Radek John: To je konec. ODS teď ovládá vše

22.04.2013 16:54

Rezignací šéfa protikorupční policie Tomáše Martince končí nezávislost české policie. ParlametnímListům.cz to řekl exministr vnitra a poslanec VV Radek John. Podobně se pro naši redakci vyjádřil i šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

Radek John: To je konec. ODS teď ovládá vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Kvůli sporům s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou oznámil v pondělí ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec svoji rezignaci. Z čela protikorupčního útvaru odejde k 15. květnu. Na současný post byl jmenován v březnu 2011, kdy ministrem vnitra byl Radek John za VV.

Situace mezi Martincem a Bradáčovou se značně vyostřila poté, co se vrchní žalobkyně v rádiu Frekvence 1 podřekla, že na ni prý Martincův útvar chystá kompromitující kauzu. Za Bradáčovou se postavil ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ministr vnitra Jan Kubice se Martince nezastal. Řekl pouze, že si v takové situaci jejich spolupráci nedovede představit.

Osekaná langerovská chapadla se prý do policie vrátí

Podle předsedy Věcí veřejných Víta Bárty se díky Martincově konci do české policie vrátí langerovské a grossovské praktiky. Bárta to řekl ParlamentnímListům.cz.

„Bez ohledu na to, že mám značné výhrady k tomu, jakým způsobem protikorupční policie vyšetřovala moji kauzu, vždycky jsem za vyšší zájem než můj osobní považoval především nezávislost Policie ČR. Ta byla po léta řízena langerovskou a před tím grossovskou chobotnicí,“ míní šéf VV.

Za éry Radka Johna a Věcí veřejných se podle Bárty podařilo usekat tato chapadla a vyprostit Policii ČR ze závislosti a nastartovat ji jako nezávislou. „Díky tomu se vyšetřují kauzy řady ministrů, hejtmanů a konečně mohli mít občané České republiky pocit, že platí padni komu padni,“ uvádí politik.

Martincova rezignace je tragédie

„Po účelovém odvolání policejního prezidenta pro pomluvu, kdy byl bez výběrového řízení v ten samý den jmenován policejní prezident napojený na politickou stranu ODS, tak odchod pana Martince a jeho rezignace je tragédií, protože není ničím jiným, než dalším vážným signálem pro další omezení nezávislosti české policie,“ doplnil předseda Věcí veřejných a poslanec.

Podle Bárty je také podstatné, že celé věci předcházel útok Miroslava Kalouska na Tomáše Martince. Jediný, kdo se prý v této věci může radovat, jsou kmotři a ti, kteří by si pozornost protikorupční policie zasloužili.

K věci se vyjádřil i bývalý ministr vnitra, poslanec a čestný předseda VV Radek John. „Poté, co byl zničen policejní prezident Lessy, jsem říkal, že na řadě je pan Martinec a bude se jen hledat cesta, kudy ho zničit a zamáčknout a jak zničit nezávislost policie přesně podle toho, co říkal premiér Nečas, že tady plukovníci nebudou rozhodovat o tom, kdo bude z vlády kriminalizován a kdo ne. Před rokem jsem to říkal v televizi,“ připomenul John pro server ParlamentníchListů.cz.

ODS má odteď absolutní kontrolu nad policií

„Teď se našla záminka a naprosto klíčové je, že pan Martinec nedostal podporu ministra vnitra, zatímco Lenka Bradáčová dostala podporu vysokého hodnostáře ODS (ministra spravedlnosti Pavla Blažka – pozn. red.), která má zájem zničit nezávislost policie. Ministr Kubice, který před tím zničil policejního prezidenta, dopustil, že se protikorupční útvar znovu dostane pod kontrolu ODS a znovu některé kauzy nebudou otvírány a znovu nastane praxe, jako tam byla za předchozího šéfa protikorupční policie, kdy já mám důkazy, že přímo šéf tohoto útvaru šel s policejním prezidentem za premiérem Nečasem a vynášel mu informace ze spisu, v němž byl dokonce Petr Nečas podezřelý,“ uvedl dokonce exministr vnitra.

ODS podle jeho slov dosáhla absolutní kontroly nad policií a boj a odhalování korupce v nejvyšších patrech politiky tímto končí nebo vše bude maximálně ztíženo. „Nepůjde zamést pod koberec úplně všechno, protože by to mediálně vypadalo divně. Už se ale bohužel nebudeme dozvídat takové věci, jako že se například vyšetřuje Tomáš Julínek a další představitelé ODS, kteří byli u rozkrádání veřejných peněz,“ lituje Radek John v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Dodal také, že se jen hledalo, jakými cestami Tomáše Martince zničit. „Protože pracoval skvěle a ÚOKFK pracoval nepochybně nejlépe od roku 1989, musela se najít jiná obezlička, kudy na něho,“ sdělil John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…