Strach Věcí veřejných: Vykopnou nás z vlády

26.01.2012 6:06

Předčasné volby, vyšachování Věcí veřejných a spolupráce ČSSD a TOP 09. I tak může prý vypadat politický vývoj v následujících měsících.

Strach Věcí veřejných: Vykopnou nás z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

Podle senátora a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha jsou Věci veřejné pro zbývající členy vládní koalice, tedy ODS a TOP 09, tak nepohodlné, že se jich chtějí zbavit. Již několik měsíců tak prý vymýšlí příslušnou strategii.

Véčka pryč. Místo nich jiní

"Mám indicie, že tato vláda padne, že se vypreferuje dvojkoaliční vláda ODS a TOPky s předsedkyní, paní Němcovou, a ta bude podporována skupinou poslanců a předsedou poslanců bude Jiří Paroubek. To jsem opravdu zaslechl, že bude vytvořena skupina poslanců, která nahradí Věci veřejné a podpoří vládní koalici," řekl Škromach v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz s tím, že se o podobném plánu v kuloárech hovoří již pár měsíců.

"Postup Jiřího Paroubka, který sbírá odpadlíky z různých politických stran, to jenom potvrzuje. Stačí 8 či 10 poslanců a je tu nový klub, který může VV nahradit. Souvisí to s kompromitačními materiály, nahrávkami, ty svědčí o tom, že je potřeba Bártu, Johna, ten taky hodně vadí a dělá problémy, eliminovat. Vytvoří se nová skupina poslanců, která podpoři menšinovou dvoukoaliční vládu," dodal místopředseda ČSSD.

Babák: Chtějí nás dostat pryč, vše tomu nasvědčuje

Podle Michala Babáka, poslance Věcí veřejných, které chce prý vládní koalice vyšachovat, je Škromachem nastíněná vize více než pravděpodobná. Na dotaz, zda o podobných plánech koalice už slyšel, pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Ano, zaslechl jsem to. A obzvlášť postupy kolem půjčky a eura to i jasně naznačují."

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Také jeho partajní kolega, Viktor Paggio, nepovažuje Škromachovu teorii, která působí jako jedna z těch konspiračních, za nereálnou. "Čelní představitelé ČSSD a TOP 09 v posledních týdnech slepě podporují cokoliv, co přijde z Evropské unie, ať už je obsah návrhu jakýkoliv. Podobné scénáře, kterým jsem ještě nedávno odmítal věřit, tím u mě získávají na serióznosti," řekl redakci poslanec.

Bublan: řeči u vína. Spojení s TOPkou by bylo smrtící

To František Bublan z ČSSD se podobných plánů děsí. "V kuloárech se toho namluví, slyšel jsem tam ledascos. Oficiálně jsem ale o těchto plánech nic neslyšel. Jestli se takhle vyjadřuje třeba pan Škromach, je to možná výsledek nějakého sezení u vína," řekl ParlamentnímListům.cz TOPka je podle něho ještě pravicovější než ODS, její program tak považuje za zcela neslučitelný s tím sociálnědemokratickým. "Spojit se s lidmi jako je pan Drábek a podobní by pro nás mohlo být smrtící," dodal pro redakci.

Laudát: Jsem proti revoluci

Zástupce TOP 09, poslanec František Laudát, Bublanova slova potvrzuje. "Je to nesmysl. Kdo by v téhle situaci vyvolával předčasné volby, tak končí. Tratíme na ní už i my. Jsem proti jakýmkoliv revolučním řešením," řekl ParlamentnímListům.cz.

Vláda ODS, TOP 09 a VV se za rok a půl, co je u kormidla, potýkala už s řadou skandálů. Týkaly se zejména členů Věcí veřejných, ale i řady ministrů ODS, které je stály místo. Kvůli podivným vztahům s odsouzeným podnikatelem odstoupil také šéf kultury Jiří Besser zastupující TOPku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…