S komunisty to zkrátka neumíme, říká politolog Jelínek

02.03.2013 21:09

Čeští komunisté na sklonku roku 1989 promeškali historickou šanci a zkomplikovali vývoj tuzemské politiky na několik desetiletí dopředu, domnívá se politolog Lukáš Jelínek. Kdyby totiž po roce 1989 nezaváhali, mohli právě oni být hlavní levicovou stranou u nás, kterou je v současnosti podle něj ČSSD.

S komunisty to zkrátka neumíme, říká politolog Jelínek
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

 

V případě, že by se komunisté přejmenovali, vzdali některých nejvíce provokujících symbolů, mohli být podle jeho názoru dnes považováni za standardní postkomunistické uskupení, mít převahu v levicovém spektru a třeba se i nazývat sociální demokracií. „Byť nepochybuji o tom, že spousta tradičních sociálních demokratů prvorepublikového ražení se musí při představě, že by jejich dres oblékali Marta Semelová či Miroslav Grebeníček, otřásat děsem,“ poznamenal Jelínek ve svém komentáři pro Český rozhlas.

Komunisté do politických salonů stále nejsou zváni

Zatímco ale komunisté po revoluci zaváhali, sociální demokraté zapracovali na své obnově. „Vzhůru stoupala pomalu, přesto už v roce 1992 bylo jasné, že právě sociální demokracie  se stane tahounem tuzemské levice. Na komunisty zbyl jakýsi skanzen: ve volbách bodují, v parlamentu ostošest diskutují a hlasují, ovšem do politických salonů zpravidla zváni nejsou,“ podotknul politolog.

Tato situace však podle něj není z dlouhodobého hlediska udržitelná, zejména proto, že sociologové KSČM aktuálně věští sedmnáctiprocentní volební výsledek, což z nich klidně může udělat druhou nejúspěšnější stranu v zemi.

Politické handly a klientelistické sítě

K neuvěření je ale podle Jelínka skutečnost, že komunisté na řadě míst přebírají nešvary konkurenčních stran. „Přistupují na politické handly, podléhají lobbistům, zaplétají se do klientelistických sítí. Už i KSČM se stává snadným výtahem vzhůru pro ty, co by chtěli na politice zbohatnout. Jenže sdělovací prostředky jsou plné pouze jejich spolustraníků s pokaňkanou minulostí,“ stěžuje si.

Zdůrazňuje, že klíčový je i přístup spolupracovníků s KSČM. Zaráží ho proto, že sociální demokraté nemají na krajské úrovni jasně stanované podmínky, pravidla a mantinely pro kooperaci s komunisty. „Je vskutku zajímavé sledovat, s jak velkým zpožděním se oranžoví hejtmani domáhají odstoupení komunistických radních s vroubky z období před rokem 89. Proč si ale neposvítili na své koaliční partnery s předstihem?“ táže se Jelínek a dodává: „Výsledkem neprofesionality nekomunistických politiků, schematičnosti médií a nezvládaných emocí veřejnosti pak jsou demonstranti v ulicích a neklesající volební preference KSČM.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…