Rebel Tomáš Jarolím promluvil nejen o svém odchodu z vedení VV

06.04.2012 8:18

ROZHOVOR Svým rezolutním ne v otázce setrvání VV ve vládě poté, co vyplula na povrch další ze série nahrávek Kristýny Kočí, způsobil zemětřesení v koalici. A poté, co VV na jeho podmínku setrvání ve funkci nepřistoupily, udělal věc v české politice v poslední době skoro nevídanou - skutečně odstoupil ze své funkce místopředsedy Véček pro boj s korupcí. Teplický zastupitel Tomáš Jarolím ale rozhodně nekončí. Bude kandidovat na senátora.

Rebel Tomáš Jarolím promluvil nejen o svém odchodu z vedení VV
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Pane Jarolíme, jak si máme dekódovat, po všech těch událostech posledních dnů, Vaše rozhodnutí odejít? Připomínám, že funkci jste složil až ve čtvrtek, poté, co strana VV napřed ohlásila demisi ministrů, pak se jeden z nich vzepřel a nyní bez demise pokračujete v jednání s vládními partnery.

Je to přirozené pokračování těch událostí, pro mě to vykrystalizovalo nahrávkou Kristýny Kočí, na které přiznává, že na rozkladu VV měla zájem jak ODS, tak TOP 09. Nahrávka byla šokující pro celé vedení strany i grémium. To již bylo naplánované, takže jsem se rozhodl požadovat na zasedání rozhodující krok, odvolat ministry. Učinil jsem jediné, rozeslal lidem ve straně otevřený e-mail a od té doby jsem nic nekomentoval.

K odchodu vašich ministrů došlo, alespoň to tak pár hodin vypadalo. O odchodu VV z vlády například ČT informovala formou mimořádné zprávy, zdálo se, že dochází skutečně k demisi. Co se z Vašeho pohledu dělo potom?

Pro mě to také bylo jednoznačné, grémium rozhodlo, proti tomu není co dodat. V tu chvíli na to zareagoval premiér s podmínkou, že jednat můžeme, ale ne pod hrozbou demise. Pak nastal celý ten kolotoč, který se okolo toho udál, přičemž se nestala podstatná věc, kterou jsem sledoval svou výzvou.

Tedy odchod VV z vlády...

Ne. Mojí podmínkou byla rezignace našich ministrů, což neznamená definitivní odchod z vlády. Stále zde ještě zůstávala možnost domluvit se na podmínkách pokračování spolupráce. Jednal jsem s vědomím, že mám velmi malou šanci uspět a že může dojít k několika různým scénářům včetně předčasných voleb. A přesně tak jsem hovořil i na grémiu, s tím, ať si všichni možné důsledky uvědomí.

Takže přivedení koaličních partnerů k jednacímu stolu není tím splněním podmínek, které jste svou výzvou sledoval?

Podmínky jsem deklaroval poměrně jasně. Ministři měli odejít a neodešli, nastal trochu zmatek, či chcete-li anarchie, a také trochu zvůle ze strany našeho ministra dopravy. Až skončí všechna jednání na úrovni koalice, budu požadovat řešení. Protože neuposlechnutí grémia jako nejvyššího orgánu strany je jednoznačným porušením stanov. Ještě ale nenastal správný čas, nyní se musí uklidnit vášně a začít hledat řešení, protože výsledkem nebude podoba té či oné vlády, ale fungování celé společnosti a vedení státu. Necítím rozhořčení, nejsem anarchista, který by chtěl bořit. Pokud je nyní čas na jednání, pak tedy jednejme.

On ten krok, s následujícím děním posledních hodin, tak trochu působí dojmem, že Pavel Dobeš jednal s tajným pověřením strany. Že se tak nějak snažil pro Radka Johna získat čas, stejně jako Karolína Peake...

Skutečně nastal menší zmatek a chyby ze strany PR, viz ono nešťastné prohlášení Radka Johna, ve kterém žádá ministry, aby demisi složili do jeho rukou. On přitom vůbec nevěděl....

Prosím?

Ano, byly to školácké chyby. Ale to nic nemění na tom, že Pavel Dobeš žádný mandát takto vystupovat neměl. On to tak mohl chápat, ano, ale neměl to publikovat způsobem, který budí dojem vzpoury proti nejvyššímu orgánu strany.

Jaká je současná pozice Pavla Dobeše ve straně po tom, co VV provedl?

Pro mě jsou všichni tři ministry v demisi a v tuto chvíli to nebudu řešit. Ale rozhodně se k tomu chci vrátit, k tomu, co se ve středu ráno stalo a jak to budeme řešit.

Budete požadovat odchod Pavla Dobeše z VV? Přeci jen, z ministerského křesla, kam jste jej jako VV dosadili, o vás prohlásil, že destabilizujete situaci...

Nebudu přesně říkat, co budu dělat. Jednoznačně se ale bavme o tom, že pokud stanovy říkají něco o závazném usnesení grémia a on jej porušil, pak šel proti stanovám a může se uvažovat o odchodu ze strany. Taková možnost zde samozřejmě je.

Rozhodoval jste se o ukončení působení ve vysoké politice již dříve?

Takové momenty byly dva. Poslední vyprovokovala nahrávka Kristýny Kočí. Kolegové na Výkonné radě mě pozorovali, jak tam chodím jako lev v kleci, a já opravdu přemýšlel, že právě teď chci odejít z politiky, protože je to mnohem větší špína, než jsem si představoval. Ten pocit ale netrval dlouho, protože v politice jsou i lidé jako Kočí, Langer, Gross nebo Kalousek, a právě kvůli nim z politiky neodejdu, protože oni jsou důvodem, proč jsem se začal o politiku zajímat a usilovat o jejich odchod.

Ministr financí Kalousek Vás nazval místopředsedou VV pro křivá obvinění. Skutečně má právo Vás takto nazývat? Policie všechna trestní oznámení odložila?

To je velmi zajímavá otázka. On mě s tím v ČT konfrontoval poprvé, protože předtím jsme se nikdy neviděli. Já na něj nechtěl reagovat, protože na vulgární a hrubé chování nereaguji, ať už jde o vulgaritu před nebo během vysílání. Ve skutečnosti jsem na něj ale nepodal desítky žalob, byla pouze jedna. Nicméně další dvě se jeho osoby dotýkají a v jednom případě jej státní zastupitelství překvalifikovalo na podezřelého. Ani jedno z těchto oznámení nelze nazvat křivým obviněním. Všechny ty věci stále šetří policie včetně ÚOKFK a minulý týden jsem dostal informaci, že si policisté prodlužují termín vyšetřování.

A jde o věc, která se týká Miroslava Kalouska?

Ano, jde o kauzu Ostroj Opava.

On tam patří mezi podezřelé?

Přesně tak, šlo o trestní oznámení přímo na něj a týká se odkoupení státního dluhu, přičemž ta společnost mohla peníze splácet za jasně protizákonných podmínek a z důkazního materiálu jasně vyplývá, že pan ministr financí to přikryl tak, aby se to nedalo vyšetřit. Vtipné je, že od společnosti, o které je řeč, dostala TOP 09 sponzorský dar.

VV se začínají podle některých médií dělit na příznivce Karolíny Peake a Víta Bárty. Co vy na to jako insider?

Samozřejmě že lidé se sdružují do skupin, které jsou jim názorově blízké. Uvnitř VV existuje smířlivější a radikálnější křídlo. Ale Vámi uvedené výrazy bych asi nepoužil, už proto, že v čele těchto křídel nikdo nestojí. Jde o regulérní společenství lidí se shodnými názory.

Existuje možnost, že by se jedno křídlo snažilo vyvolat předčasné vnitrostranické volby?

Určitě, ty tendence tam jsou a já je považuji za legitimní. Fakt, že jsme šest hodin jednali jako grémium o dalším postupu, ukazuje, že VV nejsou stranou tří nebo čtyř lidí a zbytku, který poslouchá.

Proběhly nějaké pokusy Vás přesvědčit, abyste svou podmínku stáhnul?

Ne.

Dnes už zná jméno Jarolím skoro každý. Jste mediálně sledovanou osobou. Ve čtvrtek se objevil článek v Mf Dnes, a popravdě, nevycházíte z něj moc dobře. Vezmeme ta tvrzení pěkně popořádku. Zaprvé, vás spoluhráč z Motorbandu o Vás prohlásil, že jste byl velice talentovaný baskytarista, ale už tehdy jste se rád bavil s lidmi, kteří byli nějak vlivní nebo důležití...

Nevím, s jakými? Kolem nás se tehdy nikdo takový nevyskytoval. V té době byli vlivní lidé v KSČ a tím směrem jsem fakt nikdy nekomunikoval. V tom je Libor Matějček poněkud vedle. Navíc, jako benjamínek kapely jsem se zajímal o muziku a naše fanynky, o nic jiného.

Tvrzení druhé: Jako pravoslavný duchovní jste se stýkal s Alešem Řebíčkem a Jaroslavem Foldynou...

To je pravda, oni jsou totiž pravoslavní věřící, kteří chodili do našeho teplického chrámu. Pak jsme se potkávali i v rámci charity. Já se za to nestydím. Konkrétně Jarda Foldyna a Aleš Řebíček byli ti lidé, kteří přivezli skoro tisíc dětí z válkou postiženého Srbska, abychom se o ně v ČR postarali.

To je poměrně zajímavá informace o panu Řebíčkovi, který je nyní spojován spíš s aktivitami v rámci Topolánkovy vlády...

On je to tak trochu i problém vás novinářů, že občas podáváte věci černobíle. Ale ony takové nejsou. Možná bychom se divili, jak dobrým člověkem dokáže Aleš Řebíček být.

Tvrzení třetí: Prý nejste schopen odhalit financování Českého expresu...

Co se týče Krajského a Českého expresu, nehodlám, a na tom trvám, rozkrývat hospodaření svého titulu konkurenci, jakou je Mladá fronta, respektive Mafra. Pochybuji, že oni by mi své účetnictví ukázali včetně zdrojů příjmů. Proč bych jim měl říkat, za kolik kde tisknu, kdo mi dělá distribuci, kolik mi dávají inzerenti? Pochybuji, že by se na to Mladá fronta zeptala Ringieru nebo Práva. To je prostě know-how každé společnosti, o tom je obchod. Jelikož ale beru toto téma sportovně, oslovili jsme předsedu představenstva společnosti Mafra a požádali jej o schůzku na toto téma. On se s námi odmítl na toto téma setkat.

Co chystáte dál? Budete mít hodně volného času.

Za poslední rok jsem najezdil 50 tisíc km po celé republice a budu v tom pokračovat. Dále chci pracovat více pro svou neziskovku, věnovat se charitě, kterou jsem trochu zanedbával a také chci pokračovat v regionální politice na Ústecku, tedy v kraji, kde existuje regulérní podnikatelsko-politická mafie. Rozhodl jsem se také přijmout nominaci na senátora v Litoměřicích. A také budu pokračovat s různými kauzami. I na ně budu mít více času.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…