Směřuje to ke krachu, řekl Klaus. A naznačil, kam by možná mohl odejít

17.12.2012 9:54

Prezident Václav Klaus poskytl týdeníku Euro obsáhlý rozhovor, v jehož úvodu zkritizoval celosvětový odklon od svobody. Cestou zpět je podle něj „návrat politiky“ a lidí s vyhraněnými názory. V závěru naznačil, na jaké úrovni by své vyhraněné názory chtěl prosazovat on sám.

Směřuje to ke krachu, řekl Klaus. A naznačil, kam by možná mohl odejít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Anketa

Kdo byl lepší prezident?

24%
32%
hlasovalo: 7353 lidí

 „Jakýkoli další vývoj v Evropě vyžaduje návrat k politice. A to bych třikrát podtrhl. Myslím, že jsme se ocitli v postpolitické společnosti. Naše politika je zúžena na skandály typu, že ten či onen udělal či neudělal to, či ono,“ vykládá. Evropská politika prý byla zlikvidována přesunem pravomocí do Bruselu, kde komisařka Redingová dumá, kolik má být ve vedení firem žen.

Rozklad politiky je podle něj celosvětovým problémem, ovšem u nás je ještě citelnější vinou aktivity jednoho člověka. „Tím je nepochybně Václav Havel se svou „nepolitickou politikou“, se svou občanskou společností a se svým permanentním atakem na politické strany,“ říká prezident.

Nezanedbatelným faktorem je podle Klause i slabost vlád, které nejsou schopny prosazovat své vize. „Takto složené a koncipované vlády vedou k tomu, že jsou do nich nasávány osobnosti, které nějakou větší koncepční sílu a rozhled asi nemají,“ vysvětluje. Dobře je to prý vidět na současné vládě. Prezident se svěřil, že už je pro něj velmi smutné neustále jmenovat nové a nové ministry.

Jen v politickém systému to však podle něj není. „Myslím, že i v tom našem systému je prostor pro to, aby přišli názorově silné osobnosti a řekly: takto už to nejde, pojďme jinudy, vážnými systémovými změnami,“ věří.

Jenže jedinou takovou osobností, kterou za poslední roky viděl, je podle něj ministr průmyslu Martin Kuba. „To je jediný člověk, který přichází s nějakou aktivitou a snahou něco udělat. U většiny ministrů jsem ani nezaregistroval, že by za několik posledních měsíců řekli něco nahlas,“ lituje prezident.

Přitom za jeho vlád se prý takoví ministři objevovali. „V prvních dvou třetinách devadesátých let byla řada ministrů, kteří nějaké výrazné názory měli a měli za sebou nějaký teoretický a zkušenostní fundament, což dnes neexistuje,“ říká Klaus.

Pak se zamyslel nad tím, jak by v budoucnu sám chtěl k tomuto rozvoji přispívat a zmínil i překvapivou možnost své politické budoucnosti. Zavzpomínal, že na podzim 2002, než byl zvolen prezidentem, si pohrával s myšlenkou, že by v roce 2004 kandidoval do Evropského parlamentu. „Desetileté cykly našeho prezidenta i Evropského parlamentu jsou stejné. Takže dnes bych třeba mohl uvažovat znovu podobně,“ naznačil. Poté dodal, že i na evropskou úroveň je prý třeba vnášet silné názory. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…