Sobotka už pochopil, co má dělat. Protřelý Dimun sleduje nové boje v ČSSD

29.04.2013 13:11

Petr Dimun, exporadce bývalého premiéra Jiřího Paroubka (NS-LEV 21) a dříve šéf sekce PR a marketingu ČSSD, na serveru Vaše věc píše, že předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pochopil velmi dobře výsledky ostravského sjezdu a podle toho sestavil stínovou vládu.

Sobotka už pochopil, co má dělat. Protřelý Dimun sleduje nové boje v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Mnozí z kritiků - ať již se jedná o hradní „práčata“ typu Vratislava Mynáře anebo o některé Zemanovy skalní příznivce v ČSSD - podle Dimuna opravdu věří, že Sobotka nepochopil výsledky sjezdu ČSSD, když ze stínové vlády vymetl Zemanovy příznivce typu Zdeňka Škromacha a Marie Benešové. Většina prý však tento argument používá ryze účelově. "I oni, zběhlí političtí pragmatici, totiž moc dobře vědí, že je tomu přesně naopak: Bohuslav Sobotka pochopil výsledky ostravského sjezdu velmi dobře," píše autor příspěvku na serveru Vaše věc.

Podle Dimuna je institut stínové vlády primárně marketingový nástroj. Připouštět debatu o složení stínové vlády jakoby se jednalo již o vládu reálnou a handrkovat se o neexistující křesla je podle něj jednou z chyb, které se ČSSD před volbami dopouští. "Jinak řečeno: když se kluci hádají už teď, když tam ještě ani nesedí, jak to asi bude vypadat, až tam budou? Mám dojem, že mnozí představitelé ČSSD dělají chybu, že nechodí do hospody a neposlouchají pozorně některé debaty u štamgastských stolů pod televizí. Mnohdy jsou totiž tyto 'nálady' přesnější, než průzkumy veřejného mínění," píše Dimun.

Další lidé by si podle Dimuna zase měli dávat pozor na to, aby jejich výroky byly konzistentní. "Platí železné pravidlo politiky, že nejhorší, co se politikovi může stát, je, že se stane směšným," píše bývalý poradce expremiéra Jiřího Paroubka. "Tito lidé by si také měli pozorně všímat, kdo v této věci přitápí pod kotlem a postrkuje je k této rétorice, aby pak dával rozhovory, v nichž kamarádsky 'Slávka s Michalem' kárá a tváří se přitom jako hotový státník, připravený na ty největší úkoly s chladnou hlavou. Oni ti bodří chlapíci z Moravy neholdují jen vínu, kafíčku a Facebooku, ale jsou to taky pěkně ostřílení hráči, co klamou tělem," upozorňuje Dimun.

Sobotka vyslal signál

Složením nové stínové vlády ČSSD vyslal Sobotka tichý, ale o to jasnější a důraznější signál, že "sociální demokracie se bude řídit z Lidového domu". Jen pošetilec mu to může vyčítat, jen hlupák ho za to může kritizovat a jen ten, kdo se chce stát v politice směšným, bude s Hradem postupovat tak, aby toto rozhodnutí jakkoliv změnil, píše autor příspěvku.

"Nyní bude důležité sledovat, zda se ČSSD konečně naučila se stínovou vládou pracovat, zda se z ní stane funkční nástroj, anebo neužitečný apendix, v němž se hromadí spíše problémy, než jejich řešení," uzavírá Petr Dimun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…