Smrt zbohatlíků: Podivnému boháči vzít až 95 korun ze sta

22.08.2012 4:41

Kdyby platila majetková přiznání, nebyl by už možná někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček vlastníkem luxusních nemovitostí v cizině, jachty, ani českého fotbalového klubu Slávie.

Smrt zbohatlíků: Podivnému boháči vzít až 95 korun ze sta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Jeho pohádkovému zbohatnutí díky dvěma letům v Topolánkově vládě by zabránilo třeba devadesáti procentní zdanění, nebo dokonce propadnutí majetku, u kterého by nebyl schopen prokázat, jak k němu přišel.

I když se majetková přiznání stejně jako imunita poslanců stala v Poslanecké sněmovně evergreenem, opozice je předkládala marně už mnohokrát, možná po řadě skandálů s vydáváním poslanců - středočeského exhejtmana Davida Ratha nebo exministryně obrany Vlasty Parkanové – k policejnímu vyšetřování konečně dojde k obratu, protože s návrhem chtějí přijít poslanci TOP 09. Majetková přiznání existují i v některých evropských zemích, například v Německu nebo Velké Británii.

Oznámení o příjmech a darech

Někteří zákonodárci tvrdí, že přece majetkové přiznání podávají už dnes. „To jsou oznámení o příjmech a darech, ne majetková přiznání,“ odmítá předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Mně tam chybí detailní přiznání majetku před vstupem do politiky, nejen politiků, ale i členů jejich rodiny, a pak i po odchodu z politiky,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Nahlédnout do svých majetků v současné době totiž dávají politici vždy jen ke konci června, kdy musejí oznámit, kolik si za uplynulý rok ke svému platu poslance nebo senátora přivydělali, jaké mají dluhy, nebo zda dostali nějaké cenné dary. Ale nemusejí prozrazovat, kolik nemovitostí a úspor měli, než se do funkce dostali.

Někteří zákonodárci zapomínají na milionové přijmy

Ale mnozí zákonodárci si ani s tímto jednoduchým přiznáním svých příjmů, dluhů a darů příliš hlavu nelámou, protože jeho pravdivost nikdo nekontroluje. Senátorka Alena Dermerová například zapomněla na svůj plat lékařky – 120 tisíc korun měsíčně, poslanec Jaroslav Škárka zase neuvedl peníze, které měl údajně dostat od Víta Bárty, poslanec Václav Baštýř sice napsal, že prodal akcie se ziskem 10 milionů korun, ale už nesdělil, o jaké akcie šlo. Chybně vyplněný formulář ovšem neprošel poslanci Jiřímu Besserovi, když „zapomněl“ na dům na Floridě, přišel o post ministra kultury.

Bez přiznání majetku je boj s korupcí bezzubý

Přitom právě majetková přiznání jsou podle opozice nejúčinnějším protikorupčním opatřením. „Bez nich je boj proti korupci jen proklamací,“ tvrdí šéf klubu komunistů Pavel Kováčik. Chtěl by, aby majetek přiznávali nejen členové vlády, poslanci a senátoři a členové jejich rodiny, ale i krajští zastupitelé a další, kteří nakládají s veřejnými penězi, například šéfové veřejnoprávních médií, vysocí úředníci, šéfové státních a polostátních podniků.

Ale snahy levice prosadit zákon o majetkových přiznáních se zatím setkávaly s urputným odporem pravice. „My jsme návrh předkládali asi sedmkrát,“ připomněl Kováčik.

Proti návrhu ČSSD se postavila celá vládní koalice – ODS, TOP 09 i VV

Ale neuspěla ani ČSSD s prosazením majetkových přiznání pro lidi, kteří si pořídí velké majetky a nedoloží, že si na ně legálně vydělali. Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV ho smetla. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by se majetková přiznání netýkala automaticky bohatých, ale náhlého zbohatnutí, které by se nedalo doložit.  Kdyby návrh prošel, lidé by museli dokládat výši příjmů, pokud by si pořídili v jednom roce cenné papíry, podíly ve firmách nebo účasti v družstvech v souhrnu za víc než pět milionů korun nebo nemovitosti v hodnotě nad 15 milionů korun. Oznámení by podávali finančnímu úřadu. Pokud by neprokázali legální příjmy, byl by jim podezřele nabytý majetek zdaněn 76 procenty.

Lidovci by byli přísnější než ČSSD

Ještě mnohem přísnější by byli lidovci. Stát by měl podle předsedy KDU-ČSL Bělobrádka sebrat peníze lidem, kteří „mají bez odpovídajících příjmů tryskáče, miliony zakopané pod podlahou, či v akciích na doručitele. Každá neprokázaná koruna by podle lidovců měla být zdaněna 95 procenty.

TOP 09 hrozí propadnutím majetku

Podobné sankce chtějí do svého návrhu prosadit i poslanci TOP 09. „Podstatou návrhu je, aby politici museli předkládat čestné prohlášení, s jakým majetkem do politiky vstupují a s jakým z ní vystupují,“ vysvětluje ParlametnímListům.cz Stanislav Polčák.

Povinnost by měli mít nejen krajští radní a třeba i uvolnění radní ve městech a obcích, ale i vysocí státní úředníci. „Netýkalo by se řadových zastupitelů, nechceme lidi odradit od vstupu do komunální politiky,“ vysvětluje. Ale je třeba podle něj dořešit ještě spoustu věcí, například zda se bude přiznání týkat blízkých osob. I TOPka myslí na sankce pro ty, kteří mají větší majetek, než na který si byli schopni legálně vydělat. „Je mnoho možností: od uložení pokuty, vysokého zdanění  až po propadnutí majetku u velmi razantních případů,“ prohlásil Polčák o návrhu, který by měl jít již na přelomu září a října k posouzení do vlády. Opozice vyčkává, jak bude konečná verze předlohy vypadat. „Jsme připraveni podpořit jakoukoli účinnou podobu majetkových přiznání, ale nebudeme pro cokoli. Počkáme si, až návrh uvidíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kováčik.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…