Romové proti Nečasovi: Dnešní pieta byla vypočítavost. Jako pád Pospíšila

09.07.2012 15:06

Romští aktivisté a politici bojkotovali dnešní pietní akci premiéra Petra Nečase v Letech u Písku, kde stával internační tábor pro Romy. Vysvětlují to tím, že pietu tradičně pořádají v květnu a jí se doposud, kromě Václava Havla, žádný z vysokých politiků nezúčastnil. Politická garnitura je podle nich totiž protiromsky zaměřená. Nečasova akce byla prý vypočítavostí, aby se blýsknul v EU.

Romové proti Nečasovi: Dnešní pieta byla vypočítavost. Jako pád Pospíšila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Pietní vzpomínku premiéra Petra Nečase k uctění obětí romského holocaustu u pomníku v Letech u Písku kritizuje část Romů. Někteří vyčítají premiérovi vypočítavost, protože přehlížení tábora, kde zemřely stovky lidí, kritizuje Evropská unie. Na dnešní akci kupodivu nebyla pozvána zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Nečas si udělal svou pietu

„Jezdí se tam tradičně třináctého května. Byl tam Kocáb, Stehlíková, kromě nich se tam ale nezastavili žádní vládní pohlaváři. Přitom tam byli velvyslanci z mnoha evropských zemí. Doslechl jsem se, že na summitu Evropské unie dostal premiér přes nos a sklidil kritiku.  Jde také o peníze z eurofondů, které se ztrácejí v státním rozpočtu. Proto si najednou udělal zvláštní pietu, protože se mu to hodilo do krámu. V jeho případě jde tedy o získávání politických bodů a vstřícné gesto k EU. Od Nečase je to stejná vypočítavost jako s odvoláním ministra spravedlnosti Pospíšila kvůli vyšetřování korupčních kauz politiků. Nesouhlasím s jeho politikou,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Strany rovných příležitostí (SRP) Štefan Tišer.

„Premiér si tam nesporně dělal body na úkor Romů. Pietu v květnu Romové pořídili za pár tisíc korun, a tak mě zajímá, kolik stála ta premiérská. Vláda by to měla zveřejnit,“ sdělil jeho spolustraník s SRP Rudolf Vitkovič. Předseda výboru pro odškodnění romského holocaustu a místopředseda SRP Čeněk Růžička se vyjádřil více diplomaticky. „Je známo, jak politici a celá česká společnost na Lety nahlížejí. Třináctého května se tam pieta koná od roku 1998 každoročně. Všichni to tak berou. Pan Nečas se ale rozhodne, požádá Památník Lidice, a udělá to s ním jindy. Možná že v květnu neměl čas a nejspíš měl nutkání se nyní vyjádřit. Nebudu jeho akci zpochybňovat. Pozůstalé ale zneužil a podvedl ředitel Památníku Lidice. V našich očích je manipulátorem, který nemá morální právo něco kolem Letů říkat nebo tam organizovat nějaké piety,“ podotkl.

Spory o tábor v Letech

„V komisi o Letech se projednávalo, že se zkulturní pohřebiště, my ale chtěli nejdříve vyřešit tamní prasečák.  Nicméně chtěli to hned řešit, vždyť ministr zahraničí to měl při každé cestě ven na talíři. Pak se to převedlo pod Památník Lidice. Požadovali jsme, aby na stavební zakázce dělali výkopové práce Romové. Ti mají k místu citový vztah a navíc je v regionu velká nezaměstnanost. Také výstavu Zaniklý svět měli podpořit. Měli jsme džentlmenskou dohodu, nic na papíře. Hned poté, co to Památník Lidice oficielně dostal pod sebe, otočil a džentlmenskou dohodu popřel. Z toho vznikl konflikt,“ vysvětlil dále Růžička s tím, že Nečas o tomto konfliktu nejspíš vůbec nevěděl, ale politici stejně říkají o táboru v Letech polopravdy, aby nepřišly na přetřes další odškodňovací zákony.

„Tyto problémy jsou pouze v hlavě pana Růžičky. S žádnými jinými romskými institucemi jsem problémy nikdy neměl. Nic nebojkotuji. Kdybych to bojkotoval, nic tam není, neudržuje se to a nic se nedělá. Jestli bojkotují romské iniciativy pana Nečase, je to jejich problém, ne můj. Pietu jsem tam dnes udělal proto, že si to přál premiér. Jako státní úředník nemohu dělat nic jiného,“ zmínil ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl a pokračoval: „Od těch Romů je to hloupé. Dělat třináctého května v Letech pietu je nesmysl. Tehdy měl zrovna prezident Havel čas a poklepal kladívkem na pomník. Jde však o úplně jiná data. Buď, kdy ten tábor vznikl, kdy tam přišli první Romové, kdy byl zrušen anebo kdy padl výnos o shromažďování Romů, jehož výročí je zítra. Premiér se tím dnes snažil ukázat, že bychom měli do Letů jezdit někdy, kdy to tam má logiku. To je jako kdybychom pietu za Lidice nepořádali desátého června, ale prvního března, kdy tam byl dokončen kulturák.“

Nakonec Červencl sdělil: „Mrzí mě, že tam nebyla pozvána zmocněnkyně vlády. Paní Šimůnková mi ráno nešťastná volala, proč jsme ji nepozvali. Nemohu za to, ale byla to chyba.“ Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková se k tomu nechtěla moc vyjadřovat: „Dozvěděla jsem se to dnes ráno, že jsem nebyla pozvána a víc to komentovat nebudu.“ Tiskový mluvčí vlády Michal Schuster zareagoval: "Termín konání pietního aktu byl předsedou vlády zvolen v návaznosti na 70. výročí vydání rozkazu generálního velitele protektorátní policie Horsta Böhmeho o soupisu Romů. Jednalo se o shromáždění dat z policejních a četnických stanic pro budoucí koncentraci a deportaci Romů z českého a moravského území. Původním záměrem byla komorní podoba této piety, na kterou byli zástupci romských iniciativ řádně pozváni. Může nás jen mrzet, že se nedostavili, zřejmě šlo o nedorozumění. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková se zúčastnila podobné akce 13. května letošního roku při příležitosti výročí odhalení památníku v Letech."

Data kolem Letů

Výzva Romům k bojkotu Nečasovy akce obsahuje ohledně pravidelné květnové piety pořádané Romy mimo jiné toto: „Na setkání organizovaném pozůstalými se pravidelně realisticky a ostře kriticky hovoří vůči současnému stavu věcí a řešení takzvané romské problematiky. Hovoří se o segregaci romských dětí ve zvláštních školách, o sterilizacích Romek, o protiromských pochodech, o rasistické rétorice politiků parlamentních stran, o zneužívání dotací, které mají Romům pomáhat.  Vše za přítomnosti velvyslanců, za zdí velkovýrobny prasat, která stojí na místě koncentráku.“ Navíc je v ní naznačováno, že se taková setkání vládě nejspíš moc nelíbí.

Tábor Lety byl zřízen nařízením ministra vnitra protektorátní vlády Josefa Ježka ze dne 15. července 1940. Stavba začala dva dny poté. „Rozkazem generálního velitele protektorátní policie Horsta Bömeho ze dne 10. Července 1942 byli na tomto místě shromažďováni výlučně Romové nebo osoby žijící takzvaným cikánským způsobem“,“ řekl v dnešním projevu Premiér Nečas. Zítra tedy bude sedmdesátileté výročí tohoto rasistického rozkazu. Internací v Letech prošlo celkem 1 309 registrovaných osob a zemřelo tam nejméně 326 osob, část z nich byly děti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…