Senátor Kubera obdržel nabídku kandidovat na prezidenta

25.04.2012 15:14

Senátor Jaroslav Kubera (ODS), který velmi často upozorňuje na nedostatky schválené přímé volby prezidenta, stál v minulých dnech před velkým dilematem. Od regionální ústecké ODS totiž dostal nabídku, aby i on vstoupil na kolbiště a bojoval o Hrad.

Senátor Kubera obdržel nabídku kandidovat na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Jak ParlamentnímListům.cz sdělil, nabídku nepřijal.

„Vážím si velmi funkce prezidenta, proto jsem to musel odmítnout.  Znám totiž, možná na rozdíl od jiných, své limity. Vím, že v naší zemi navíc žijí lidé minimálně o tři třídy vhodnější pro tuto funkci,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor Kubera.

Jak dodal, určitě však bude rád, když ho lidé podpoří třeba v nějakých jiných volbách. V lednu tohoto roku se totiž proslýchalo, že Kuberovi nabízela místní buňka ODS i šanci stát se hejtmanem. Z dlouhodobě uváděných názorů senátora je však zřejmé, že ani tuto nabídku přijmout nemohl.

Občanští demokraté v Ústeckém kraji se tím marně pokoušeli zbavit se "kmotrovské" nálepky a poklesu podpory ze strany občanů. Když ale do krajských voleb hledali nějakou výraznou a pozitivně vnímanou tvář, která by je vedla, v Teplicích u populárního primátora Kubery neuspěli.

"Chci se zaměřit na senátní volby. A navíc, opakovaně jsem tvrdil, že vznik krajů je jedna z největších chyb, tak přeci do kraje nemohu kandidovat," řekl tehdy Kubera.

Kdyby Kubera na nabídku ucházet se o post hlavy státu kývl, musel by asi dlouho veřejnosti i politikům vysvětlovat, co ho k tomu vedlo. Prezidentem by se totiž musel stát na základě u nás v příštím roce přelomové přímé volby. A tu on dlouhodobě kritizuje. A v Senátu není sám, když i mnozí senátoři s ní prý stejně jako on nesouhlasí.

Přímou volbou si Senát podřízl pod sebou větev, říká Kubera

„Bojí se totiž mediálního tlaku, který se bude jen stupňovat. Až se nakonec řekne: zrušme i Senát, beztak k ničemu není,“ popsal ParlamentnímListům.cz již v minulosti Jaroslav Kubera své vize.

Podle něj si Senát odhlasováním přímé volby prezidenta podepsal rozsudek smrti, poněvadž  pravomoci prezidenta se nijak nezměnily. "Tlak zrušit Senát bude narůstat. Média začnou brzy psát, když už Senát nevolí ani prezidenta, tak na co ho vlastně potřebujeme," předpovídal Kubera.

Češi si totiž stále více budou klást otázky: potřebujeme Senát? A potřebujeme vůbec 281 zákonodárců? Nestačilo by jich jen 81? Proč máme tolik ministrů? Kubera však upozornil i na to, že mediální tlak může být v tomto případě bezvýznamný, jelikož by totiž Senát musel zrušit sám sebe. A to i podle Kubery asi není reálné, ani proveditelné.

Přesto v minulosti Kubera připustil, že by se zrušení Senátu nebránil. Ovšem za předpokladu, že by část jeho pravomocí přebral právě prezident.

Přímá volba - i nebezpečí administrativních nedostatků

Přitom s přímou volbou prezidenta se podle něj pojí také řada administrativních problémů. Například, jak se bude kontrolovat každý podpis na řadě peticí, v nichž musí být podepsáno padesát tisíc lidí na každé. "Jak se rozliší, že je všechno správné a že nejsou některé podpisy švindl?" ptá se již v předstihu senátor.

Ten v souvislosti s volbou prezidenta před časem také prohlásil, že nejlepší by bylo, kdyby byla prezidentkou zvolena dnešní první dáma Livia Klausová. Prý proto, aby mohl vlastně zůstat prezidentem Václav Klaus. A nemyslel to jako vtip.

"Paní Klausová je velmi vzdělaná a oblíbená žena a jsem přesvědčen, že pokud by šla do přímé volby, nebyla by bez šance," podotkl.

Na Hrad? Klausová, Přemysl Sobotka i Jakl - to je Kuberova "krevní skupina"

Sám ovšem dlouhodobě a veřejně podporoval do křesla příštího prezidenta svého kolegu ze Senátu Přemysla Sobotku. Souhlasil však s tím, že Sobotka by byl vhodnějším kandidátem spíše pro nepřímou volbu. Nyní se řady jeho favoritů ještě rozšířily.

O kandidatuře na prezidenta totiž začal vážně uvažovat i tajemník prezidenta republiky Václava Klause Ladislav Jakl.  I když Jaroslav Kubera upozorňuje, že stále nebyl schválen prováděcí zákon a není zřejmé, zda zákonodárci či občané mohou svým podpisem podpořit na kandidaturu více prezidentských kandidátů, tento kandidát se mu také zamlouvá.

„Jestli bude moci být jen jeden podpis jako senátora, tak já už nemůžu. Ale určitě bych to podepsal jako jeden občan z těch padesáti tisíc. Jakl je totiž ideově moje krevní skupina. Myslím si, že je nedoceněn, přitom má věci promyšlené a ideově je na výši,“ řekl v této souvislosti ParlamentnímListům.cz Kubera.

Překvapení tak může přijít ještě celá řada, i když Jaroslava Kuberu asi na Hradě vídat Češi nebudou.

Prezidentem snadno a rychle - stačí jen sehnat potřebné podpisy?

Závěrem shrňme, že navrhovat kandidáta je dle novely Ústavy oprávněn každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany České republiky oprávněnými volit prezidenta republiky.

Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…