Senátor Okamura: Toto je mé kladivo na gaunery. Žádný neuteče

23.10.2012 10:14

Nově zvolený senátor Tomio Okamura v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz mluví o tom, že není možné se bránit proti mediálním lžím. Jeho kritici se do něho totiž pouštějí bez faktů a nepodloženě. Okamura také podrobněji rozvedl opatření proti korupci, která v Senátu chystá.

Senátor Okamura: Toto je mé kladivo na gaunery. Žádný neuteče
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

V okamžiku, kdy Tomio Okamura zvítězil ve druhém kole senátních voleb, oznámil svůj záměr kandidovat na úřad prezidenta republiky. Takový scénář ostatně avizoval již dlouho předem. Přesto se v řadě médií objevily komentáře o jeho údajné vypočítavosti, týdeník Reflex na svém webu dokonce uvedl, že než mít Okamuru za senátora, raději Senát zrušit. Čím si to novopečený senátor vysvětluje?

„Reflex má relativně dobrou marketingovou strategii - ve svých textech vybočuje z hlavního proudu - všimněte si, že když všichni hájili exministra Pospíšila, tak Reflex udělal analýzu jeho práce a naopak Pospíšila setřel. Je to tak, že si prostě vytipujete témata a pokud najdete nějaké argumenty, jdete proti proudu,“ popisuje strategii týdeníku.

Neexistuje obrana proti lžím v médiích

V Okamurově případě je prý už Reflex mimo, dávno už pluje s proudem, který nového zlínského senátora špiní a nemá k tomu dle jeho slov jediný argument. „Když o mně někdo chce napsat, že jsem populista, tak ať napíše v čem konkrétně - podotýkám, ať napíše pravdu - protože samozřejmě právě Reflex, ale i třeba paní Tachecí, si prostě něco vymyslí a pak s tím takzvaně bojují. To je tragédie, protože u nás neexistuje účinná ochrana před lží zveřejněnou v médiích,“ posteskl si nezávislý senátor.

Dlouhou dobu Tomio Okamura mluví o potřebě prosadit zákon o majetkovém přiznání, který by podle něho působil jako účinný bič na zloděje v politice. „V tuto chvíli má takový zákon zpracovaný ČSSD - hovořil jsem o něm s jedním z předkladatelů, panem Tejcem. To, co chci já, je změnit v něm jen pár vět - jejich návrh zákona chce kontrolovat majetek nabytý v budoucnu. Na majetky získané do účinnosti zákona by se majetková přiznání nevztahovala. Já navrhuji i zpětnou platnost, jako například platí v USA,“ popisuje své nejbližší záměry v aktivní politice.

Nedoložíte desetimiliony? Rozlučte se s nimi

„A navrhuju také, aby zákon byl plošný, tj. aby od určité výše byla zákonná povinnost majetek překontrolovat finančním úřadem. Což není nic složitého  - finanční úřad má o našich příjmech přehled, takže lehce zjistí, kolik jsme vydělali za celý život, kolik a co zdědili či vyženili, a co nám tu prostě nesedí,“ uvádí Okamura pro ParlamentníListy.cz.

Pokud nesedí desetimiliony korun, měl by to podle něho být pro dotyčného problém. Účelem zákona by prý samozřejmě nemělo být někoho honit za to, že si na melouchu přivydělal pár desítek tisíc, ale když třeba někdo nedoloží, kde vzal peníze na stamilionový penzion, musí o něho prostě přijít.

I přes možné peripetie a házení klacků pod nohy Tomio Okamura věří, že zákon nakonec projde. „Velká část politiků s tímto návrhem souzní. Samozřejmě čekám, že se ozvou potrefené husy a budou o svůj lup urputně bojovat,“ doplňuje.

Policie měla dávno největší gaunery pojmenovat

Jako letitý kritik zlořádu a korupce v naší politice, je možné vyjmenovat pět největších „gaunerů“? „Nechtějte po mě lynč - nemohu vyjmenovat pět největších gaunerů, protože je neznám a nemohu znát - ale pojmenovat by je měly soudy. A podklady k tomu měla už dávno dodat policie s pomocí BIS,“ je přesvědčen.

„Samozřejmě, chtělo by se říct  - a byl bych populární - gauner je Kalousek - ale - víme my, kdo za ním stojí, pro koho pracuje? Co, jak a kde konkrétně prohospodařil? Nikdo to nezdokumentoval a to je prvotní chyba. Protože jen na ministerstvech ovládaných Kalouskem a jeho lidmi se prošustrovaly, věřím, miliardy. Není to jen obrana, bývala to i třeba doprava. Peníze tekly proudem ze všech ministerstev - a to i přes státní firmy - VZP, státní lesy atd.,“ míní jednoznačně Okamura.

Všechny vlády jsou vinné. Když nekradly, přihlížely tomu

„Kdo všechno a jak tam kradl - a kdo nejvíc - to je otázka, na jejíž odpověď si počkáme, ale musíme na ni trvat. Už teď musím ale říct, odpovědnost nesou všechny strany, které se podílely na dosavadních vládách. Protože i ti, kdo sami nekradli, ke zlodějnám mlčeli,“ varuje v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz senátor Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…