: Hnědá záře nad Evropou, to je aktuální hrozba


V jednom z oficiálních tiskových provolání dokonce na závěr stojí slogan „Solidarity Forever" („Solidarita navždy"). Heslo nebylo vybráno bezdůvodně: odvolává se na stejnojmennou slavnou odborářskou hymnu Ralpha Chaplina z roku 1915, v níž nalezneme slova jako „celý svět, který je ve vlastnictví nepracujících trubců, je náš", nebo „máme něco společného s chamtivými parazity, kteří nás chtějí uvrhnout do nevolnictví a rozdrtit nás svou mocí?" I kvůli těmto symbolům je hnutí ztotožňováno výrazně více se stoupenci levice.

Rozhořčení (heslo španělských protestů z jara letošního roku), absence jasného programu a společný nepřítel (banky a nadnárodní společnosti) přesto umožnily, aby se na náměstích světových měst sešly zástupci všech vrstev společnosti. Nalezneme na nich jak vysokoškolského studenta, tak dělníka, tak také nezaměstnaného. Ve Spojených státech se v protestech angažují jak republikáni, tak demokraté.

SLEDUJEME téma: Jednotně za změnu světa


Volby jako jediná možnost podílet se na vládě? To je prý málo

Západní státy již s podobnými celospolečenskými protesty mají zkušenost ze šedesátých let 20. století. Česká republika je v tomto nováčkem. Svolavatel pražského shromáždění z 15. října Jan Cemper rozmanitost protestů pro ParlamentníListy.cz potvrdil: „Kritika a cíle se v jednotlivých zemích trochu liší, ale v zásadě, co hnutí spojuje po celém světě, je přesvědčení, že lidé nemají kromě voleb možnosti podílet se dostatečně na veřejném životě."

Cemper současně odmítá kritiku pravicových politických činitelů, kteří hnutí vnímají jako anarchistickou vlnu bojující za rozsáhlý stát (R. Joch), nebo říkají, že požadavky protestujících jsou splnitelné pouze v diktatuře (L. Jakl). „Odmítáme lidi, toužící se zapojit, kádrovat, a tak pochopitelně není vyloučené, že i v našich řadách se mohou objevit anarchisté či marxisté. Prakticky ale nemožné je to, aby hnutí bylo těmito lidmi ovládnuté, protože vždy se snažíme na veřejných sněmech dojít ke konsensuálnímu rozhodnutí," uvedl pro ParlamentníListy.cz dále Cemper. Současně odsoudil aktivity ProAltu, který dovolil na sobotní protivládní demonstraci promluvit opozičním politikům.

K sobotní demonstraci:


Pokud se situace v ČR nezmění, náměstí budou "okupovat" další demonstrace

Organizátor sobotní demonstrace a člen ProAltu, Jan Májíček, pro ParlamentníListy.cz poznamenal, že protesty v České republice sílí, že společnost se postupně probouzí, že se nicméně jedná jen o počátek. Očekává, že protesty ještě výrazně nabudou na mohutnosti. Důvody pro to uvádí dva. „Společnost citelně zasáhnou od ledna příštího roku reformy prováděné současnou vládou a naším úkolem bude občany přesvědčit o smysluplnosti naší práce. Musíme ukázat, že jsme jednotní, že občanské iniciativy a odbory hovoří jedním hlasem."

Přes vnitřní nesoulad českých protestujících projevující se v zacílení hnutí i Jan Cemper potvrdil, že protesty budou v Česku nadále pokračovat. Přes zimu se uskuteční spíše menší akce jako happeningy, podepisování petic nebo infostánky. Na jaře příštího roku ale připouští rozsáhlejší aktivity: „Pokud se situace v ČR a ve světě nezmění, uvažujeme o okupaci náměstí tak, jak se to děje jinde ve světě."


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Přemek Houda

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…