Šlachta: Začínám být imunní proti všemu, ale každým dnem se posouváme dál

20.07.2013 7:45

Propojení mezi kauzami, tedy trafikami pro exposlance, předraženými zakázkami a zneužíváním Vojenského zpravodajství, existuje. Potvrdil to v rozhovoru pro MF Dnes šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Šlachta: Začínám být imunní proti všemu, ale každým dnem se posouváme dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rok a půl monitoroval podnikatelský suterén a nitky, které od něj vedly do politiky. Píše to MF Dnes v úvodu rozhovoru s šéfem útvaru Robertem Šlachtou. Obviněni byli tři exposlanci ODS, šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová a šéfové Vojenského zpravodajství. Veřejnost velice zajímá, co bude s lobbisty Rittigem a Janouškem, protože právě o nich se v začátku kauzy hodně mluvilo a doposud nebyli obviněni.

Šlachta k tomu v rozhovoru říká, že „ rozhodně není pravda, že se nic neděje. Zajistili jsme obrovské množství materiálů, od rána do večera teď neděláme nic jiného, než že je vyhodnocujeme, popisujeme za účasti advokátů, dáváme je znalcům ke zkoumání.“ To podle Šlachty trvá dva nebo tři měsíce. Prý se ani nediví, že padají otázky na to, co vlastně dělají. Podle Šlachty to však vyplývá z toho, že lidé nevědí, v čem policejní práce spočívá.

Šlachta v rozhovoru také řekl, že policejní práce je něco jiného, než když zedník ví, že do pátku postaví 30 metrů zdi a může plánovat, co udělá v pondělí, v úterý... „Naše práce je v tom, že se posouváme každým zjištěním, každým dnem, naprosto rozdílně,“ řekl. Proto prý také nedovede předjímat, jak skončí případy Rittiga, Janouška nebo Grygárka.

S rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě nemám problém

Robert Šlachta také prý souhlasí s tím, že většina svědků byla vyslechnuta a pominuly proto důvody ponechat zadržené ve vazbě. „Pan expremiér Nečas to měl spočítané: kolem třiceti svědků,“ říká Šlachta. Nečas také prý spočítal, že to dělá 0,9 svědka na den a označil to za stachanovské tempo.

„Takhle to ale počítat nejde. U každého svědka musí být přítomní advokáti. Není to navíc jen o výslechu,“ vysvětluje Šlachta. Podle něj také každý výslech musí vyhodnotit a ten zase ovlivní další výslech. „To nás posouvá dál. To není jako když Baťa seká cvičky.“

Začínám být imunní vůči všemu

Deník MF Dnes také zajímalo, co říká Šlachta na názor bývalého prezidenta Václava Klause, který na svém webu napsal, že policisté a žalobci tady pod maskou šíření dobra likvidují politický systém. „Po těch pěti týdnech už začínám být imunní vůči všemu, co se říká, protože jinak bych se z toho musel zbláznit. Nekomentuji to. Snažím se to nevnímat,“ odpověděl Šlachta a dodal, že to doporučuje i svým lidem. Pro Útvar je prý podstatné, že na ně není veden žádný nátlak z vedení policie. Podle Šlachty nyní jde o standardní práci policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…