Šéfžalobce Zeman: Kdybych chtěl místo státního zastupitelství vybudovat prokuraturu...

08.12.2012 9:14

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si pochvaluje, že lidé znovu začínají věřit justici. Muž, kterému po nástupu do funkce nikdo moc nevěřil, si získává respekt i u svých kritiků. Může za to podle jeho slov především houževnatost a dodržování etiky.

Šéfžalobce Zeman: Kdybych chtěl místo státního zastupitelství vybudovat prokuraturu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Já jsem člověk poměrně houževnatý, takže abych uvažoval o odchodu, musely by být překročeny moje vnitřní limity. A ty mají co do činění s etikou," řekl k náročnému začátku ve funkci nejvyššího zástupce Zeman. Před tím, než nahradil Renatu Veseckou, žil sedm let v Haagu. "S Českem jsem sice měl spojení a znal jsem jeho problémy, ale když do toho hupsnete rovnýma nohama, je to něco jiného," dodává ke svým začátkům.

Kvůli Bradáčové by neodešel

Po odvolání pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampuly navrhl na jeho místo v té tobě již dobře známou Lenku Bradáčovou. Odmítá ale, že ji na post chtěl prosadit stůj co stůj. "Ne, tak to nebylo. Byl to můj návrh a stál jsem za ním," tvrdí. Po náhlém odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který skončil ve své funkci nečekaně těsně před tím, než podepsal jmenování Bradáčové, se do ministerského křesla dostal Pavel Blažek."Jednání s panem ministrem Blažkem bylo korektní," tvrdí přesto Zeman. Do poslední chvíle totiž nebylo jasné, koho si Blažek vybere.

Zeman také nyní prosazuje nový zákon o státních zastupitelstvích, který má například zrušit vrchní státní zastupitelství. Kromě toho je v zákoně navržena změna způsobu dohledu nad vyšetřováním, což je podle Zemana onou koncepční změnou, která je v české legislativě zapotřebí."Například teď, když je nějaká kauza na okresním státním zastupitelství, tak krajské státní zastupitelství začne vykonávat dohled. Vyžádá si informaci a seshora se ozve: Děkuji. A další měsíc znovu," říká Zeman. Problém je podle něj v tom, že se krajské státní zastupitelství moc nezajímá o samotnou kauzu, na kterou má dohlížet. 

Důležitá je jasná odpovědnost

"Je to bez výsledku a bez odpovědnosti. Mělo by to být tak, že po zahájení dohledu si jako nadřízený žalobce nechám poslat spisový materiál, prozkoumám ho a napíšu záznam o prověrce," říká. Tímto způsobem by se mohly odhalit a následně opravit chyby v postupu okresního státního zastupitelství. "Tím to končí. A bude jasná odpovědnost," má jasno nejvyšší státní zástupce.

Obavy kritiků, že se zruší vrchní státní zastupitelství a vznikne generální prokuratura s mocí v jeho rukou, považuje za nesmyslné. "Kdybych chtěl vybudovat prokuraturu, tak bych musel někam do zákona vetknout, že její vrcholný představitel má právo vstoupit do každé živé kauzy v zemi a dát v ní pokyn," vysvětluje a dodává, že zrovna tento scénář opravdu nehrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…