Režisér Troška vyplísnil studenty za křik na paní učitelku z KSČM

21.11.2012 13:20

ROZHOVOR Rodák z jižních Čech, režisér Zdeněk Troška nepodporoval v krajských volbách přímo žádnou stranu, ale jeho podpory se dostalo hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD). Co známý režisér, scenárista a Jihočech říká na situaci okolo protestů studentů proti radní Vítězslavě Baborové a o celkové situaci? Na to se ho ParlamentníListy.cz zeptaly.

Režisér Troška vyplísnil studenty za křik na paní učitelku z KSČM
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Pane režisére, podporoval jste hejtmana Jiřího Zimolu ve volbách jako osobnost. Co říkáte nyní na útoky proti němu z řad příznivců pravice, studentů atd… A na to, že dostává ultimáta na to, aby „odvolal“ novou krajskou radní za KSČM Vítězslavu Baborovou?

Pokud chci proti něčemu nebo někomu bojovat, měl bych ho především dobře poznat. Poznat všechny jeho klady i zápory a zcela objektivně je umět posoudit. Takové ty hurá akce, které mají za úkol smést a zhanobit kdeco a kdekoho, nejsou zrovna tou nejlepší vizitkou inteligentního člověka, zvlášť pak studenta či vysokoškolsky vzdělaných lidí. 

Inteligentní člověk dovede zvažovat věci v pohledu „ze všech stran“ a pak se pustí do polemiky, která bude opravdu na úrovni. Vezměte si třeba skutečné kritiky marxismu leninismu, nebo církevních doktrín. Oni velice dobře znali všechny jejich spisy a celé „učení“ a tudíž pak měli potřebné „trumfy“ v rukou. Křik mladých studentů, protestujících a vyhrožujících proti těm i oněm, je přinejmenším unáhlený. Toho, že se společnost odklání od vládnoucí modré garnitury a přiklání se na stranu levice, si měli všimnout dřív a přijít všichni k urnám. Zajímalo by mě, kolik z nich jich k volbám opravdu přišlo. 

Co říkáte na velkou podporu KSČM od voličů, na to že skončila tato strana jako druhá?

To, že KSČM získala ve společnosti tak silnou podporu, svědčí o určitém nesouhlasu s politikou vlády, hlavně tou sociální. Ať chceme nebo ne, lidé stále porovnávají a myslím, že v této době víc než kdykoliv předtím. 

Pokud budu chtít soudit paní učitelku Baborovou, stejně jako rozhodnutí pana hejtmana Zimoly, určitě se dřív a důkladně seznámím s jejich osobním profilem, jaké mají lidské vlastnosti, jak si vedou jako profesionálové ve svém oboru, co vykonali a proč se rozhodují právě takto. Všechno se dá rozumně dohledat a vyjednat. Vedení studentů by se mělo sejít jak s paní učitelkou, tak s panem hejtmanem a v klidu si o vzniklé situaci promluvit. Slušně a věcně argumentovat pro i proti, to je myslím jediná správná cesta k dialogu mezi inteligentními lidmi. Nejrůznější „ultimáta“, okamžitá a unáhlená, nejsou tou nejférovější zbraní; jednou jsou tu výsledky voleb a čísla mluví zcela jasně. Co jsme si zvolili, to máme, jak by řekl český občan.          

Myslíte si, že dnešní studenti mají právo takto „vykřikovat“ stylem – nechceme komunisty? A pokud bude komunistka vést odbor školství, budeme protestovat?

V naší „demokracii“ je slovo právo opravdu k zamyšlení. Denně jsme svědky toho, jak se právo a spravedlnost používá podle potřeby toho kterého. Měří se dvojím (trojím?) metrem, kdo má postavení, politickou či finanční moc má jiné právo, než obyčejný občan. Denně to sledujeme v tisku či na obrazovkách. Je právo a povinnost, nebo-li právo a slušnost.

Ano, mám právo jako občan této demokratické země, daňový poplatník a volič říct, co se mi líbí, s čím nesouhlasím a proti čemu mám námitky. Pokud mi ovšem bude chtít někdo naslouchat. Křikem sotva co zmůžu, ale jasným a věcným důkazem svého práva už mohu uspět. Nebo aspoň by to tak mělo fungovat. Znovu opakuju – sešel bych se s paní Baborovou, vyslechl si její vizi, jak chce vést svěřený jí odbor a vznesl pak své připomínky. A poté zvážit a porovnat, jestli je lepší – slušnější její profesionální přístup na solidní bázi dlouholeté praxe, tudíž znalosti své profese, jíž nikterak nebrání či nepřekáží její politický postoj, nebo mlčet nad podivnými praktikami mnoha našich předních politiků, nyní třeba paní ministryně práce Müllerové, která dva dny po zvolení zruší to, co před zvolením národu slibovala? Kdo má pak u lidí větší morální kredit? Komu víc věřit? 

Co byste řekl na obhajobu Jiřího Zimoly. Proč vy osobně jste ho podporoval?

Znám ho už delší dobu a vážím si ho jako člověka, který ví, co říká a co chce. Proto měl i mou podporu.

Co si myslíte, že trápí tuto společnost? 

Těch věcí je bohužel mnoho. Od špatných a nefungujících zákonů, zcela lhostejného přístupu vedení k lidem, žádné ochrany a dovolání se spravedlnosti před zvůlí a samozřejmou neomylností nadřízených, nekompetentnosti a neprofesionality lidí na vedoucích místech, korupce, nedostatku slušnosti, politické i společenské nevzdělanosti či diletantismu až po zničení základních a nepsaných pravidel slušných mezilidských vztahů. Stále platí, že ryba smrdí od hlavy. A jaký pán, takový kmán.  

Myslíte si, že je důvod ke „strachu z komunistů“, nebo je to jen tzv. „zastrašování“?

KSČM dneska není jistě tak naivní, aby pokračovala v tom, co se jejím předchůdcům vytýká. Pro současnou vládu, které, jak volby ukázaly, věří už jen 8% obyvatel (!) a tudíž je dobré všechno, každý „strašák“, aby svou prohru u lidí maskovala tím, že odvádí pozornost jinam, proti nepříteli. Těžko se opouští úrodné pole… 

Vy jako profesionál – co si myslíte o obsazování specifických resortů – měly by být obsazovány „politicky“ dle stranických knížek, nebo především podle toho, co ten člověk umí, jaké má výsledky? 

Už jsem na to odpověděl výše – určitě by měli být na všech místech, která ovlivňují životní úroveň českého občana, především odborníci na slovo vzatí, nezkorumpovatelní profesionálové, kteří vědí a umějí. Bohužel se tak u nás neděje, proto ty přežalostné výsledky všude kolem, kam se podíváme. V rámci zachování své „barvy“ na kolbišti jsou na taková místa dosazováni lidé ze stejného ranku, bez ohledu na jejich kvalifikaci a jen proto, aby se na ono místo nedostal konkurent, byť odborník. Proto se rychle dosadí kdokoliv, Pepa či Mařena s tím, že je ostatní podrží a poradí jim. A co je nejhorší, žádný z nich pak za spoušť, kterou za sebou nechávají, když jsou „odejiti“, nenese žádnou odpovědnost, ani trest.

Jaký vy osobně byste měl recept na to, aby se politická situace a vůbec situace v naší zemi zlepšila? Co této zemi chybí?

Kdybych ten recept znal, kandidoval bych na prezidenta. Jenže ten toho zřejmě sám moc nezmůže. A tak bych se díval a „opisoval“ z toho nejlepšího od sousedů, kteří mají své zákony a celou sociální politiku dávno a dobře vyzkoušené a provozuschopné. My stále jako objevujeme Ameriku, a přitom zapomínáme na náš zdravý selský rozum. Jenže kdykoliv někdo upozorní na cokoliv špatného a přijde s nápadem, jak to třeba zkusit vylepšit, je okamžitě smeten jako populista a ještě se na něj nakydají pomluvy a hany z devátého kolena, které ho mají zdiskreditovat a odstranit. V tom jsme mistři světa.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…