Stařec z Hradu ničí vládu, píší noviny a Pehe dodává...

19.09.2012 9:56

Prezident Václav Klaus útočí na premiéra Petra Nečase. Jeho útoky nemají jen podobu provokativních pouček ze Sněžky, ale rovněž prezidentských vet zákonů. Vláda tak musí znovu a znovu hledat ve sněmovně absolutní většinu, což je při politickém rozložení sil čím dál větší problém. Navíc v souvislosti s rebelií v ODS už některé noviny píší o "starci z Hradu", posílajícím na vládu své frustrované spojence.

Stařec z Hradu ničí vládu, píší noviny a Pehe dodává...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

Komentátor MF DNES Matin Komárek připomíná, že ve dvanáctém století děsil Blízký východ vlivný vládce, přezdívaný Stařec z hory. Ten prý s oblibou vysílal své zdrogované stoupence, aby vraždili jeho nepřátele. Nikdo si před ním nebyl jistý a hrůzu z něj měl i sultán. Václav Klaus prý na dnešní poměry ještě není stařec, místo hor sedí na Hradě, jeho vykonavatelé nejsou zdrogovaní, ale jen frustrovaní, a neposílá je na své nepřátele, ale spojence. Jinak prý paralela mezi „Starcem z hory“ a „Starcem z Hradu“ platí stoprocentně.

Anketa

Má Václav Klaus vaši důvěru?

31%
69%
hlasovalo: 1595 lidí

Premiér Petr Nečas právě řeší největší problémy za celou dobu, co je v čele ODS. A do toho ještě prezident Václav Klaus umně přikládá pod kotel, aby mu situaci co nejvíce zkomplikoval. Nejenže vládu neustále popichuje verbální kritikou a zároveň tak rozdmýchává rebelii v ODS, ale k oslabení premiéra využívá i svých ústavních pravomocí.  

V posledních týdnech prezident neustále vrací parlamentu různé vládní návrhy zákonů s kategorickým „veto“. Vláda pak musí v Poslanecké sněmovně shánět většinu 101 poslanců, což je pro premiéra stále složitější, neboť rebélie uvnitř ODS i nejasnosti kolem počtu „provládních“ poslanců z rozštěpeného klubu Věcí veřejných ustálily vládní většinu v nejtěsnější podobě.

Klausovo házení klacků pod nohy připomíná období před pádem Topolánkovy vlády

„Frekvence prezidentských vet se v posledních týdnech zvýšila, je to velmi podobné se situací v roce 2009 před pádem Topolánkovy vlády, kdy Klaus tu vládu odepsal a rozhodl se jí házet klacky pod nohy. Tímhle postojem přidělává vládě další vrásky a když zdůvodní, proč to nechce, tak z toho můžou vzniknout další porážky Petra Nečase,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Prezident Klaus si dává neobyčejně záležet, aby jeho odmítnutí vládních předloh byla pečlivě vyargumentovaná a působila dojmem zásadního věcného nesouhlasu. Novelu zákona o právní ochraně dětí při té příležitosti označil za „bezcitnou a surovou“, zákon o energetických štítcích je prý jedním z nejhorších, jaké kdy prezident viděl.

Prezident už vládu odepsal a její konec by mu nevadil

Navíc je nejspíš v kontaktu s rebelujícími poslanci ODS, kteří svými protesty premiérovi rovněž značně zkomplikovali situaci. Komentátor Martin Komárek o tom v MF DNES napsal: „Kdo o tom pochybuje, měl by věnovat pozornost tomu, jak vehementně to popírá jeho fámulus Jakl. Dlouho už platí, že co Jakl popírá, je pravda,“ myslí si komentátor.

„Václav Klaus bude během následujících třiceti dnů hrát aktivní roli. Tím nechci říct, že by s rebely přímo komunikoval nebo jim dával instrukce, jak se mají chovat. Obecnější záměr pana prezidenta je poměrně jasný a odvážil bych se ho shrnout do konstatování, že vládu Petra Nečase už odepsal a  že by mu nevadilo, kdyby padla. To je poselství i pro rozhodování rebelů,“ vysvětluje Jiří Pehe.

Schwarzenberg poukazuje na to, že Nečas ztratil přízeň hlavy státu

Komentátor Komárek navíc spekuluje, že Klaus se snaží vrátit do politiky (poté, co mu v březnu příštího roku vyprší mandát), a ať už se rozhodne pro návrat do ODS, nebo pro nějakou jinou, menší stranu (tzv. model Paroubek), v každém případě mu oslabení Petra Nečase přijde neobyčejně vhod.

Premiér sám se snaží vůči prezidentovi zůstat loajální a hradní podpásovky nekomentuje. „Panu prezidentovi dává tuto pravomoc ústava a on ji používá,“ říká Nečas. Zato předseda koaliční TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg  si myslí, že Nečas zjevně ztratil prezidentovu přízeň a hlava státu si jej už tolik neváží, proto na něj tak útočí. „Mně se leckteré postupy pana prezidenta zdají svérázné,“ okomentoval pro MF DNES nejnovější Klausovy kroky.

Premiér zvolí taktiku opatrného našlapování

Schwarzenberg podobně jako Pehe naznačil, že mu chování prezidenta připomíná scénář z roku 2009, kdy padala vláda Mirka Topolánka. „Prezident tehdy také vyhrožoval a měl poslance, kteří jsou pod jeho silným vlivem,“ poznamenal Schwarzenberg a dodal, že se jedná o zoufalou scénu.  

Je otázkou, jak se bude chování prezidenta republiky vyvíjet do budoucna. V ODS totiž začalo velmi intenzivní vyjednávání mezi lidmi kolem premiéra Nečase a skupinou sněmovních rebelů. Podle MF DNES nasadil premiér na stranickou opozici taktiku opakovaného našlapování a neprovokování. Na jednání získal dalších třicet dní, neboť rebelující poslanci v úterý návrh daňového balíčku v prvním čtení podpořili.

Mimo oficiální vyjednávání na klubu ODS probíhá prý rovněž řada neformálních schůzek. Marek Šnajdr, jeden z lídrů rebelující skupiny, sice jakékoliv neoficiální vyjednávání odmítl, ovšem hned poté si podle MF DNES šel sednout na kávu s Pavlem Drobilem, jedním z důležitých Nečasových vyjednávačů.

Je otázkou, jak se k urovnávání vnitrostranických sporů postaví hlava státu, které nestabilní poměry v premiérově straně vyhovují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…