Sochař Černý: Nazvat Knížáka "kriploidním čů*ákem" bylo nepřesné

28.02.2012 21:14

Za vulgární označení mužského přirození, k němuž výtvarník David Černý přirovnal někdejšího šéfa Národní galerie se má dle soudu omluvit. Sochař se ale diví. Prý už své pardon za "nepřesnou" formulaci Knížákovi sdělil. A tak se plánuje odvolat.

Sochař Černý: Nazvat Knížáka "kriploidním čů*ákem" bylo nepřesné
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák uspěl v úterý u pražského městského soudu se žalobou na ochranu osobnosti. Ohradil se proti České televizi (ČT) a výtvarníku Davidu Černému, který Knížáka v televizním pořadu označil vulgárním výrazem pro mužské přirození, čů*ákem.

Podle soudu má nárok na omluvu od umělce i od televize. Knížák podal na Černého a ČT žalobu, v níž se po obou kromě omluvy domáhal i finančního odškodnění za vulgární výrazy, které Černý pronesl právě na adresu Milana Knížáka.

Sochař: Čů*ák byl nepřesný. Omlouvat se dál nebudu

Sám Černý, který je v současné době nemocný, ale považuje věc za uzavřenou. "Omluvu už jsem řekl, když jsem uvedl, že přirovnání k mužskému přirození, tedy čů...ku, je nepřesné," řekl ParlamentnímListům.cz umělec. "Mělo by to stačit, pravděpodobně se odvolám," vzkázal sochař z postele s tím, že vše bude řešit až poté, co mu bude lépe.

ČT se vytáčí: Věc právníků

To Česká televize se z verdiktu soudu raduje. "Považujeme za úspěch, že nemusíme platit pět set tisíc ani náklady na soudní řízení, jak požadoval pan Knížák," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí České televize Michaela Fričová.

Česká televize odvysílala slova Davida Černého v dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého. Dokument podle žaloby obsahoval Černého slovní spojení: "Protože je to čů*ák. Protože je to nafoukanej, kriploidní čů*ák."

Po České televizi exředitel galerie požadoval půl milionu korun, po Černém žádal 150 tisíc korun. V tomto bodě mu ale soud nevyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…