Starosta z města aut: Lidé z ODS odcházejí kvůli celostátní politice

29.04.2013 21:57

ROZHOVOR Členové ODS odcházejí spíše kvůli celostátní politice a potřebujeme změnit stanovy. To tvrdí mladoboleslavský primátor a jednička středočeských občanských demokratů Raduan Nwelati v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Podle něj by politici s více hlasy měli mít i lepší pozici ve straně.

Starosta z města aut: Lidé z ODS odcházejí kvůli celostátní politice
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

V současné době opouštějí členové ODS stranu, nejinak tomu je i ve Středočeském kraji. Jak vidíte současnou situaci občanských demokratů a jaký je důvod?

Myslím, že je to reakce členů na nespokojenost s politkou ODS v minulosti jako takovou a já je chápu.  Samozřejmě mě mrzí, že odcházejí, k největšímu úbytku došlo v Praze západ, přes 170 členů z původních čtyř set. Převážná většina byla těch, kteří zde nemají trvalé bydliště, ale to neznamená, že nejde o problém.

U nás na Mladoboleslavsku problém s takzvanými černými dušemi nemáme, ubylo nám asi dvacet lidí z více jak dvou stovek a je jich škoda. Byli to velice platní členové, my sice v Mladé Boleslavi opakovaně vyhráváme, ale v souvislosti s jejich pozicemi je důvodem celostátní strana, která nefunguje ideálně. Trošku se teď zlepšila, a tak není odchod lidí tak masivní, jak jsem předpokládal. Mají pocit, že vedení ODS pracuje razantněji, viditelněji, nepřistupuje na kompromisy, které by znamenaly ústupky pro TOP 09.

Kudy vede cesta ke zlepšení? Jak vrátit voličům důvěru v občanské demokraty?

Říkal jsem to už po prezidentských volbách, kde jsme příliš neuspěli, že je třeba co nejrychleji změnit stanovy tak, aby ti, co měli lepší výsledky ve volbách, měli zároveň lepší pozici uvnitř ODS. Dále je potřeba předložit program, který bude v něčem nový a přesvědčivý. K tomu se musí přidat důvěryhodná vládní politika. Měli bychom také více prezentovat své postoje. Například sKarty, kde byla ODS od začátku proti a po koaliční domluvě jsme si vyžádali kompromis v tom, že nebude povinná. Médiím se ale pak prezentuje ta finální dohoda, nikoliv náš původní postoj a ten v médiích vůbec nezazněl.

Obáváte se v příštích parlamentních volbách úspěchu sociálních demokratů a komunistů a jejich případné budoucí spolupráce ve vládě?

V uvozovkách se toho mohu obávat, ale rozhodnou voliči a pokud tak rozhodnou, budou mít, co budou chtít. Nic pro to neudělám, kromě toho, abych měl důvěru voličů, abych pracoval a ubíral tak hlasy sociálním demokratům i komunistům. Po zkušenostech v minulých čtyřech letech tady v kraji, kde vládla ČSSD a KSČM, obavu mám. V dnešní době, kdy hejtman Řihák (středočeský hejtman Josef Řihák – ČSSD,  pozn.red.) to pojal stejně, jako když starostoval, řeší problémy věcně tak, jak od začátku říkal, to není tak hrozné. Když byl starostou Příbrami, tak byl v koalici s ODS, takže u něj to není nějaké pravidlo spolupracovat s KSČM.

Jaká je spolupráce s radními z KSČM? Máte nějakou zkušenost?

Samozřejmě nesouhlasím s členy KSČM ve vedení kraje, žádná spolupráce z naší strany neprobíhá. Komunikujeme standardně na zastupitelstvu.  Co se týče samotné atmosféry na zastupitelstvu,  a to je zásluhou hejtmana, protože má zkušenosti z komunální politiky a ví, že není dobré opozici nepustit ke slovu, krátit jejich příspěvky a nezamýšlet se nad jejich návrhy, tak k mírném posunu určitě došlo.

Opakovaně v komunálních i krajských volbách patříte mezi krajské politiky s největším počtem hlasů nehledě na klesající popularitu ODS. Čím to je, že vaši práci voliči oceňují, jak to děláte?

Držím se zásady dělat vše tak, abych se mohl všem podívat do očí zpříma a podle svědomí. Netvrdím, že nedělám žádné chyby, ale snažím se je nedělat.

Kdo dělá občanským demokratům největší ostudu?

Každý, kdo nepracuje tak, jak by měl pracovat.

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…