Rázný šéf Svazu pacientů: Odbory chrápou. Neštvou lid proti vládě

30.09.2012 7:35

Nepodsouvejte frustrace toho útočníka odborům, poprosil přes ParlamentníListy.cz odborář, ale zároveň i šéf Svazu pacientů Luboš Olejár. Podle něj mladý muž v pátek v Chrastavě svým útokem na prezidenta Klause jen vyjádřil politickou nespokojenost, ale odbory s tím nemají nic společného. Prý i přesto, že ještě nedávno vyzývaly k občanské neposlušnosti.

Rázný šéf Svazu pacientů: Odbory chrápou. Neštvou lid proti vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ČSSD za účasti stínového ministra financí Jana Mládka, místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Svazu pacientů ČR Luboše Olejára

Letos v březnu Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzvala všechny občany k celonárodnímu odporu proti politice Nečasovy a Kalouskovy asociální vlády. Konfederace tehdy také řekla, že chce „zastřešit“ celonárodní akce občanské neposlušnosti.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil pak tento postoj odborářů rozvinul i v rozhovoru pro sobotní Právo, kde zdůraznil, že je správné, když se lidem říká, aby se nebáli, aby se skutečně o svá práva prali, neboť mezi lidmi vládne obrovská nespokojenost.

„Může to evokovat myšlenku, že člověk by volal po něčem tvrdším. Myslím si, že je správné, že se lidem říká, aby se nebáli, aby se skutečně o svá práva prali. Tím nemyslím, ať vezmou kameny a klacky. Tím myslím jen to, aby na veřejnosti dávali jasně najevo, co si myslí,“ uvedl pro Právo Zavadil s tím, že se ale nedomnívá, že by tato slova evokovala skutečně v lidech touhu po násilí.

Rozhovor s ním přitom Právo otisklo den poté, co útočník v Chrastavě ohrozil prezidenta Václava Klause v davu lidí tím, že několikrát z bezprostřední blízkosti na něj vystřelil ze vzduchové pistole. Do jaké míry tak mohli odboráři svým postojem ovlivnit právě tohoto útočníka, šestadvacetiletého Pavla Ondrouše? Ten totiž již v pátek médiím řekl, že čin spáchal ze zoufalství s úmyslem upozornit na současnou situaci v Česku.

„Přijde mi to adekvátní, protože byť to někdo může nazvat extremismem, tak já považuji za extremismus to, že zdejší vláda vyhladověla celou třetinu národa, rozprodala národ a vůči nářku národa je v podstatě hluchá a slepá,“ uvedl.

Odbory ale nad jeho chováním spíše kroutí hlavami. „Nepodsouvejte rozhodnutí toho útočníka, jakési jeho frustrace nějakým odborům,“ poprosil v kontextu s tím třeba šéf odborů pražského dopravního podniku a zároveň šéf Svazu pacientů Luboš Olejár.

Od června vedení odborů nic nedělá, oni snad chrápou

„Ten mladý muž sice vyjádřil jistou politickou nespokojenost – neboť jedna třetina občanů je vedena vládou do chudoby – ale odbory s tím nemají nic společného. Těm bych to nepodsouval, neboť od června vedení odborů nic nedělá,“ upozornil dále Olejár.

„Oni s prominutím chrápou. Jim se tedy nějaká radikálnost nedá podsouvat. Celá věc se ale dá podsouvat do oblasti chudoby a do oblasti propadu příjmů a zvyšováním nákladů. To je možná frustrace, která z toho vznikla. Proto ten člověk tak reagoval. Je to od něj ale jakýsi politický akt - on totiž nechtěl nikomu ublížit, ale dát nějaké varování. Titulek bych tady proto spíše dal: ´Zavadil se zašil, platforma stop vládě teď spí´,“ dodal sarkasticky Olejár.

Antoniv: Snažíme se vždy, aby tam násilí nebylo

„Odbory k takovému přemýšlení určitě nepřispěly, i když naprosto oprávněně vystupují proti vládě. Vždycky jsme se ale snažili, aby na těch našich demonstracích nebylo násilí,“ ohradil se proti jemukoliv spojování s Ondroušem pro ParlamentníListy.cz šéf odborové svazu Stavba Stanislav Antoniv.

„To, co se stalo, je ale násilí a pro mne to je naprosto nepřijatelné. To odsuzuji. Ale vláda skutečně vládne velice špatně, tak se lidem nedivím, že se bouří. Ale nikdy jsme nezažili zapálená auta, nebo cokoliv podobného, vždycky jsme to odsuzovali a také našim členům říkáme, že toto rozhodně není náš cíl," podotkl dále Antoniv.

„Naopak někteří politici zbytečně vyhrocují situaci. Když potom slyšíte, že takzvaní rebelové vykládají o tom, že se nesmí sáhnout na daň bohatým na tři roky, že naopak znovu se má prodat ten zbytek, co se tady ještě nestihl ukradnout, tak se právě tím podporují ony negativní nálady u lidí. Ale nevěřím tomu, že by se lidi teď nechali strhnout k nějakému dalšímu násilí,“ řekl dále oborář s tím, že podle něj je zarážející spíše to, že si z našich daní platíme ochranku, která má ochránit prezidenta a ona toho ani není schopna.

Nějací blázni vždycky budou

„To je fiasko. To by se vůbec nemělo stát, je to zoufalost. Vždyť prezident republiky má ze zákona ochranu, tak na co se vyhazují takové peníze? Já myslím, že prezident Klaus se k tomu postavil rozumně v těch svých prvních prohlášeních, ale tam by se měl upřít zrak médií, jak je to možné, že k takovému selhání došlo. Vždyť nějací blázni vždycky budou! Jak je vidět, tak v naší společnosti jsou potenciální šílenci a tomu se nedá ubránit,“ dodal Antoniv.

„Odbory za tuto nespokojenost nemohou a už vůbec ne za takový útok. Odbory a odboráři jsou naopak ti, kteří po řadu let upozorňují na to, že reformy, jak je plánuje vláda, jsou pro běžný lid neakceptovatelné,“ přidal názor pro ParlamentníListy.cz i odborový předák Svazu dopravy a Metra Jiří Zabloudil.

Lidi už toho mají plný zuby a Klaus za to může taky

„Já si myslím, že ten člověk byl –  v uvozovkách – rozumný, když nepoužil skutečně nějakou zbraň. Vždyť to byla jen hračka. On jen chtěl podle mne upozornit na to, že lidi už toho mají plný zuby a Klaus za to může taky, protože tuto vládu jmenoval. On pověřil druhou nejsilnější stranu, aby sestavila vládu, nikoliv vítěze voleb. Takže Klaus v tom má taky prsty, a tak si na druhou stranu myslím, že je dobře, že někdo v této zemi ukázal, že je nespokojený, neboť ti lidé nahoře to neslyší," zdůraznil.

"Řadu let a řadu měsíců lidem říkám, že by se měli ozvat. Lidé nejsou ovce a nemají si nechat všechno líbit. To ale neznamená, že je navádím, aby stříleli z pistolí a bodali nožem. Ale neměli by být ovce a neměli by si nechat všechno líbit. Každý má svou hlavu a každý k tomu dospěje jinak, jak má protestovat. Znovu tak říkám, že je smutný, když sto tisíc lidí na Václaváku neznamená pro tuto vládu vůbec nic. Absolutně ten lid ignorují,“ uzavřel Zabloudil s náznakem, že tady by se měla hledat příčina pátečního útoku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…