Rath bez servítků: Jsou tu síly, které z Česka chtějí mít poslušnou, profízlovanou zemi plnou udavačů...

23.11.2013 19:45

JINÝMA OČIMA Za komunistického režimu s chutí posílal do kriminálu odpírače vojenské služby, teď zase věrně slouží soudruhům z ODS. Tak například píše v novém díle své knihy David Rath o náměstkovi nejvyššího státního zástupce Igoru Střížovi. Dále naznačuje, že určité síly chtějí z Česka vytvořit poststalinský kriminál.

Rath bez servítků: Jsou tu síly, které z Česka chtějí mít poslušnou, profízlovanou zemi plnou udavačů...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se svou knihou Absurdní proces

Hra pokračuje. Tak se jmenuje druhý díl knihy Davida Ratha Absurdní proces, kterým byla aktuálně doplněna. ParlamentníListy.cz z něj přinášejí některé zajímavé momenty. Autor třeba glosuje údajný milostný vztah moderátora Václava Moravce s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem či naznačuje blízký vztah vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové s jiným exministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Dost otevřeně tepe v podstatě celou bývalou vládní ODS.

Sluha soudruhů z ODS

Knihy Absurdní proces, která měla donedávna jen jeden díl, se prodalo kolem deseti tisíc kusů. V pokračování nazvaném Hra pokračuje se hned v první kapitole Rath rozčiluje nad tím, že vyšetřovatelé manipulovali s důkazy, když z odposlechů vypustili pasáž, kde se hovoří o víně. A následně si došlápne na náměstka nejvyššího státního zástupce Igora Stříže.

„První náměstek nejvyššího státního zástupce Zemana dr. Stříž působil za komunistického režimu jako vojenský prokurátor a v médiích se mihla informace, jak aktivně nebo spíš zapáleně až nenávistně a s chutí posílal do kriminálu takzvané odpírače povinné vojenské služby. Šlo o politické procesy, kdy se lidé, co odmítali sloužit v armádě z důvodu svědomí, zavírali na roky do asi nejtvrdšího vězení v republice. Dostat věznici Sabinov bylo synonymem utrpení. Tak teď zase věrně slouží soudruhům z ODS, kteří jinak mají plnou hubu antikomunistických keců,“ píše se v knize.

„Když tak vysokou pozici zastává člověk s velmi problematickou minulostí, většinová média mlčí. Je to přece první náměstek toho skvělého Zemana a kamarád Lenky Bradáčové a určitě má i důvěru jediné hvězdy ODS, pana `Čistého` Pospíšila, který byl tolikrát v Otázkách Václava Moravce, až se začalo mluvit o tom, že se tito dva hoši do sebe snad i zamilovali. A o čem se po dnešních Otázkách Václava Moravce začne hovořit? O mafiánské struktuře Pospíšila v represivních složkách určitě ne,“ pokračuje.

O vztazích Bradáčové

V aktuálním dílu Rath také píše o manželovi Lenky Bradáčové Tomáši Hájkovi, který měl být obviněn v souvislosti s předraženými zakázkami na Ministerstvu práce a sociálních věcí. „Bradáčová důsledně rozšiřuje, že s manželem už tři roky nežije, přitom na internetových stránkách lze najít její rozhovor z března 2012, který doplnila soukromými fotkami z dovolené s manželem. Je to zvláštní, zveřejňovat soukromé fotky s člověkem, se kterým už tři roky nejste. A pak se začalo šířit, že za rychlým propuštěním prvního náměstka Ministerstva práce a sociálních věcí Šišky z vazby jsou právě jeho dobré vztahy s manželem Bradáčové Hájkem. Tyto spekulace zní docela věrohodně. Skoro nikdo si nepamatuje na případ šetřené korupce, kde je hlavní podezřelý propuštěn státními zástupci po pár dnech z vazby,“ stojí dál.

Následně naznačuje vztah Bradáčové s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem: „Začaly se šířit zvěsti, že byla s Bradáčovou uzavřena dohoda o neútočení na určité lidi v ODS. Po Vánocích 2012 se dokonce začalo proslýchat, že ministr s Bradáčovou mají k sobě mnohem blíž, než by kdo čekal. V ODS začalo povolovat napětí. Premiér Nečas zářil, vystupoval sebevědomě a nenechal si ujít jedinou příležitost, aby nezdůraznil, jak jeho vláda bojuje s korupcí. Za vlajkovou loď tohoto boje prohlásil nový zákon o státních zástupcích, který z nich učiní takřka neodvolatelné osoby a decentralizovanou strukturu změní na centralizovaný systém připomínající komunistickou prokuraturu.“

Poststalinský kriminál

Na závěr knihy si David Rath povzdechne: Marnost nad marnost! „Vím, že to bude marné a zbytečné, ale přesto cítím potřebu zaznamenat konec jedné periody. Konec polistopadové republiky. Republiky, které jsem byl ministrem, poslancem a hejtmanem. Republiky, pro kterou jsem se snažil mnoho učinit, chtěl jsem, aby se přiblížila Rakousku či spíš Švýcarsku. Tedy, aby byla zemí svobodnou, bohatou a sebevědomou. Přitom jsem přehlédl, že jsou zde síly, které z ní chtějí mít poststalinský kriminál, tedy zemi poslušnou, profízlovanou, chudou a plnou udavačů,“ zakončil v polovině roku v Ruzyni.

„Stalinův krvavý prokurátor Vyšinskij vždy tvrdil, že vazba je součástí trestu. Velký učitel musí být respektován,“ napsal na úplný závěr. Jeho lékařský rukopis do počítače přepsala bývalá tisková mluvčí Středočeského kraje a Rathova tehdejší pravá ruka Berill Mascheková. Ostatně knihu Absurdní proces, nyní i s druhým dílem Hra pokračuje, z něhož je výše citováno, vydalo nakladatelství Columbus holdings, v němž je partnerkou manželka Jiřího Paroubka Petra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…