Řidič Smetana má sedět v base. Místo toho vyslal další vzkaz politikům

10.10.2012 17:55

Na mnoha předvolebních billboardech nejen v Olomouci jsou k hlavám politiků přikreslována tykadla. Někteří politici se takto zkrášlují dobrovolně. Možná i proto, aby odradili potenciální buřiče.

Řidič Smetana má sedět v base. Místo toho vyslal další vzkaz politikům
Foto: Petr Kupka
Popisek: Billboard Jiřího Částečky ve Valašském Meziříčí

Rozum však zůstává stát nad tím, že i představitelé ODS, která po Romanu Smetanovi vymohla náhradu škody a dala popud k jeho nápravě ve věznici za pokreslené plakáty, si nyní tykadla sami překreslují anebo je nosí na různých akcích. Tykadlový rebel nad tímto chováním jen kroutí hlavou a nechápe, z čeho se má ve vězení vlastně napravovat.

Právě k výkonu trestu měl Roman Smetana v pondělí znovu nastoupit, což se nestalo. Nyní se skrývá s tím, že má v plánu se znovu nechat chytit v nějaký vhodný okamžik, například prý těsně před volbami. A jedním z volebních témat nejen v Olomouckém kraji je právě kauza bývalého řidiče olomouckého dopravního podniku, který si má odpykat ve vězení zbývajících 67 dní z původních sto dní za přikreslování tykadel a různých vzkazů na plakáty politiků.

Tykadla se teď hodí i ODS

V tuto chvíli snad není strany, která by se k jeho případu nějakým způsobem nevyjádřila. Někteří z politiků si tykadla na své billboardy dokonce přikreslují sami. Překvapivé však je, že to dělají i představitelé ODS, kteří Smetanu v podstatě dostali do nynější situace tím, že požadovali jako jediná strana po kreslíři náhradu škodu a dali tak vlastně popud k jeho nápravě ve věznici. Kandidátka na hejtmanku Olomouckého kraje za ODS Markéta Záleská si například na jedné z akcí nasadila na hlavu umělá tykadélka. Kandidát do Senátu za stejnou stranu za Vsetínsko a starosta Valašského Meziříčí má na svém billboardu dobrovolně přikreslená tykadla se slovy: „Tykadly se dobře bavím, roli senátora beru vážně.“

Ještě předtím, než Roman Smetana opustil své bydliště v den nástupu k výkonu trestu a začal se skrývat před policií, poskytl ParlamentnímListům.cz exkluzivní vyjádření k tomu, jak nyní politici přistupují k jeho případu. Kritikou nešetřil zejména občanské demokraty.

Smetana: Je to falešné

„Politici se pochopitelně snaží tykadlovou kauzu nějak uchopit, demonstrovat své "souznění s cítěním a náladami prostého lidu". Neustálým zdůrazňováním tykadel tak trochu cudně zamlčují, že v mém podání byly pod politiky doplněny také nápisy, které si tam sami dopisovat hádám nebudou. Hlavně ovšem v případě ODS a paní Záleské, kandidující na Olomoucku, mi přijde značně falešné předstírání, že jim tykadla vlastně vůbec nevadí. Jako by zapomněli, kdo že to nestoudně požadoval a nakonec i vymohl náhradu "škody", kdo dal popud k tomu, že se stát snaží a ještě bude - hádám marně - snažit o nápravu "zločince". Uvidíme, zdali tato faleš u voleb projde,“ řekl ParlamentnímListům.cz Smetana.

Z čeho se má tedy vlastně napravovat?

A pokračuje: „Snad všechny strany již zaujaly postoj, že za současné situace na politické scéně - vyvolávající oprávněné znechucení - lze jen těžko někomu vyčítat, když pomaluje předvolební propagaci. Podávání trestních oznámení a domáhání se náhrad označují dnes unisono za absurdní. Zajímavé, prakticky stejně jsem argumentoval i já ve svém vyjádření adresovaném Nejvyššímu soudu: můj čin byl velmi přiměřenou reakcí na dlouhodobé politické dění. Následný postoj u soudu byl jen pokračováním protestu novými prostředky. Když už jsme se v zásadě shodli na přiměřenosti činu vzhledem k okolnostem a absurdnosti postihu, mám na politiky dotaz. Z čeho se mám v tom vězení vlastně napravovat??,“ ptá se odsouzený rebel.

Záleská mlčí, Částečka s odsouzením Smetany nesouhlasí

Markéta Záleská nebyla opakovaně k zastižení ani na svém mobilním telefonu, ani na mailu. Její vyjádření tedy chybí. Kandidát na senátora Jiří Částečka však redakci sdělil: „Pro mě to je určitá nadsázka, odlehčení té hysterie kolem voleb a zároveň vyjádření podpory panu Smetanovi, protože musím říct, že s jeho odsouzením hluboce nesouhlasím. Senátní kampaň je kampaň především osobní, já jsem se nikterak nepodílel na odsouzení pana Smetany a nedokážu posoudit, jak moc se strana na jeho odsouzení angažovala. Případ znám pouze z médií. A je mi jeho odsouzení líto,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz starosta Valašského Meziříčí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…