Rathův nový žalobce není žádné "ořezávátko". Už zavřel ministra ČSSD

02.06.2012 11:36

Žalobce Petr Jirát je považován za dlouholetého experta na hospodářskou kriminalitu. A právě on nyní přebírá případ obviněného Davida Ratha. Žalobce už dohlížel na případy komunálního politika Romana Pekárka z ODS či exministra Iva Svobody z ČSSD. Korupce je rakovinou tohoto státu a je potřeba proti tomu bojovat, tvrdí Jirát.

Rathův nový žalobce není žádné "ořezávátko". Už zavřel ministra ČSSD
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Obviněný David Rath není prvním politikem, se kterým se Petr Jirát setká. Například před pár dny poslal na šest let do vězení bývalého kolínského místostarostu Romana Pekárka (ODS). Ten si údajně řekl brněnskému podnikateli Petru Ličkovi o milion korun za to, že zařídí levnější prodej městských pozemků.

Navíc kromě Ratha měl Jirát v minulosti možnost soudit i další členy sociálních demokratů. Před čtyřmi lety žalobce otevřel korupční kauzu boilíh nebo se podílel na rozkrývání případu o tunelování společnosti Liberta.

Na biolíh se Jirát kouknul novým pohledem – zatímco se předtím případ řešil kvůli uplácení, nyní začal žalobce případ zkoumat jako možný podvod. Mezi podezřelými z patnáctimilionového úplatku patřili podnikatelé, státní úředníci či Jan Hanáček, bývalý poradce místopředsedy vlády Zdeňka Škromacha. Podezřelí byli proto, že úplatky ovlivňovali rozhodování státu při výběru firem k výrobě bioethanolu.

Státní zástupkyně pro Prahu 1 Jana Herzigová však v roce 2007 stíhání zastavila. Údajně proto, že nešlo o korupci a miliony korun nebyly na úplatky ale řádná půjčka. „Ten, kdo si ty peníze půjčil, věděl o tom, že nebude schopen peníze vrátit, že na to prostě mít nebude,“ myslí si Jirát a celé verzi a půjčce nevěří.

Další člen ČSSD, tehdejší ministr financí, Ivo Svoboda se dostal do vězení na pět let proto, že se podílel na tunelování firmy vyrábějící kočárky - Liberta. Žalobce Jirát ale ani tady není spokojen. „Trest je poněkud nižší, než jsem navrhoval. Požadoval jsem i uložení zákazu činnosti ve statutárních orgánech,“ tvrdí pro Lidové noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…