Slabší postavy v ODS se bojí Zemana. A novinář ví přesně proč

16.02.2013 20:15

TÝDEN V MÉDIÍCH Za přehnanou považuje pozornost, kterou sdělovací prostředky věnovaly odstoupení papeže Benedikta XVI., mediální odborník Petr Žantovský. Ten se při ohlédnutí za uplynulými dny pozastavil i u důvodů strachu, který vyvolává budoucí prezident Miloš Zeman ve dvou nejsilnějších stranách ČSSD i ODS.

Slabší postavy v ODS se bojí Zemana. A novinář ví přesně proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

V uplynulém týdnu vzbudilo největší pozornost sdělovacích prostředků odstoupení papeže Benedikta XVI., jemuž se naše média po tomto oznámení věnovala často vícestránkovými materiály, a noviny i titulními stranami. „Domnívám se, že celá ta mediální pozornost byla předimenzovaná a nebyla úměrná významu té funkce. Nemyslím teď osobně kardinála Ratzingera, končícího papeže, ale významu církve v dnešním světě,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Zdůvodňuje to tím, že odstoupil jeden náboženský vůdce a těch má světová náboženská veřejnost spousty, ať už to jsou různí ajatolláhové, nebo jiní méně viditelní lidé ve východních náboženstvích. „Katolicismus je podle mého názoru vnímán spíše jenom tradičně, protože v těch evropských nebo euroatlantických dějinách sehrál velkou historickou roli. Nicméně dnes je význam církve o dost menší, než byl kdykoli v minulosti, a tudíž si myslím, že celá ta pozornost odstupujícímu papeži je zbytečná,“ konstatuje Petr Žantovský.

Odstupující papež se osobnosti Jana Pavla II. nepřiblížil

A to i proto, že odstupující papež za svůj pontifikát nic důležitého nevykonal. „Neotevřel žádné nové věroučné obzory, nevykonal ani velkou misijní práci jako Jan Pavel II. Wojtyła, který přece jen podával ruce ke smíření Židům, muslimům, jezdil do Latinské Ameriky, byl na Kubě a podobně. To zbylo po Wojtyłovi, který jako první papež z východního bloku, byl skutečně unikátní osobností a zajímavý nejen jako náboženská postava. To v případě Ratzingera je zajímavé jen to, že měl dostatek soudnosti a včas ze zdravotních důvodů odstoupil,“ domnívá se Petr Žantovský.

Druhé téma, které ho v českých médiích nemohlo nezaujmout, si pro sebe nazval „Strach ze Zemana v ODS a ČSSD“. Za pochopitelné to považuje v sociální demokracii. „Tam vědí, že Zemana neukřičí, že ho neukecají, že je to člověk, který si vytváří sám své názory. Znají ho dlouhá léta a jediný způsob, jakým s ním dokázali komunikovat, byl podraz. Takže se ho teď bojí v obavě nějakého revanše z jeho strany,“ tvrdí mediální odborník pro ParlamentníListy.cz.

Za úřadování Zemana by mohla vymizet vláda těch, co se spolu domluví

„Proč se bojí Zemana v ODS, to je o něco bizarnější a tam už můžu jenom spekulovat. Napadají mě pochopitelně různá vysvětlení. Ty slabší postavy v ODS si Zemana velice primitivně překládají jako Klause 2 a mají za to, že teď budou mít trošku problémy s tím udržet se u těch svých pohodlných koryt z hlediska toho, že jim prezident bude činit různá příkoří. To si myslím, že je jeden z důvodů strachu části ODS z nástupu Miloše Zemana na Hrad,“ zamýšlí se Petr Žantovský.

Druhým důvodem obav je očekávání spojené s novým prezidentem, že by na určitou dobu mohla vymizet převládající rutinná vláda diletantů. „Tedy vláda takových těch hochů a dívek, co se spolu domluví, vláda té třetí nebo čtvrté ligy v jednotlivých stranách, která se dostala po zádech svých předchůdců do funkcí, do parlamentu i vlády jako takové,“ vysvětluje vysokoškolský pedagog v oboru medií.

ODS zůstala pro nového prezidenta hlavním ideovým protivníkem

Byť se dá čekat, že se tito lidé budou zuby nehty bránit tomu, aby nastala jakákoli změna, tak je Miloš Zeman, když ne nic jiného, tak určitou garancí toho, že téhle vládě nedá vůbec nic zadarmo. „Je pravděpodobné, že se nový prezident bude více strefovat do ODS, protože ji celou svou politickou kariéru, a to dokonce včetně období opoziční smlouvy, bral jako svého hlavního ideového protivníka,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Protože TOP 09 podle mého prezident vůbec nevnímá jako politickou stranu, tak ji nevnímá moc ani jako ideového odpůrce, a tudíž s ní ani nebude tolik bojovat. Ale ODS to u Zemana nebude mít jednoduché a oni to tak nějak intuitivně vědí. A s tím souvisí rostoucí neklid uvnitř strany a úvahy o konci Nečase, kým ho nahradit a všechny tyhle souvislosti okolo. To jsou projevy vnitřního strachu v ODS, jaké to bude se Zemanem coby prezidentem,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Kdejaký šarlatán diskutoval o tom, co znamenají Zemanovy sepnuté ruce

Závěrem se politický a mediální komentátor Českého rozhlasu pozastavuje nad věcí, kterou sám považuje za docela banální. „Je to spíš lahůdka o českých novinářích, jakým způsobem se média zmocnila tématu oficiálního státníkova portrétu od fotografa Herberta Slavíka. Tak to mi přišlo opravdu směšné, protože najednou se noviny zase zaplnily naprosto zbytečným zástupným tématem,“ podivuje se Petr Žantovský nad tím, jakou pozornost oficiální portrét Miloše Zemana jako budoucí hlavy státu vzbudil.

„Kdejaký šarlatán od psychologů po kartářky diskutoval o tom, co znamenají ty sepnuté ruce, proč má nakloněnou hlavu a jestli retuš vzadu je velká, nebo malá, co všechno je fotoshop a tak dále. To všechno jsou naprosté hlouposti, kterými se několik desítek českých novinářů zcela vážně zabývalo několik dní místo toho, aby pracovali. A to si myslím, že hodně vypovídá o stavu českých novinářů obecně,“ stýská si mediální odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…