Šéf Respektu popsal, proč ČSSD nedokáže čelit Zemanovi

12.12.2012 8:43

Na serveru Respekt.cz šéfredaktor Erik Tabery komentuje nejnovější souboj mezi dvěma levicovými kandidáty na prezidenta - Milošem Zemanem a Jiřím Dienstbierem. Koalici na podporu Zemana podle něj tvoří na první pohled nesourodá skupina, která ale ve skutečnosti již tradičně „patří k sobě“.

Šéf Respektu popsal, proč ČSSD nedokáže čelit Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman s předákem odborů Jaroslavem Zavadilem

Miloš Zeman v poslední době získal podporu mnoha levicových osobností - šéfa odborů Jaroslava Zavadila, bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka či komunistického europoslance Vladimíra Remka. Sociální demokracii se prý jasně ukazuje, jaké síle bude muset čelit - konzervativní levici, která se mnohem raději než s ní spojí s konzervativní pravicí kolem prezidenta Klause.

„ČSSD je zřejmě poslední strana, která se domnívá, že v Česku na politické scéně funguje klasické ideové dělení,“ píše Tabery. Ve skutečnosti prý dělící linii tvoří to, zda člověk patří k „hochům, co spolu mluví“.

Sem podle Taberyho patří kromě Miloše Zemana, Jaroslava  Zavadila a Jiřího Paroubka například i Václav Klaus. „Přes všechny rozdíly jsou si velmi podobní. Zastávají názor, že nejsou důležité programy a názory, ale jejich osobní zájmy. Jejich politika či argumentace vždy stála na silovém až arogantním způsobu komunikace a rozhodování. A zároveň nerozlišují lidi podle toho, jestli mají podobná ideová východiska, ale jestli mohou pomoci,“ popisuje šéfredaktor Respektu.

Podobně prý uvažují i komunisté, čehož je důkazem, že nechali ČSSD pošpinit si kredit spoluprací v krajích, ale při první příležitosti jí nechali stát stranou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…