Rathovo zatčení bylo na zadání, tvrdí významná politička ze středních Čech

22.12.2012 15:21

ROZHOVOR Pro sociální demokratku Zuzanu Moravčíkovou, která vedla Středočeský kraj půl roku po zatčení exhejtmana Davida Ratha, se křeslo v radě nenašlo. Navzdory druhému místu v krajských volbách za ČSSD ji její straníci do vedení úřadu nepřijali. Nyní dostala funkci uvolněné předsedkyně majetkové komise. Jaké bylo vést kraj po Rathovi a jak vnímá chování svých kolegů po volbách, prozradila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Rathovo zatčení bylo na zadání, tvrdí významná politička ze středních Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jste předsedkyní krajské majetkové komise. Berete tuto funkci jako zadostiučinění, když pro vás nezbylo místo v radě?

Jsem ráda, že mám uvolněnou funkci na kraji. Pro mě obě původní nabídky znamenaly buď odejít ze zastupitelstva Kutné Hory nebo ze zastupitelstva kraje, a to bylo nepřijatelné. Co bych řekla voličům, kteří mě kroužkovali při posledních volbách? Samozřejmě si myslím, že jsem měla být v radě, ale rozhodnutí je takové. Nemám v tom týmu být a já to samozřejmě respektuji.

Proč k tomu vlastně došlo? Proč nesedíte v krajské radě, i když jste ve volbách získala jen zhruba o 250 hlasů méně, než současný hejtman Josef Řihák? Ze sedmého místa jste se kroužkováním dostala až na druhé…

Na to se musíte zeptat jiných. Já jsem o tom hodně přemýšlela, zřejmě někomu vadím. Nevím, co si o tom mám myslet, možná je to i tím, že jsem žena, jsem zásadovější a za nikoho se neschovávám. Vzhledem k výsledku voleb jsem byla přesvědčena, že bych tam měla být. Když jsem mluvila s kolegy, zjistila jsem averzi vůči mé osobě. Úspěch musí být po zásluze potrestán, asi neunesli, že jsem to tu zvládla a pomohla sociálním demokratům k vítězství, nikdo mi za celou dobu nepoděkoval, až hejtman na ustavujícím zastupitelstvu. To bylo první poděkování.

Neřekli mi to ani hned a já musela náhle řešit svoji situaci. Pak jsem se rozhodla, že se vrátím na úřad do Kutné Hory. Nikomu bych nepřála to zažít. Byla jsem připravena odejít, kdybych ze sedmého místa nepostoupila, ale já jsem je dovedla k vítězství. Ze sedmého na druhé, to muselo být jedině kroužkováním. Asi nemám dost ostré lokty a nepůjdu přes mrtvoly. Nechápu, že mě nevyužili.

Nastoupila jste do čela úřadu po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha. Co bylo nejtěžší?

Nejtěžší byl ten začátek, když se z náměstkyně stanete hejtmankou ze dne na den. Nastal také obrovský tlak médií a já jsem nebyla zvyklá před nimi hovořit, takže jsem se to učila za pochodu. Těch čtrnáct dní na začátku bylo to nejhorší, co jsem v životě zažila. Ještě do toho všeho jsem vdávala dceru a měli jsme běžné lidské starosti. Já se jim nedivím a chápu to, ale zasedla jsem na židli, musela se vzpamatovat a absorbovat spoustu nových informací. Po dvou týdnech to už ale bylo lepší.

Jak se na kauzu s Davidem Rathem díváte s odstupem času?

Jsem přesvědčena, vzhledem k množství odposlechů, že šlo o zadání. On byl v Poslanecké sněmovně nepřijemný. Nicméně, jestliže ho chytli s krabicí s penězi, tak je to jeho zodpovědnost. Toho se nikdo nezbaví. Já se přiznám, že by mě zajímalo kolik lidí a kolik odposlechů na něj bylo nasazeno a kolik to celé stálo. To musely být neskutečné peníze. Nejvíce mi vadí, že se má měřit stejným metrem, což se neděje, i když těch kauz, jak všichni víme, je docela dost. Nejhorší je ten marasmum ve společnosti. Lidi už opravdu nevědí, komu a čemu věřit, nemáme vizi a ani morální příklady pro mladé. Jak je můžeme poučovat o chování?

Co jste si z půroční funkce hejtmanky odnesla?

Jednak to byla výzva a velmi zajímavá zkušenost. Setkala jsem se s mnoha lidmi, se kterými bych se jako náměstkyně nikdy jindy nesetkala. Také jsem změnila názor na novináře, kteří se ke mně chovali docela dobře musím říct. Najdou se i tací, kteří se snaží zveřejňovat informace objektivně.

Teď máte na starosti krajský majetek. Jaké vidíte problémy, co budete řešit?

Kraj má hodně nepotřebného majetku, který se nedaří pronajmout, nebo prodat. Bývalý hejtman se ho nechtěl zbavovat ze strachu z novinářů a já jsem ho nepřesvědčila, že některý je nutno prodat, než spadne. Mám zkušenosti, že vyřízení žádosti o převod či koupi tady trvalo rok i více. Takže já bych se svými zkušenostmi chtěla udělat menší reorganizaci.

O prodej jakých nemovitostí se jedná?

Jsou to domy, které užívaly příspěvkové organizace, školy, nebo správy a údržby silnic k rekreačním účelům. Ještě za dob Bendla bylo vyhlášeno, že se prodají, nebo pronajmou a vyvěsil se záměr. Ředitelé se ale báli do těch nemovitostí investovat, takže chátraly. Kdo měl zájem a chtěl je udržovat, do domu investoval i s tím rizikem.

Přinese prodej peníze do krajské kasy, kde jsou velmi potřeba (Středočeský kraj dluží téměř devět miliard korun - pozn.red.)?

Přinese, ale doba není moc vhodná na prodeje, budeme to zkoušet všemožnými způsoby. Vše musí projít schválením komise se zástupci všech politických stran.

Jaké „kostlivce ve skříni“ jste našla v krajském majetku?

Nedořešená je nemocnice v Kutné Hoře a některé kauzy, kde se nedohodnou dvě strany, to bude těžké. Budu se to snažit řešit s radním pro majetek. Žádný problém nevyhnije, ale vrátí se jako bumerang.

Bude Josef Řihák lepším hejtmanem než vy?

To nebudu hodnotit, ani to nejde. Musíme mu dát šanci a uvidíme, jak ho zhodnotí občané.

Zuzana Moravčíková (ČSSD) se narodila 9.června 1957 v Jičíně. Studovala na Gymnáziu ve Svitavách a poté na Vysoké škole zemědělské v Brně. Nejdříve pracovala v JZD Litomyšl a v Agropodniku Kutné Hory. Od roku 1992 byla zaměstnána na kutnohorském úřadu a později jako vedoucí tamního Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. U majetku zůstala i dále, tentokrát ve funkci vedoucí oddělení na Městkém úřadu v Kutné Hoře. Do řad sociálních demokratů vstoupila v roce 1997. O jedenáct let později ji lidé zvolili krajskou zastupitelkou. V minulém roce se stala náměstkyní hejtmana Davida Ratha (ČSSD) a po jeho zatčení ho nahradila na začátku letošního června. V krajských podzímních volbách získala druhý nejvyšší počet hlasů z ČSSD (Josef Řihák 5290, Zuzana Moravčíková 5049) a mezi všemi kandidáty Středočeského kraje napříč politickými stranami se umístila na čtvrtém místě. Nyní je předsedkyní krajské majetkové komise. Zuzana Moravčíková je vdaná a má dva dospělé syny.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…