Šéfsenior: Důchodci si na sebe vydělali. Ať je vláda zajistí, nebo ať táhne

23.09.2012 17:11

ROZHOVOR Politici rozeštvávají populaci tím, jak šíří lži, že zdražovat se musí kvůli důchodům. Největší mistr je v tom ministr financí Miroslav Kalousek. Nicméně čeští důchodci si na sebe vydělali a je spravedlivé, aby své peníze dostali zpátky. Když to vláda neumí zajistit, tak ať táhne. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes je dost naštvaný a nebojí se to dát hlasitě najevo.

Šéfsenior: Důchodci si na sebe vydělali. Ať je vláda zajistí, nebo ať táhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

Do jaké míry jsou kroky ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka pro české důchodce zničující?

Důchodci se budou mít hůře, protože náhradový poměr průměrné penze k průměrné mzdě bude klesat hlavně pro to, že budeme mít třetinovou valorizaci. To je dnes už nad slunce jasné. Mladí důchodci navíc budou mít až o šest set korun menší penzi, než měli před tím. Důsledkem kroků této vlády dostanou čeští důchodci zase méně. Dnes je průměrná penze 10 770 korun, tak to moc není. Některé babičky s tím jen tak tak vyjdou. Záleží  také na tom, jestli lidé bydlí v nájemních bytech. To teď bude velký problém, protože se to týká kolem téměř čtyř set tisíc důchodců. Od příštího roku budeme mít tržní nájemné. V Praze se regulované nájemné pohybuje od devadesáti do sto padesáti korun. Kolem padesáti procent lidí nedosahuje na průměrnou penzi.

Myslíte si, že se česká společnost chová k důchodcům s úctou?

Otázka je, co myslíte českou společností. Když jedu tramvají, tak mě mladí pouští sednout, děti se ke mně chovají hezky a u nás v baráku vše dobré. Politici by si hlavně měli odpustit rozeštvávat generace mezi sebou.

Mluvíte o předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi?

Ne. O ministru financí Kalouskovi, který zdůvodňuje zdražení spotřeby čili růst DPH tím, aby bylo na penze. Na penze přitom není hlavně proto, že zastropovali příjmy průběžného penzijního systému. Když vláda premiéra Mirka Topolánka od roku 2008 zastropovala příjmy na čtyřnásobku průměrné mzdy, tak z toho vyplynul meziroční dopad šestnáct miliard. To je hlavní problém.

Takže podle vás ministr financí Miroslav Kalousek rozeštvává generace proti sobě?

Samozřejmě a je to dost zlé. Když říká nepravdivý údaj, že kvůli důchodům je třeba zvýšit DPH, tak co je to jiného. Prostě tím rozeštvává populaci, což si v žádném případě nesmí dovolit. Je to totiž způsobeno tím zastropováním a dalšími daňovými úniky. Znovu opakuju, že senioři si své penze vydělali a zaplatili. Spočítal jsem to u sebe a do průběžného penzijního systému jsem vložil ke dvěma milionům korun a chci je zpátky. A je na vládě, aby to zajistila. Jinak ať táhne. Vždyť jde o dva a půl milionu lidí, což není žádná legrace.

Nebyl by v této situaci pro zklidnění nejlepší úřednický kabinet?

Nemyslím si, ten jsme tady měli a situace se nezměnila. Úřednická vláda do politických střetů nepůjde a nic nevyřeší. Nejlepší by byla demise a nová vláda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…