Rebelující poslanec ODS: Klaus v čele vlády? Proč ne

06.09.2012 6:41

Jeden z rebelujících členů ODS, poslanec Jan Florián, se netají tím, že by byl spokojen, kdyby se do čela občanských demokratů vrátil nynější prezident Václav Klaus. Nic by nenamítal ani proti tomu, kdyby Klaus vedl i vládu. "Lidsky by se mi taková varianta líbila," řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Rebelující poslanec ODS: Klaus v čele vlády? Proč ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Florián na dětském hřišti

Florián je ve sněmovně nováčkem, na post poslance se dostal až z 36. místa kandidátky, nyní je však jedním z nejhlasitějších kritiků Nečasem navrhovaného daňového balíčku. Protože byl až dosud nenápadným politikem, je jeho postavení v táboře kritiků překvapivé. Sám připouští, že nesouhlasem s daňovými změnami podkopává Nečasovu vládu, nicméně argumentuje slovy rebelů, že mu jde pouze o program ODS.

Jan Florián si stojí za svým. Balíček nepodpoří, ani pokud návrh bude spojen s důvěrou vládě. "Já své postoje neměním, protože mi nejde o pád vlády. Jedná se mi o to, aby se konsolidační balíček stáhnul a byl předložen v jiné, upravené podobě, aby tam byl zapracován program ODS, to znamená nízké daně, a aby se hájily zájmy živnostníků," tvrdí Florián.

Klaus v čele vlády by se mu zamlouval

Odmítá, že by v pozadí byla hra o návrat Václava Klause do čela ODS, nicméně zamlouvalo by se mu, pokud by k tomu došlo. "O tom nic nevím. Tyto spekulace jsem z médií zaznamenal, ale nic takového nevím. Václava Klause si vážím jako člověka i jako bývalého předsedy ODS, ale i jako renomovaného ekonoma a naprosto s ním v otázce zvyšování daní a pravicových hodnot souhlasím," říká poslanec, kterému by Klaus nebyl proti mysli ani v čele ODS, ani v čele vlády.

K současnému vedení strany má určité výhrady. "Mám pocit, že ODS v rámci koaličních kompromisů velmi ustupuje. Viděl jsem to u rozpočtového určení daní, vládní návrh byl jen učesaný návrh pana Gazdíka, jehož meritem se stal trik předvolební kampaně zvýšení peněz pro obce. A ODS začala volební kampaň a nemá jiné téma než církevní restituce a TOP 09 sbírá témata ODS. A to mi vadí," vysvětluje Florián.

Závěrem rozhovoru rebelující poslanec ještě prozradil, že si dokáže představit Miloše Zemana na Hradě a Václava Klause ve Strakově akademii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…